vibrato circuit (Algemeen)

door kathodyne, 01.02.2008, 10:41 (6139 dagen geleden)

Geachte heren,


(lijkt me een redelijk veilige aanname:-P )

Ik ben bezig met een vibrato circuit voor een gitaarversterker en heb een mooi ouderwets schema gevonden.
De 1ste en laatste gain-stage alswel als de voeding heb ik weggelaten (werkt op regelbare voeding nu)

Van de 1ste buis worden 2 signalen afgetakt die door een phase-shift network bij (bijna) alle frequenties op 90graden t.o.v. elkaar worden gehouden.
Deze signalen, alswel het oscillator signaal (2 tot 8hz) worden op de punten A,B,C,D samengevoegd. waarbij de helften van V3 om en om worden dichtgeknepen/uitgestuurd.

Na het bouwen en testen van de afzonderlijke trappen heb ik de boel aanelkaar geknoopt en het werkt.....bijna....
De oscillator werkt niet goed, hij stijgt snel, en zakt meteen weer af, doet dan even niets en start opnieuw. (de snelheid/diepte is wel te regelen)
Als gevolg krijgt de output niet het gewenste vibrato effect maar wordt zeer kort in amplitude verlaagd.

Hierbij het schema, zou iemand mij kunnen vertellen (jip&janneke style) wat ik fout gedaan zou kunnen hebben? (geen ervaring met oscillatoren)

vr.groet,

henk

[image]

vibrato circuit

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 01.02.2008, 19:33 (6138 dagen geleden) @ kathodyne

zou iemand mij kunnen vertellen (jip&janneke style) wat ik fout gedaan zou kunnen hebben?

Lijkt me een lastige opgave, er zitten enige 10-tallen onderdelen in de schakeling waardoor het aantal mogelijk te maken fouten nogal groot is.

Ik kan mij voorstellen dat je ergens een verbindingsfout hebt gemaakt. Ook is het mogelijk dat er ergens een onderdeel met een onjuiste waarde is gemonteerd.

B.v. C11. In de onderdelenlijst heeft dit onderdeel een waarde van 2 nF, in het schema wordt een waarde genoemd van 20 uF.

--
http://www.hupse.eu/radio

vibrato circuit

door kathodyne, 02.02.2008, 10:07 (6138 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo,

Het schema, an sich begrijp ik wel, bestaat uit louter simpele trapjes met daarbij enig filterwerk en fasedraaiers. Alleen die %$%^oscillator.....

Dat ik iets verkeerd zou kunnen hebben aangesloten is zeer wel mogelijk.
Een reactie die ik via mail heb gekregen adviseert om V2B eens onder de loep te nemen omdat hij denkt dat V3 slechts 'half'wordt aangestuurd....
(zou kunnen verklaren waarom de amplitude alleen naar beneden wordt gemoduleerd)

Bij het afzonderlijk testen van de trapjes werkte alles echter, output van V2a was netjes 90graden t.o.v. elkaar. en de fasedraaiers stonden ook goed ingesteld.
Alleen de oscillator (V4) werkte m.i. niet goed, meer pulsgedrag dan 'vibrato'-gedrag (zeer korte stijg/afval tijd) waardoor ik denk dat daar een fout zit.
Aangezien ik geen kennis/ervaring met oscillatoren heb had ik gehoopt dat iemand die veel met radio's bezig is (en dus, oscillatoren??) een duidelijke fout in dat deel van het schema had gezien.

w.b. C11, die is wel degelijk 20uF (kathode-ontkoppeling), de 2nF condensator is C9 (heerlijk typemachine tekst lezen!!)

Ik ga vandaag of morgen nogmaals bezig met de vibrato en hoop dan de fout te vinden, lukt het echt niet, dan ga ik wellicht een andere bouwen (tegenwoordige circuits blijken een stuk eenvoudiger te zijn, diepte wordt dan via een optocoupler/neon lamp geregeld)

vriendelijke groet,

Henk Huitema

vibrato circuit

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.02.2008, 21:01 (6137 dagen geleden) @ kathodyne

Alleen die %$%^oscillator.....

De "oscillator" is opgebouwd rondom V4. Het is een z.g. multivibrator, dit is een digitale schakeling die een pulsvormige spanning opwekt. Je kan de puls controleren m.b.v. een oscilloscoop.

De puls wordt afgenomen van de anode van de linker triode. Deze wordt toegevoerd aan het netwerkje R32, R36, C24. C24 heeft een waarde van 250 nF. Dit netwerkje integreert de puls in de tijd zodat deze verandert in een driehoeksspanning.

De driehoeksspanning komt via de fasedraaier V2B terecht op de modulator V3. Hier wordt het geluidssignaal gemoduleerd (vibrato). De netwerkjes C12, R20 en C13, R21 filteren de driehoeksspanning er weer uit.

Wanneer jouw probleem is dat de modulatie pulsvormig is in plaats van geleidelijk dan moet je dus eerst gaan meten aan het eerder genoemde netwerkje R32, R36, C24.

--
http://www.hupse.eu/radio

vibrato circuit

door Huub @, 03.02.2008, 01:52 (6137 dagen geleden) @ kathodyne

Morgen Henk ,

ga er van uit dat "vibrato" zelfde is als tremolo .
bouwde ooit zelf es zo'n ding , jouw beschrijving
(frequentie bereik variatie van geluidssterkte ongeveer identiek)

was één triode (EC82/3 ?)extra nodig in stereo buis versterker (Balans) ,
stond beschreven in Jongensradio Muiderkring uitgave .

is beetje lang geleden maar volgens mijn herinnering werd dit bereikt door
de roosterinstelling van de eindbuizen direkt te varieren .

Mocht je het zelf niet kunnen vinden , wil ik het wel proberen op te zoeken.

groeten Huub

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum