Grundig radio type 4077 (Techniek Radio/TV)

door ruud, 19.11.2008, 13:06 (5648 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Die brugcel testen kun je zo in de schakeling.
Vrijwel zeker kortgesloten.
Ik al vaker gesteld dat radioos met een brugcel NOOIT zomaar gestart moeten worden, de vole voedingspanning staat meteen op de elkoos en als die oud zijn is de startstroom zo groot dat de brugcel meteen defect raakt, in de vorm van sluiting.
Langer aan laten staan kan ook nog eens de voedingstrafo flink beschadigen.
Veel Duitse radiois hadden al heel snel seleen-gelijkrichters. Als er geen AZ of EZ of UY oid inzit zit er vrijwel zeker een halfgelieider gelijkrichter in en dan moet je heel langzaam met lamp en/of variac opstarten)

(Bij buizengelijkrichters kun je nog gokken de elcoos te formeren door aan te zetten, bij opkomst voedingsspanning meteen uitschakelen om de elcoos de tjd te geven te formeren. Dit enkele keren herhalen. De buis zorgt voor vertraging en begrenzing)

Nog even dit: computergestuurde apparaten zoals video's NIET met een variac opstarten, de te lage voedingspanning kan desastreuze gevolgen hebben., De elcoos zullen op een andere manier geformeerd moeten worden.
Buizen TV's opstarten met variac eerst met UITGESCHAKELDE hoogspanning, te lage voedingspanning kan einddbuis en trafo beschadigen wegens te lage boosterspanning


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum