Is de EH81 speciaal ontwikkeld voor fazedemodulatie ? (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 20.07.2017, 18:41 (2687 dagen geleden) @ John Hupse †

Breedband FM (met een hoge modulatie-index) maakt het juist extra lastig om een vervormingsarme geluidsreproduktie te bereiken. Niet alleen stelt dit hogere eisen aan de bandbreedte van de ontvanger, maar de eisen die worden gesteld aan de lineariteit van de detector zijn eveneens hoger.
Een keuze voor smalle-band FM was ook mogelijk geweest, met een bandbreedte van b.v. 30 kHz kan je hiermee audiosignalen tot 15 KHz uitzenden en ontvangen. Maar niet met dezelfde ongevoeligheid voor storingen.

Het verkleinen van de bandbreedte in een omroep FM-ontvanger tot 35 kHz (+ en - 17,5 kHz) zou dus een grote verbetering moeten kunnen geven. Bij 15kHz modulatiefrequentie komen dan alleen de 1e zijbanden ter weerszijde van de draaggolf aan bij de detector, die op zich inderdaad over een veel kleiner gebied lineair hoeft te zijn. Een probleem vormen echter zwakkere FM stations waarbij niet voldoende begrenzing optreedt. De werkelijkheid is dan dat bij een dergelijke beperking in de bandbreedte en het als gevolg daarvan te beperkte aantal aan de detector aangeboden zijbanden, voor omroep, een ontoelaatbare niet-lineaire vervorming van de weergave ontstaat. De hoogst te moduleren frequenties vereisen daarom dan ook een grotere dan de in dit voorbeeld genoemde bandbreedte.

Smalle-band FM stelt minder hoge eisen aan de ontvanger, maar is gevoeliger voor storingen. Met name is dit het geval voor de onderlinge beïnvloeding van FM-zenders die qua golflengte dan veel dichter bij elkaar zitten

Dat is maar hoe je er tegenaan kijkt; bij professionele smalband FM ontvangers is sec de ontvangerkwaliteit praktisch altijd stukken beter dan van een gemiddelde omroepdoos.
In beide gevallen, dus bij zowel breed- als smalband FM, kan een detector even ongevoelig gemaakt worden voor AM-storingen mits maar voldoende begrenzing optreedt.
Bij FM speelt daarnaast praktisch altijd dat er sprake is van een 'zichtverbinding' tussen zender en ontvanger. 'Selectieve fading' binnen een FM kanaal is over zo'n korte afstand praktisch uitgesloten. Wat bij smalband FM wellicht wel voor meer problemen kan zorgen is (momentele) multipath vervorming, bijv. door reflectie van overkomende vliegtuigen. Ik ken dat laatste effect maar heb het nooit bij een FM omroepzender waargenomen.
Een probleem als het capturing effect (je hoort bij FM alleen de sterkste van 2 zenders ingeval van samen in één kanaal) staat los van de ontvangerkwaliteit maar is een FM eigenschap.
Problemen door twee relatief 'dicht bij elkaar' opererende (sterke) zenders zijn doorgaans terug te voeren op het grootsignaalgedrag van een ontvanger en dat heeft weinig met smal- of breedband FM te maken.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum