URDOX weerstanden testen (Techniek Radio/TV)

door Wolfgang @, 02.07.2017, 16:11 (2705 dagen geleden)

Recent was er een discussie over URDOX weerstanden.

Velen van ons hebben de glasen OSRAM types in hun bezit. Maar hoe kan ik de goede functie ervan testen zonder het bijbehorende toestel?
Gewoon met een ohmmeter de weerstand bij kamertemperatuur meten is niet goed genoeg want de waarde hiervan is nergens gedocumenteerd! Maar ook de nominale spanning overheen zetten helpt niet. Door de rel. hoge weerstand vloeit er een te kleine stroom die niet voldoende is om dat ding op te warmen.

Zoals toegepast in de schakelingen, is voor het verhitten van de URDOX-staaf een vele malen hogere spanning nodig. De maximale waarde is in het datasheet aangegeven. Natuurlijk is voor de begrensing van de stroom een serieweerstand vereist. Dat zijn meestal de gloeidraden plus de schaalverlichtingslampen, eventueel nog een FeH regulator.

Hieronder heb ik een plot gemaakt met de OSRAM U2410.
Het gaat om de bescherming van het schaallampje 18V – 0,1A

[image]

De 680 Ohm weerstand (i.p.v. buizen) is gekozen zodat er de nominale stroom van 0,1A vloeit. Wij zien dat pas na 4 minuten deze waarde bereikt wordt. In werkelijkheid is deze tijd korter omdat ik niet de in het begin lage weerstand van de gloeidraden kon simuleren....

Mvg, Wolfgang

URDOX weerstanden testen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 02.07.2017, 17:50 (2705 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door John Hupse †, 02.07.2017, 18:05

zonder het toestel kan je een U2410 b.v. testen met behulp van een regeltrafo ("variac" ).

Je moet de uitgang van de regeltrafo en een mA meter in serie zetten met de NTC-weerstand. Regel de spanning terug tot de nominale waarde (hier 24 volt) wanneer de stroom 50 mA is. Lees vervolgens de eindwaarde van de stroom uit op de meter.

Je kunt natuurlijk ook een stroombron gebruiken die je instelt op 100 mA, maar niet iedereen heeft zoiets bij de hand.

Een derde manier is om ook nog een ouderwetse gloeilamp van 230 volt bij 25 Watt (met een metalen gloeidraad) in serie te zetten met de NTC weerstand. Veel reparateurs gebruiken zoiets al bij het opstarten. Er moet dan na een paar minuten een eindstroom van 100 mA doorheen lopen. De regeltrafo heb je dan niet nodig.

--
http://www.hupse.eu/radio

URDOX weerstanden testen

door Wolfgang @, 03.07.2017, 08:25 (2705 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo John,

Je beschrijft drie alternatieve methodes waarvan nr. 1 en 3 niet te doen zijn. Methode 2 was al gisteren van „electronenbuizen“ aangedragen.

Uitleg:
Jou methode 1
Als ik je aanwijzingen volg zal bei de U2410 in het begin (waar de NTC nog koud is) 24 volt over de URDOX komen te staan. Dat werkt niet omdat de weerstand dan nog ca. 6 kOhm bedraagd. De resulterende stroom is zo laag dat er geen voldoende verhitting plaats vindt, dus er gebeurd niets...
Pas als ik de variac spannung verhoog naar 165 volt komt er langzaam leven in, maar dan is het oppassen geblazen! Je moet de ampèremeter konstant in de gaten houden en de variac naar beneden regeln, anders raakt de URDOX overbelast!! Er is namelijk geen stroombegrenzing in het circuit...

Eenmal op bedrijfstemperatuur, dan gedraagt zich de URDOX als een weerstand, in dit geval van 240 Ohm, zonder verdere (stroom)regeleigenschappen!

Jou methode 3
Die procedure heb ik ook uitgeprobeerd en werkt bij de gegeven 230 volt en een 25 Watt lamp, maar alleen bij de U2410! Is dus niet universeel toepasbaar...

Zet ik een URDOX van het type U3505 in -zonder regeltrafo- dan gaat de stroom ver boven de nominale waarde van 50 mA!!! Pas als ik de spanning naar 70 volt reduceer zit het weer goed....

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


Gisteren heb ik met de X-Y schrijver testen met gelijkspanningen gedaan.
Nu wil ik ook een voorstel doen waar wisselspanningen (met een Variac) worden toegepasst.

[image]

Het belangrijkste onderdeel is de Rheostat! Die zorgd ervoor dat (na het bereiken van de bedrijfstemperatuur van de URDOX) de nominale stroom gaat lopen! Let wel dat hij de verlieswarmte aan kan.

Stap 1--- De gegevens (Ux en Ix) van de te testen URDOX moeten van te voren bekend zijn.
Stap 2--- Wij kiezen de spanning U vier tot vijf keer hoger dan Ux.
Stap 3--- Volgens de formule bereken wij de in te stellen weerstand.
Stap 4--- Bij een (normale) koude start duurd het even tot je de nominale stroom en spanning kan aflezen. Zijn de afwijkingen te groot (wat zijn de toleranties?) is de NTC defect...
Bij een reeds van tevoren verhitte URDOX gaat dat uiteraard sneller ….

Mvg, Wolfgang

URDOX weerstanden testen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 03.07.2017, 10:09 (2705 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door John Hupse †, 03.07.2017, 10:53

Hallo Wolfgang,

Bij methode 1 moet je starten met 230 volt zodat de NTC weerstand de kans krijgt om op te warmen. Op de manier waarop jij het hebt geprobeerd (starten met 24 volt) gaat het uiteraard niet. Na een minuut of zo staat de mA-meter op 50 mA, en draai je de regeltrafo naar 24 volt zoals beschreven.

Bij het opdrukken van een spanning op een weerstand is er geen andere stroombegrenzing dan die van de weerstand zelf, dat klopt. Daarom noem ik ook de stroombron (methode 2), ook al heeft iemand anders dat ook al eens gezegd. Dat is altijd de betere methode, ook al heeft niet iedereen een geschikte stroombron voorhanden.

De genoemde drie methodes werken prima, maar zijn bedoeld als voorbeeld voor de NTC weerstand die jij noemde (een U2410). Wanneer je een ander type wilt testen moet je de instelling hiervoor aanpassen, dat geldt overigens voor elke methode. Voor een U3505 gebruik je dus een lamp van 15 Watt, de methode is precies dezelfde, maar wordt uitgevoerd met andere parameters. De maximale stroom is dan 50 mA.

NTC weerstanden zoals die worden gebruikt in Philips 100 mA U-toestellen test je op dezelfde manier, dus bij methode 3 een lamp gebruiken van 25 Watt. Voor weerstanden die worden worden gebruikt in een 200 mA U-toestel gebruik je een 60 Watt gloeilamp (b.v. voor het testen van de Philips C12 buis).

Je vraagt ook nog naar de afkeurwaarde. Wanneer de NTC-weerstand niet opwarmt bij de netspanning waarbij deze wordt gebruikt dan moet je 'm in elk geval afkeuren. Verder mag je de eis stellen dat de stroom bij de halve maximale spanning binnen een marge van 10% gelijk is aan de opgegeven nominale stroom.

Je kunt de lamp natuurlijk vervangen door een regelweerstand, maar dan moet je vrijwel gelijktijdig aan twee knoppen draaien wat sommige mensen lastig vinden. Bovendien heb je dan een nogal zware regelweerstand nodig, die ook niet iedereen heeft liggen.

--
http://www.hupse.eu/radio

URDOX weerstanden testen

door Wim Stuiver @, Havelte, 03.07.2017, 15:28 (2704 dagen geleden) @ Wolfgang

Wolfgang,

Welkome aanvulling van kennis betreffende deze weerstandslamp m.b.v. grafiek

mvg

Wim Stuiver

--
W.H.G. Stuiver

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum