PH .versterker Kast AG 9128.Ball OTL (Techniek Overig)

door Peter1952 @, 05.05.2017, 23:50 (2758 dagen geleden) @ Cornelis B-B.
Bewerkt door Peter1952, 06.05.2017, 00:03

Hier is best wel sprake van een slimme schakeling van Philips.
Het schermrooster van de onderste eindbuis moet voor wisselspanning aan massa liggen, maar voor gelijkspanning moet het op dezelfde spanning staan als de anode.
Dit kun je doen met een weerstand, echter dan treedt spanningsval voor gelijkspanning op en voor wisselspanning staat deze weerstand parallel aan de uitgang. Dit gaat ten koste van het vermogen.
Als je in plaats van deze weerstand nu de luidspreker schakelt, komt deze dus voor wisselspanning direct op de uitgang te staan, immers de onderzijde van de luidsprekers liggen nu voor wisselspanning aan massa en de bovenkant aan de uitgang.

Het heeft niets met 400 Ohm luidsprekers te maken, en dit kan zo gedaan worden omdat er geen aansluiting voor een externe luidspreker aanwezig is. Op deze aansluiting zou anders 150 V. gelijkspanning staan. In t.v.'s met seriebalans eindtrap is het ook zo gedaan.

In de versterkers van Philips wordt het gedaan met een dubbele smoorspool voor de voeding met de schermroosters.

Het is inderdaad gebruikelijk om het frame van de luidspreker aan massa te leggen, echter in dit geval ligt het aan het schermrooster van de onderste eindbuis. Het ligt zodoende voor wisselspanning aan massa, maar het frame ligt op hetzelfde potentiaal als de spreekspoel.

Ik kan me ook niet voorstellen dat het frame zoveel lading oppikt dat je het enige invloed op de versterker zou hebben.
Ook ik ben van mening dat het niets met MFB te maken heeft. Het zal ook zeker geen dempende invloed hebben.

Er loopt inderdaad een kleine gelijkstroom door de luidsprekers. Deze is maar enkele mA en als de schermroosterstroom bijvoorbeekd 5 mA is, dan wordt er 10 mW. In vermogen opgewekt in de spreekspoel van de luidspreker (ik ga er even van uit dat de gelijkstroomweerstand van de luidspreker 400 Ohm is, is in werkelijkheid natuurlijk minder), dus te verwaarlozen t.o.v. Het vermogen van de eindtrap.

En dat het zo goed klinkt komt gewoon door de vrij grote kast, een goed element en een goed ontworpen versterker.

Ik heb kort geleden zo'n kast gereviseerd en niets van enige overgevoeligheid voor brom e.d. gemerkt. Het ding is gewoon muisstil zonder dat ik hoefde te klooien met koperen plaatjes, afschermingen e.d. Ook de potmeters gaven geen enkel probleem. Volume was zeer goed te regelen en bij mij moest voor een redelijk volume de potmeter al zo ver open dat de loudness schakeling al buiten werking was.
Wel is het originele element vervangen door een AG4401 M.D. element, dat mono is geschakeld.
De eigenaar draait er nu met veel plezier zijn platen op.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum