Variac aansluiten. (Techniek Overig)
door Patrick2 , Antwerpen, 23.08.2017, 14:09 (2648 dagen geleden)
Medeforummers,
Nadat mijn variac het begeven heeft, heb ik afgelopen zondag een ander, gebruikt exemplaar gekregen. Na wat schoonmaken en losmaken van het plankje waar het op geschroefd was, toch maar eerst even de meter er op om te kijken of het ding nog wel werkt.
Als je de bovenste aansluitingen van links naar rechts nummert van 1 tot 5, dan meet ik op klemmen 2 en 4 (de uiteinden van de wikkeling) een gelijkstroomweerstand van 16 Ohm.
Als ik daar de netspanning op moet zetten dan gaat er volgens mijn een stroom van 14,3 Ampére vloeien, goed voor een slordige 3,3 kWatt. Volgens mij is dan de variac geen lang leven beschoren. Zie ik iets verkeerd? Trouwens, waar werden de andere aftakkingen voor gebruikt?
Variac aansluiten.
door soundman2 , Wouw, 23.08.2017, 14:17 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
Bewerkt door soundman2, 23.08.2017, 14:36
Je meet de gelijkstroomweerstand. Bij een ideale transformator is die zelfs nul ohm.
De wisselstroomweerstand kun je alleen met een geschikte meter meten.
Als je het toch niet vertrouwt, kun je altijd een gloeilamp in serie met de trafo zetten. 100 of 150 watt moet gewoon uitgaan.
De inschakelpiek van een dergelijke trafo kan behoorlijk zijn. Sommige veiligheden in de meterkast reageren dan te snel en trippen. Ik denk dat dat bij deze trafo wel meevalt. Als je de ingaande spanning op de tweede en vierde klem aansluit (2 en 4) en de uitgaande op de tweede klem en de loper in het midden (dus 2 en 3), kun je de spanning regelen tussen 0 en 100 procent.
Sluit je de inkomende spanning aan op de tweede klem en de vijfde (2 en 5), dan kun je de spanning regelen van 0 tot 270 volt.
Variacs zijn zeer robuust. Wat is er mis met de voorganger?
Variac aansluiten.
door Franc , 23.08.2017, 14:23 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
Dag Patrick,
Gelukkig zit er in de variac een kern waaroverheen de draad is gewikkeld.
Daarom is er een veel hogere wisselstroomweerstand zodat er bij het aansluiten niets gebeurt.
Mocht je eea niet vertrouwen, schakel dan even een 100W lamp in serie met de variac.
Je zult zien dat deze lamp bij nullast op de variac nauwelijks zal branden.
Verder zijn de aftakkingen op de variac wel handig.
(Soundman was me net te vlug af)
Groet Frank
Variac aansluiten.
door Patrick2 , Antwerpen, 23.08.2017, 14:38 (2648 dagen geleden) @ Franc
De voorganger geeft alleen spanning als de knop in bepaalde standen staat. Ik weet het wel, dan is de wikkeling nog oké, maar op zeker moment merkte ik dat het ding na een tijd behoorlijk warm werd, ook als ie niet belast werd.
Ik ga de tip van de lamp zeker toepassen.
Dank je, Soundman en Franc.
Variac aansluiten.
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 23.08.2017, 15:11 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
Kans aanwezig dat van de oude alleen de koolborstel op is. Als het een Philips is kun je ze nog gloednieuw af fabriek krijgen en ook bij andere merken lukt het vaak wel.
Variac aansluiten.
door soundman2 , Wouw, 23.08.2017, 15:41 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
De voorganger geeft alleen spanning als de knop in bepaalde standen staat. Ik weet het wel, dan is de wikkeling nog oké, maar op zeker moment merkte ik dat het ding na een tijd behoorlijk warm werd, ook als ie niet belast werd.
Ik ga de tip van de lamp zeker toepassen.
Dank je, Soundman en Franc.
Kan zijn dat de koolborstel te breed is geworden en daardoor teveel windingen kort sluit. Erger nog als het metalen blokje van de borstel op de windingen rust, hoewel daar vaak voor gezorgd is dat dat niet kan. Maak het "loopvlak" eens schoon met een tandenborstel en laat de koolborstel er even uit. Als de trafo dan nauwelijks meer opwarmt is hij waarschijnlijk niet stuk.
Variac aansluiten.
door hans , Hoorn, 23.08.2017, 14:56 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
Patrick,
Eindelijk weer eens een echte Variac®! Regelbare trafo's van andere merken worden vaak ten onrechte aangeduid als Variac®.
Dat de Variac® op een plankje zat kan kloppen: het is een inbouwapparaat; er hoort dan ook geen kapje op de aansluitpunten.
Trouwens, waar werden de andere aftakkingen voor gebruikt?
Als je voor een bepaalde toepassing tot ca. 40 V nodig hebt, dan kun je de toepassing aansluiten tussen 1 en 3; tot ca. 115 V sluit je aan op 6 en 3. je kunt dit ook spiegelen, bijvoorbeeld als je liever tegen de klok in draait of met de klok mee. In dat laatste geval gebruik je 3 en 5 voor ca. 40 V en 3 en 7 voor ca. 115 V.
De andere mogelijkheden kun je zelf uitrekenen, toch?
Hans
Variac aansluiten.
door Patrick2 , Antwerpen, 24.08.2017, 04:30 (2648 dagen geleden) @ hans
Aan iedereen dank voor de tips! Het ziet er dus naar uit dat ik de "oude" regelbare trafo (ik let op de benaming, Hans) nog kan gebruiken.
Nooit geweten dat Variac een merknaam was, ik leer elke dag iets nieuws...
Variac aansluiten.
door hans , Hoorn, 24.08.2017, 07:19 (2648 dagen geleden) @ Patrick2
Nooit geweten dat Variac een merknaam was...
Dat wist ik ook niet tot ik er een in bezit kreeg. Het viel me op dat er een ® achter de naam stond en toen ben ik gaan zoeken op het internet. Heerlijk, zo'n hobby .
Hans
Variac aansluiten.
door Patrick2 , Antwerpen, 24.08.2017, 08:48 (2647 dagen geleden) @ hans
Heerlijk, zo'n hobby .
Zeg dat wel... Dank zij de tips kwam ik er achter dat het koolborsteltje, werkelijk een minuscuul dingetje, er tussenuit gevallen was. gelukkig lag het nog in het kistje dat ik gemaakt had en met wat gepriegel zit het weer op z'n plek. De tip van Soundman2 om met een tandenborstel het contactoppervlak schoon te maken heeft een spectaculair resultaat. De trafo regelt nu zeer nauwkeurig. Omdat jullie net zoals ik graag foto's zien, een kiekje van de schoongemaakte regelbare trafo (zeg nooit zomaar Variac tegen... ).
Met de variac maak ik een tweede kastje om mee te nemen op reparatiedagen die af en toe in België worden georganiseerd. Om te laten zien wat ik bedoel, enkele foto's van het herstelde kastje:
Het zwarte blok rechts achteraan in beeld is een 400VA scheidingstrafo. Op het kastje is de regelbare trafo met daaronder het stopkontakt om de radio in te steken, de stopkontakten rechts zijn voor een soldeerbout ed., dan heb ik geen stekkerblok nodig. Later heb ik links onderaan nog een regelbare DC voeding ingebouwd.
Allez, vooruit, een foto van het inwendige:
Dit is gemaakt van een kistje waar twee flessen Belgisch bier hebben in gezeten. het schuifdeksel van doorzichtig kunststof is het originele deksel.
Voor het nieuwe kastje heb ik net in China een V en A draaispoelmeter besteld. Een wijnkistje om het geheel in te bouwen heb ik nog, de rest wordt lokaal aangekocht.
Ik maak dan wel een sticker met "Genuine Variac inside" en plak die er op.
Variac aansluiten.
door kris , Gent België, 24.08.2017, 08:56 (2647 dagen geleden) @ Patrick2
Voor het nieuwe kastje heb ik net in China een V en A draaispoelmeter besteld.
Patrick mooi kissie, .... (doet me denken aan Nico haak )
even ter info, het zijn geen draaispoelmeters maar weekijzerinstrumenten (let op, die kunnen er stevig naast zitten, zelfs al staat er 1,5% op)
groeten
Kris
Variac aansluiten.
door Patrick2 , Antwerpen, 24.08.2017, 09:40 (2647 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Patrick2, 24.08.2017, 09:46
Gelijk heb je Kris, maar ik wou enkel aanduiden dat ik meters heb gekocht met een "ouderwetse" wijzer in plaats van digitale omdat een analoge meter veel makkelijker en sneller is om te interpreteren. De afwijking is hier niet van zo'n groot belang, je ziet meteen of het goed gaat of niet en dat is belangrijker...