Keuze / uitleg MF trafo'tjes (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 20.03.2017, 11:51 (2809 dagen geleden) @ Leo Bolier

wat uitleg over MF trafo's.

Leo, hiermee wordt meestal een bandfilter bedoeld zoals wordt gebruikt in de middenfrequentversterker van een radio- of TV-toestel. Zowel het doel als de werking van een bandfilter is niet gelijk aan die van een transformator. Het begrip "m.f. trafo" is dus enigzins misleidend. In vrijwel elk boek over radiotechniek vind je een uitleg over bandfilters.

Bij de wat oudere radiotoestellen heeft men het in dit verband vaak over een Tesla spoel. Het kenmerk van een dergelijke spoel is dat het gaat om een spoel die hoort bij een resonantiekring. Zo'n kring laat een bepaalde frequentieband door, b.v. alle frequenties van 460 tot 480 kHz. Een bandfilter bestaat uit twee van dergelijke resonantiekringen, een transformator heeft geen resonantiekringen.

Alle frequenties die buiten de doorlaatband liggen worden tegengehouden. Een transformator is een ander ding, daarbij gaat het om het (omhoog- of omlaag) transformeren van spanningen en stromen. Een nettrafo is een voorbeeld van een transformator.

Middenfrequent bandfilters kunnen hun werk alleen doen wanneer de belasting niet te zwaar is. Dit geldt zowel voor de ingang als voor de uitgang. Om deze reden wordt er vaak gebruik gemaakt van een aftakking op de spoel, zoals je zelf al opmerkt. Een van de voordelen hiervan is dat na het wisselen van een buis (met andere in- en uitgangscapaciteiten) de kringen niet opnieuw hoeven te worden afgeregeld.

De meeste bandfilters zijn symmetrisch, maar dat is niet persé noodzakelijk.

Is er een boek, website te vinden waar dit onderwerp wordt behandeld ?
maar het hoe en waarom is me nog steeds onduidelijk

In de standaard boeken over radiotechniek worden Tesla spoelen en bandfilters altijd behandeld. Zie b.v. de boeken van R. Swierstra. Hierin worden alle onderwerpen behandeld die je hier aansnijdt, dus ook de invloed van spoelaftakkingen. Omdat het gebruik van een spoelaftakking de kringkwaliteit verhoogt is de vermindering van de spanningsversterking minder groot dan je misschien verwacht. Zonder kennis van het hoe en waarom en zonder wat rekenwerk is het niet goed mogelijk om een superheterodyne radiotoestel zelf te ontwerpen. Je kunt natuurlijk wel experimenteren, maar dat is iets anders.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum