Hoeveel is nodig? De 39 Volt Box (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.06.2017, 06:56 (2708 dagen geleden)

Op de Wikipedia pagina over de All American Five (Het Amerikaanse Uutje) heb ik gelezen, dat Amerikaanse boeren hun AA5 modificeerden om op 32V te lopen. De moeite waard natuurlijk, om even uit te zoeken of Nederlandse Uutjes ook met minder spanning genoegen nemen. Conclusie: Ja.

Ik heb eerst een 39V voeding in elkaar geknutseld (de 39V box) door in een batterijdoos twee computervoedingen in serie te zetten, een 24V voeding en een 14,4V voeding. Samen kwam dit rond de 39V uit, fantastisch gestabiliseerd en constant op netspanning 110 of 220V.

[image]

Dan het modificeren van een Uutje. Voordat jullie hiervan schrikken, de modificatie stelt vrij weinig voor en is volledig reversibel. Als 't moet knutsel ik 'm in een kwartiertje weer origineel (plus de drie kwartier om die akelige schroef in de afstemknop van een B0X19U op z'n plek te krijgen!). Dan komen we hier bij de testopstelling. De gelijkrichtbuis is verwijderd en vervangen door een 1N4007 (beschermt elco tegen ompolen van voeding). De UCH81 en UBF80 staan samen op 39V en de UCL82 staat op 39V te gloeien.

[image]

Resultaat van de proef: het werkt! Ik ontving verschillende stations. Weliswaar is de gevoeligheid wat minder, maar met flinke draadantenne is er toch nog wel wat te horen. De stroomafname is ongeveer 199mA (paste net in m'n 200mA bereik!) bij 39V dus krap 8W! Goed nieuws dus voor de geplaagde bevolking in WO2 die deze uutjes inderdtijd moest voeden met aardappelbatterijen. Met veel knollen en citroenen en plaatjes koper en zink werden eindeloze series batterijtjes gevormd, waaruit een 204U op 110V kon lopen. Verbruik is dan ongeveer 17V, en deze mod betekent veel minder aardappels schillen! De katodestroom in de eindbuis UCL82 is ongeveer 5mA.

Wel is sprake van een zeer sterke ruis, luister maar eens naar dit fragment. Ik weet niet of dit een gevolg is van de lage spanning, danwel een effect van de twee schakelende voedingen.

De buizen in een AA5 zijn gemaakt voor een anodespanning tot 130 a 150 V en het is al mooi dat die op 32V werken. De Nederlandse buizen werken het best op een hoogspanning van 200V en 110V-bedrijf (waarbij de anodespanning ongeveer 120V was) kwam al bijna niet voor. Het is dus best wel grappig dat deze buizen functioneren op hoogspanning in het bereik van 39V tot boven de 200!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum