Erres KY504- het vervolg (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 19.11.2008, 23:13 (5648 dagen geleden) @ Laurens

[image]

Hallo Laurens,

Als je systematisch te werk gaat is er altijd uit te komen. Het grote voordeel bij dit schema is dat alle stromen erin zijn aangegeven, zodat je een referentie hebt.

Omdat er ergens kortsluiting is, of is ontstaan, begin je met alle buizen eruit te trekken. Wel even goed opletten welke buis waar heeft gezeten!

Om de spanningen niet te hoog te laten oplopen sluit je de radio via de variac aan of, als je niet hebt, via een gloeilamp van 25 Watt.
Als je de radio nu aanzet kan je uiteraard alleen de wisselspanningen van de secundaire van de trafo meten. Van boven naar beneden zijn die ±280V, ±280V, 4V, 6,3V.
Met een wisselstroommeter kan je nog controleren of de radio stroom trekt door de zekering los te nemen en over de contacten de AC-stroommeter te zetten. Meer dan 10 à 20 mA zal het niet zijn.

De volgende stap is het onderbreken van de verbinding tussen de kathode van de gelijkrichter en de eerste afvlakelco. (Bij het rode kruisje). Steek de gelijkrichter er nu weer in. Tussen de kathode van de glijkrichter en de minpool van de afvlakelco moet je een gelijkspanning van circa 300 Volt meten.

Nog steeds blijven de overige buizen eruit.
Zet nu een DC-stroommeter over de onderbreking die je hebt gemaakt. Na het opladen van de elco's mag er geen gelijkstroom meer door de radio lopen.
Loopt er wel een stroom, dan zijn de ontkoppelcondensatoren C41, C24, C36, C35 verdacht.

Is alles in orde dan kunnen 1 voor 1 de buizen er weer in, te beginnen met B1. Meet de anodestromen van de heptode en de triode. Je zal daarvoor de draden moeten onderbreken.

Geen afwijkingen? Dan buis B2 erin en hetzelfde proces herhalen. Alleen kan je nu ook de schermroosterstroom controleren van B1 en B2 met de in het schema aangegeven waarde.

Vervolgens B3 en weer de zelfde meting uitvoeren.

Voordat je de eindbuis erin steekt controleer je eerst of op het stuurrooster aansluitpunt geen positieve gelijkspanning staat. Is dat het geval dat is de koppelcondensator C34 lek.
Meet ook de gelijkspanning aan de anode aansluiting van de eindbuis. Die is uiteraard net zo hoog als de spanning op elco C40 want er loopt nog geen anodestroom.

Dan kan de eindbuis erin en ga hiervan de stromen meten.

Op deze manier moet je eruit kunnen komen.

Succes.

Groet, Ed


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum