Gelukkig hebben we de Photos(hop) nog (Algemeen)
door Ed van der Weele † , Zeist, 14.11.2008, 23:43 (5854 dagen geleden)
Het lijkt me leuk weer eens terug te gaan waar "het" 50 jaar geleden allemaal mee is begonnen, het zelfbouwen van Muiderkring/Radio Bulletin ontwerpen. Uniframe is niet meer, dus moet je zelf iets knutselen. Daarom heb ik afgelopen week een plaatje aluminium aangeschaft om chassietjes te maken.
Dan een interessant ontwerp zoeken om te bouwen. Bladeren in de stukgelezen boekjes "Jongensradio" moet ik nu wel heel erg letterlijk nemen. Na het pakken van zo'n boekje lijkt het wel herfst in de hobbykamer. Alle bladzijden dwarrelen naar beneden
Deze pagina zal het geen vijf jaar langer uithouden vrees ik. Eerst maar eens scannen en opkalefateren met Photoshop, dan blijft hij tenminste bruikbaar.
Nu moet ik er natuurlijk wel voor waken dat ik niet eerst die boekjes voor verder verval ga behoeden, want dan kom ik natuurlijk nooit aan het bouwen van zo'n MK-ontwerp toe.
Je valt van het een in het ander met die ouwe zooi
Amroh plaatje
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 15.11.2008, 08:52 (5854 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Hallo Ed,
Er zijn nog wel Amroh plaatjes te vinden. Ik heb nog wel een bovenplaatje (UF006) en een achterplaatje (UF002) voor je. De voorplaatjes zoek ik zelf nog (UF003).
Mail even als je belangstelling hebt.
En als iemand soms voorplaatjes heeft (UF003), dan hoor ik het graag.
groetjes,
Piet
Amroh plaatje
door Dirk , Stadskanaal, 15.11.2008, 09:12 (5854 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door Dirk, 15.11.2008, 09:32
Hallo Piet,
Die nostalgische ideen heb ik de laatste tijd ook, mijn eerste ontvanger was de Elektron van Amroh, waarvan ik alleen nog de frontplaat en afstemcondensator bezit en om deze compleet te maken ben ik ook op zoek naar de uniframe delen
Dus mocht Ed geen belangstelling hebben dan houd ik mij van harte aanbevolen.
Nog even een plaatje er bij van ook zo`n 50 jaar geleden.
groet Dirk
Amroh plaatje
door Kathodestraalbuisje, 15.11.2008, 17:36 (5854 dagen geleden) @ Dirk
Leuke foto, kan naar René..!!
Andy
Amroh plaatje
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 17.11.2008, 06:06 (5852 dagen geleden) @ Dirk
Hallo Dirk,
De plaatjes kunnen naar jou. Stuur even een mailtje voor de afhandeling.
m.vr.gr.
Piet
Amroh plaatje
door Ed van der Weele † , Zeist, 15.11.2008, 11:49 (5854 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Er zijn nog wel Amroh plaatjes te vinden. Ik heb nog wel een bovenplaatje (UF006) en een achterplaatje (UF002) voor je. De voorplaatjes zoek ik zelf nog (UF003).
Hallo Piet,
Die plaatjes zien er nog behoorlijk ongeschonden uit. Mijn Uniframe van 50 jaar geleden was na een paar jaar veranderd in gatenkaas; hier en daar zat nog wat aluminium tussen de gaten :-P
Een bouwsel bleef meestal maar een paar weken intact en werd daarna gesloopt om plaats te maken voor een andere knutsel. Dus moesten weer gaten worden bijgeboord.
Je aanbod van de plaatjes vind ik erg aardig, maar omdat ik toch weinig of geen originele Amroh onderdelen zal gebruiken lijkt het me handiger om zelf een chassis te ontwerpen. Het kan dan ook compacter worden.
Ik herinner me nog een bouwproject dat bestond uit 6 aan elkaar geschroefde Uniframe delen: een netvoeding, versterker en een radio. Optillen ging niet meer want dan boog de constructie wel heel erg ver door. En op de radio zat zo'n klein verticaal Sudell schaaltje, dat viel in het niet bij het 75 cm lange chassis :UD:
Maak met de Uniframe plaatjes maar iemand anders gelukkig.
Groet, Ed
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Mans Veldman , Leidschendam, 15.11.2008, 09:45 (5854 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Ik heb nog een klein beetje Uniframe. Ik heb de exacte maten genomen en Wilfried de Rijnck (ON6EO) heeft daar toen tekeningen van gemaakt.
De tekeningen zijn als pdf beschikbaar en na printen heb je een 1:1 kopie. Plak deze vervolgens op een plaatje 1mm aluminium en neem met een centerpons alle boorgaten over.
Boor alle gaten met 3 mm en zaag of vijl de grote gaten. Vervolgens op de lijntjes omzetten. gebruik een zetbank of twee stukjes hoeklijn en klem het brede deel in en zet het korte stukje om.
e.e.a. is bedoeld voor hobby/eigengebruik.
succes, Mans
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Ed van der Weele † , Zeist, 15.11.2008, 11:53 (5854 dagen geleden) @ Mans Veldman
Hallo Mans,
Ik had al gezocht op Uniframe en toen kwam ik al snel op Circuits Online terecht.
Een leuk initiatief om m.b.v. de tekeningen de Uniframe plaatjes na te maken. Ik heb de tekeningen opgeslagen en misschien ga ik de plaatjes nog eens namaken.
Groet, Ed
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Chris Dagelet , Groningen, 15.11.2008, 17:05 (5854 dagen geleden) @ Mans Veldman
Hallo Mans,
Heb je ook nog PDF's van de zijstukken? Ik hou mij aanbevolen.
Groet, Chris Dagelet
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Mans Veldman , Leidschendam, 15.11.2008, 21:58 (5853 dagen geleden) @ Chris Dagelet
Dit zijn de enige pdf's die er zijn. Ze zijn door Wilfried gemaakt a.d.h.v deze scan.
Ik heb nog wel originele documentatie van Amroh. Hier staat al het Unfirame op.
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Chris Dagelet , Groningen, 16.11.2008, 08:49 (5853 dagen geleden) @ Mans Veldman
Hoi Mans,
Ik mis de PDF van de uniframme UF-OO2
Groet, Chris
Uniframe boor- en buigtekeningen
door Mans Veldman , Leidschendam, 16.11.2008, 12:38 (5853 dagen geleden) @ Chris Dagelet
Ik mis de PDF van de uniframme UF-OO2
Ik ook :-P
Oké, even serieus. Wat you see is what there is... UF002 is niet getekend, dus is er ook geen pdf van. Je kunt zelf UF002 maken/tekenen. afmeting en gaatjes zijn gelijk aan UF003, plaats en afm. grote gaten + entree's staan in amroh scan, en zijn af te leiden (uitprinten en meten) uit de scan van het losse uniframe.
Gelukkig hebben we de Photos(hop) nog
door Piet Blaas , Arnhem, 16.11.2008, 22:29 (5852 dagen geleden) @ Ed van der Weele †
Hallo Ed,
De enorme generatiekloof die aan het licht trad als het gaat om welke muziek we leuk vinden (Wolfman Jack, mijn posting hierover en jouw antwoord) beperkt zich toch vooral tot de muzieksmaak (en misschien is het ook alleen wel een kwestie van smaak).
De experimenten uit 'Jongens Radio' wilde ik vroeger ook wel graag uitvoeren, maar helaas waren de spullen toen niet meer beschikbaar. Toch zijn het onder andere die boekjes geweest die me inspireerden en enthousiast maakten voor deze hobby.
Mijn vader had ze alle vier, maar deed er eigenlijk niet zo veel mee. En toen ik eenmaal oud genoeg was om me met deze dingen bezig te houden ging het allemaal over transistoren (ik heb ook een aantal EE-bouwdozen van Philips).
Toch bleef het ergens knagen...
Ik heb inmiddels enkele kleine projectjes uit Jongens Radio uitgevoerd. En gelukkig kon ik ook aan enkele UN-frames komen. Nagemaakt of niet, het zijn leuke bouwstenen om mee te experimenteren.
Tijdens de cursus Eenvoudige radiotechniek werd er een eenvoudig versterkertje behandeld, waarmee je door middel van het omzetten van verschillende schakelaars enkele 'typische' fouten kon simuleren.
Dat werd gedemonstreerd tijdens de cursus. Maar ter voorbereiding van het examen heb ik dat nog eens nagebouwd en gemeten (en via de scoop gekeken) wat de effecten van de verschillende storingen waren. Erg leerzaam.
Met dergelijke bouwstenen kun je snel een schakeling opbouwen.
Groeten,
--
Groeten,
Piet.