Enkele vragen over PM5544 testbeeld (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent Belgiƫ, 27.06.2017, 19:03 (2710 dagen geleden) @ Otto Tuil
Bewerkt door kris, 27.06.2017, 19:46

Beste lezers,

Ik ben momenteel bezig om een elektronische testbeeld-generator te ontwerpen. De technische aspecten daarvan vallen ruim buiten dit forum, maar ik heb enkele vragen over de opbouw van het Philips PM5544 testbeeld. Voor de technische beschrijving van het testbeeld gebruik ik het Engelse artikel over de PM5544 op Wikipedia. In dat artikel staat een afbeelding met wat technische gegevens over het testbeeld:

[image]

Samen met allerlei plaatjes van het testbeeld die ook ruim voorhanden zijn, probeer ik het testbeeld te ontrafelen, maar er zijn nog een hoop onduidelijkheden. Daarom de volgende vragen:

  • wat houdt de "burst gate check" in?
  • idem voor de "sync sep and gap check"?
  • de gekleurde "haken" links en rechts van de cirkel staan vermeld met codes als "B-Y=0 270 graden (R-Y)". Wat houdt dat in? En hoe is dat te vertalen naar RGB kleuren?
  • Het raster staat gespecificeerd als 230ns, 2 scanlines. Als ik dat vertaal naar breedte op het scherm zouden de verticale lijnen (230ns breed) dikker zijn dan de horizontale (2 scan lines). Ik zou dan eerder een breedte van ca 140 ns verwachten. Hoe is dat te verklaren?


Je kan sommige truken uit de composiet-wereld gewoon niet omzetten naar de RGB, omdat ze daar gewoon niet bestaan. oa de sprongen van B-Y die uiteindelijk grijs oplevert kan je niet naar RGB vertalen.

Betreffende de twee lijnen : Ieder horizontale lijn bestaat uit twee lijnen, maar het is interlace. vandaar dat het minder dik lijkt. Bij progressieve weergave lijkt het uiteraard wel dikker, dus jij kan je beperken to een lijn.

burst gate test hoe goed de clamper in het begin werkt om de burst af te scheiden bij wisselend signaal en zo zijn er nog een paar kleine testjes s. Je kan ze nabootsen, maar ze hebben uiteraard geen enkel nut in de RBG progressieve wereld.

R-Y 270 B-Y 0 (en andere vermelde vlakken) leveren een specifieke kleur, die wel om te rekenen valt naar RGB.

edit : Als je de RGB kleuren lijn per lijn kan veranderen, dan kan je ook de fazesprongen imiteren die uiteindelijk tot een grijs of vreemd gekleurd vlak lijken. Maar weet, op een PC monitor gaat dit een ander visueel resultaat geven dan op een TV die vertrekt van een composietsignaal.

groeten

kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum