Kasten - 334A en 634A (Techniek Radio/TV)

door Pieter de Kock ⌂ @, Paarl, Kaap, ZA, 24.05.2017, 16:07 (2744 dagen geleden)

Op dit forum verscheen onlangs een discussie over de radio model Philips 334A.

Het komt me voor dat de kast qua vorm sterk verwant is aan die van een 634A.

Ik wens dus te weten, of een achterwand van een 634 zal passen op een 334-kast (op gaten van stekerbussen e.a. na, natuurlijk).

Bedankt!
Groeten
Pieter

Kasten - 334A en 634A

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 24.05.2017, 22:15 (2744 dagen geleden) @ Pieter de Kock
Bewerkt door Jeroen Landman., 24.05.2017, 22:30

Helaas, de kasten zijn bijna gelijk van vorm...de 634A Lentebode is 1 cm hoger, namelijk 48 cm ipv 47 cm van de 334A.

De kast van de 334A is overigens wel weer een halve centimeter dieper dan de lentebode-kast, 29 cm ipv 28,5 cm.

Het chassis van de Philips 334A is een voortzetting van het chassis van de Belgische Siera Super Six uit 1933, Tenor Super Six voor de Franse markt.
Chassis-ontwerp is van Van der Heem te Den Haag.

Deze super-ontvanger werd uiteraard niet in Nederland leverbaar gemaakt...een concurrent voor de Lentebode en de KY136! en nog een hoogst-moderne super ook tegenover de klassieke rechtuit ontvangers.

De Philips 334A is geleverd van 1933 t/m 1935, tropentoestellen waren vaak wat langer leverbaar. Dit model was destijds erg populair in Indonesië/Nederlands Indië.
In Nederland zelf was ook de 334A bij mijn weten niet leverbaar, met korte golf en superheterodyne-schakeling voor dezelfde prijs als een....Lentebode! was dat commercieel gezien niet handig geweest:-D

Vanwege de populariteit en langere productieperiode is in de latere modellen dan ook het chassis type 336A toegepast, wat ook zat in de Franse Philips radio met dezelfde typenaam; 336A van 1935.
De Siera/Tenor Super Six was inmiddels al uit productie gegaan in herfst 1934, daarom werd nu het zo goed als identieke chassis van de Franse Philips 336A gebruikt.
Deze 336A lijkt sprekend op de Nederlandse 736A rechtuit-ontvanger, alleen is hij een stuk groter van formaat.

Een 334A met chassis 336A is in mijn bezit en komt rechtstreeks van de eerste eigenaar die het toestel in 1935 splinternieuw heeft gekocht bij Radio van Wingen te Semarang op Java/Indonesië, 100% origineel en chassis en kast zijn nooit van elkaar gescheiden geweest.
Na de onlusten en de gedwongen emigratie van Nederlanders en mensen van gemengd bloed in 1949 heeft de aan mij geschonken radio 50 jaar op een zolder in Den Haag gestaan.

Na een opmerking van een (jaloerse?) mede-verzamelaar dat er van de radio niets klopte omdat er een ander typeplaatje op het chassis zat, heb ik een 5 of 6 jaar geleden nog eens met de dochter van de voormalig eigenaar gebeld.Ik vroeg of zij wist of er een keer een grote reparatie was geweest of wisseling van het binnenwerk.
Omdat zelfs de bouten door de bodemplaat onaangeroerd waren leek het mij onwaarschijnlijk.

Zij verzekerde mij; Onzin! Pa heeft de radio nieuw gekocht en er heeft nooit iets aan gemankeerd, in Den Haag wilde mijn moeder een radiomeubel met platenspeler en is de radio op zolder gezet. Laat u de radio niet afpakken he? zei ze nog...Nee deze verkoop ik beslist niet!

De radio is blijkbaar zo gewild bij verzamelaars dat er zelfs replica's opduiken!!
Op radiomuseum.org is zo'n replica/vervalsing te zien, duidelijk een Lentebodekast die na het vervangen en fineren van het frontpaneel ineens getransformeerd is naar een 334A!
Als je goed kijkt valt direct op; de opening voor de luidspreker/grille is veel te breed gehouden! de randen van deze opening horen ongeveer gelijk te lopen met de buitenste assen van de knoppen.
De gefotografeerde radio op bovengenoemde site is dus een zelfgemaakt toestel op basis van een 334A, het gebruikte chassis is op de leeg gelaten plaats waar het voltage ingevuld kan worden gestempeld met 334A, bij het type-veld staat mogelijk "336A" zoals bij mijn toestel ook zo is, maar de banner "radiomus....." ontrekt dit aan het zicht. Mogelijk was de kast compleet verloren door termieten/houtworm en heeft men op basis van een Lentebode-kast een nieuwe kast gemaakt, dit staat er bij de omschrijving niet bij vermeld.

Export en tropen, je kunt er een boek over schrijven...ik heb een meubel, Philips 342A...dat is hetzelfde type als het tafelmodel. Prachtige kast en op-en-top 100% Philips, tot op het kleinste schroefje na. Zelfbouw of meubelmaker dus uitgesloten.
Komt ook van Indonesië...lokale fabricage door Philips en/of van der Heem in 1935?

Nu weet ik niet wat de bedoeling is...een Lentebode-achterwand monteren op een 334A?
Hou er rekening mee dat de "vloer" van de Lentebode ongeveer 3 cm hoger ligt dan het laagste punt van de radio, onder de sierplint/voeten.
Ondanks de 1 cm hogere kast zal de Lentebode achterwand flink te kort zijn!

Ik denk dat je, gezien de bijna 100% gelijkzaamheid met het chassis van de Siera/Tenor Super Six beter met een achterwand van zo'n toestel uit de voeten kunt, ook een kapelradio en met 49 cm hoogte moet dat geen probleem zijn.
Weliswaar een iets schuin staande zijwanden, maar dit zal geen probleem opleveren omdat de Philips Lentebode een dikwandiger kast heeft en daardoor ook een minder brede achterwand.

Het mooiste zou natuurlijk zijn; een (Franse) Philips 336A achterwand! die is rechthoekig en past qua uitsparingen van de aansluitpunten uiteraard perfect omdat het chassis identiek is, alleen de ronding uitsnijden dus.

Maar waar vind je een 336A? Ik dacht dat ik enkele jaren terug op die rommelmarkt in Frankrijk een 736A kocht...thuis gekomen kwam ik er achter dat het een 336A betrof!
Nou, spijt heb ik daar nog nooit van gehad hoor...;-)
Het mysterie rond mijn "334A met verkeerd chassis" was na vinden van die Franse Philips met exact hetzelfde chassis direct opgelost, zeer fijne bijkomstigheid!

De 736A is er later ook nog gekomen.

Ik ben toch nieuwsgierig....ga je een Lentebode ombouwen naar een ander chassis?
Zelf een 334A bouwen? prima natuurlijk, maar zorg dan in ieder geval voor een kloppende luidspreker-opening/grille...:-D

Groet,
Jeroen

Kasten - 334A en 634A

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 25.05.2017, 05:39 (2744 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

Ik citeer je even:
Export en tropen, je kunt er een boek over schrijven...ik heb een meubel, Philips 342A...dat is hetzelfde type als het tafelmodel. Prachtige kast en op-en-top 100% Philips, tot op het kleinste schroefje na. Zelfbouw of meubelmaker dus uitgesloten.

Je kunt achterhalen of een kast in Indonesië gemaakt is of niet door de houtsoort te laten analyseren. Er waren overigens razend knappe, vaak Chinese, meubelmakers in het voormalige Nederlands Indië. Ik ben er zelf ook geboren en getogen en ik weet nog, hoe mijn ouders naar foto's uit een tijdschrift eetkamerstoelen lieten namaken door een Chinese meubelmaker (in Medan). Toen ze, eenmaal in Nederland daar een bijpassende tafel bij wilden hebben, is er nog een vertegenwoordiger van die Deense meubelen langs geweest om de zaak te bekijken en die was stomverbaasd zo knap als de stoelen gekopieerd waren, hij zag echter aan de houtsoort, dat het replica's waren.

Met dat "Meubelmaker uitgesloten" zou ik dus in sommige gevallen voorzichtig zijn indachtig de kunststukjes waartoe meubelmakers in De Oost in staat waren.

Kasten - 334A en 634A

door Pieter de Kock ⌂ @, Paarl, Kaap, ZA, 25.05.2017, 16:48 (2743 dagen geleden) @ castafiore2010

Bedankt Jeroen en Castafiore.

Mijn situatie is eenvoudig : ik ben in bezit van een 334A zonder achterwand.

Ik hoopte, een achterwand te laten maken op patroon van een 634A doch met de gaten van een 336A. Maar beginnen bij een 336-achterwand kan ook, zoals je zegt.
Alleen maar, snijden (zonde!!! ) van een 336-achterwand zou niet gaan door het uitgebreide area van perforaties.

Ik heb er ook nog 1 en een halve 336A. Het chassis is zo te zien volledig gelijk aan die van een 334A. Even goed een 336A-chassis met 334A-plaatje...

Groeten
Pieter

Kasten - 334A en 634A

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 26.05.2017, 23:23 (2742 dagen geleden) @ Jeroen Landman.

De radio is blijkbaar zo gewild bij verzamelaars dat er zelfs replica's opduiken!!
Op radiomuseum.org is zo'n replica/vervalsing te zien, duidelijk een Lentebodekast die na het vervangen en fineren van het frontpaneel ineens getransformeerd is naar een 334A!
Als je goed kijkt valt direct op; de opening voor de luidspreker/grille is veel te breed gehouden! de randen van deze opening horen ongeveer gelijk te lopen met de buitenste assen van de knoppen.
De gefotografeerde radio op bovengenoemde site is dus een zelfgemaakt toestel op basis van een 334A, het gebruikte chassis is op de leeg gelaten plaats waar het voltage ingevuld kan worden gestempeld met 334A, bij het type-veld staat mogelijk "336A" zoals bij mijn toestel ook zo is, maar de banner "radiomus....." ontrekt dit aan het zicht.

In het typeveld van exemplaar Ignacio R-R foto ID=2022642 lijken een 4 en een 6 doorelkaar heen te staan. Het is wel een van de slordiger ingeslagen plaatjes die ik ooit heb gezien. Bij het serienummer staat er een beetje schuin een letter voor gemept die op een C of eventueel een G moet lijken.

Kasten - 334A en 634A

door Kees Koren @, Bilthoven, 01.06.2017, 06:45 (2737 dagen geleden) @ Pieter de Kock

Ik vraag me af of mijn Siera super six over een komt met dit toestel. Ben namelijk op zoek naar deze Philips kast.
Wie kan mij veretellen ?

Radio Kees

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum