weer geluid en zenders maar..... (Algemeen)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 15.11.2008, 19:52 (5854 dagen geleden) @ Pouwel

Hallo Pouwel,

De condensatoren kan je met een gerust geweten vervangen door 600 Volt types. Meer dan circa 250 Volt staat er niet op.

Voor de vervorming komen in de eerste plaats de koppelcondensator tussen de triode en de eindbuis en de ontkoppelelco over de kathodeweerstand van de eindbuis in aanmerking.

Ik heb een schema opgezocht dat waarschijnlijk redelijk overeenstemt met jouw radio, alleen worden hier in plaats van de buizen ECH4 de buizen ECH21 gebruikt. De pennummering is dus anders. Op de bijgevoegde schemaatjes kan je de verschillen zien.

[image]

[image]
[image]

De spanningen (de rode pijlen) aan de plus van de beide afvlakelco's, op de anode en het schermrooster van de eindbuis zijn ongeveer gelijk, ± 250 Volt. De spanning op de anode van de triode van de laatste ECH4 zal iets lager zijn.

Tussen het stuurrooster van de eindbuis (EBL21, pen 3) en de kathode (EBL21, pen 7) moet circa 6 Volt staan. Waarbij het rooster (3) negatief is t.o.v. de kathode (7). Is de roosterspanning positief t.o.v. de kathode, dan is de koppelcondensator lek.
Als de kathodespanning (± 6 Volt t.o.v. het chassis) te laag is kan je de kathode-ontkoppeleco vervangen.

Het is ook mogelijk dat de kathode van de eindbuis direct met het chassis is verbonden. Dan is gebruik gemaakt van een vaste negatieve roosterspanning. Dit is te zien aan de afvlakelco's (C39 en C40 op het bovenstaande schema); de minpool (het huis) is dan geïsoleerd opgesteld van het chassis.
Aan de minpool van de elco's is dan de minpool van een andere elco verbonden die op zijn beurt met de pluspool aan het chassis is gesoldeerd.

Een heel verhaal, ik hoop dat je er wijs uit kunt worden.

Groet, Ed


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum