Gevoeligheid van ontvangers meten (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 23.08.2017, 18:00 (2653 dagen geleden)

Beste forumleden,
Bij praktisch elke servicehandleiding in de schemateek wordt wel de gevoeligheid van de betreffende ontvanger vermeld.
Gebruikelijk staat er dan een waarde van ettelijke microvolts.
Mijn vraag: hoe wordt dit nu gedefinieerd resp. gemeten ?

Gevoeligheid van ontvangers meten

door Oldtimer @, Oegstgeest, 23.08.2017, 18:18 (2653 dagen geleden) @ Leo Bolier

Gevoeligheid van ontvangers meten

door MarcelvdG @, 23.08.2017, 19:45 (2653 dagen geleden) @ Leo Bolier

Tegenwoordig meestal door een signaalgenerator (meetzender) via een kunstantenne op de antenne-ingang aan te sluiten, de audio-uitgang aan een audiomeetapparaat te hangen, en het signaalniveau uit de signaalgenerator op te voeren tot de verhouding tussen de effectieve waarde van de audio met en zonder modulatie een bepaalde waarde bereikt heeft. Een veel gebruikt criterium is bijvoorbeeld dat de audioruis zonder modulatie 26 dB zachter moet zijn dan de audio met 30 % (AM) of 22,5 kHz piek (FM) modulatie. De opgegeven gevoeligheid is vaak de ingangsspanning van de kunstantenne, en tussen de radio en het audiomeetapparaat komt vaak nog een filter dat ruis buiten de audioband en eventuele piloottoonrestanten wegfiltert.

Vroeger werd de gevoeligheid vaak door de versterking en niet door de ruis beperkt, althans bij AM-radio's. Toen mat men hoeveel hoogfrequentsignaal er nodig was voor een bepaald uitgangsvermogen van de radio.

Gevoeligheid van ontvangers meten

door kris @, Gent België, 24.08.2017, 07:27 (2653 dagen geleden) @ MarcelvdG

Het meetprincipe is vrij eenvoudig (en op zich een goede oefening), het lastigste hoofdstuk in het meetverhaal is de generator. Iedereen heeft wel een meetzender, maar de meeste daarvan hebben geen nauwkeurig regelbare uitgang. (de gradatie op de uitgangsniveau regelaar is veel te grof).

meetzenders met een gecalibreerde uitgang en stapverzwakker zijn prijzig...(en meestal vrij groot en niet handig)
een andere optie is het meten van de RF met een RF voltmeter. Maar ook dat zijn witte raven.

er zijn zelfbouwoplossingen, maar ook daar ben je even mee zoet.

groeten

Kris

Gevoeligheid van ontvangers meten

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.08.2017, 10:46 (2653 dagen geleden) @ kris

een goede meetzender waar je probleemloos de gevoeligheid van een ontvanger mee kunt nameten is b.v. de Philips GM2883 http://www.hupse.eu/radio/Philips_GM2883.htm

--
http://www.hupse.eu/radio

Gevoeligheid van ontvangers meten

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 24.08.2017, 15:04 (2652 dagen geleden) @ Leo Bolier

Iedereen dank voor de reacties. Ik denk het redelijk te begrijpen.
Ook duidelijk is dat ik er met mijn eigen instrumentarium niet aan hoef te denken.
Mijn meetzender is zelfbouw maar heeft geen serieus gekalibreerde uitgang.
Om het het audio te meten heb ik alleen een scoop die nodig opnieuw gekalibreerd zou moeten worden.
Wat ik me nog wel afvraag: het meetsignaal wordt via een kunstantenne aan de antenne ingang aangeboden. Ik heb her en der wel wat schema's gezien maar allemaal min of meer afwijkend. Ik zou denken dat dat van invloed moet zijn op de meting of valt dat hard mee?
In samenhang hiermee kwam ik ook nog een verhaal tegen over de op ontvangers van zendamateurs gebruikelijk voorkomende S-meter. Dat was ook altijd een wat duister verhaal voor me maar dat is nu ook min of meer duidelijk geworden.

Gevoeligheid van ontvangers meten

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.08.2017, 15:27 (2652 dagen geleden) @ Leo Bolier

het meetsignaal wordt via een kunstantenne aan de antenne ingang aangeboden. Ik heb her en der wel wat schema's gezien maar allemaal min of meer afwijkend. Ik zou denken dat dat van invloed moet zijn op de meting of valt dat hard mee?

bedoel je dat de ene kunstantenne niet gelijk is aan de andere? Dat valt wel mee.

Het doel van een kunstantenne is juist om een gestandaardiseerde meting aan relatief hoogohmige ontvangers mogelijk te maken. Het is wel zo dat de standaard hiervoor in b.v. de Verenigde Staten anders was als in b.v. Europa. Wanneer je hier rekening mee wilt houden dan heb je dus verschillende kunstantennes nodig.

Maar zover ga ik zelf niet, ik "behelp" mij met een oude Philips kunstantenne uit de jaren '40, en een nieuwere van midden jaren '50. Ik heb ook nog een zelfgemaakte kunstantenne, deze is elektrisch gelijk aan het Philips model van midden jaren '50.

--
http://www.hupse.eu/radio

Gevoeligheid van ontvangers meten

door MarcelvdG @, 25.08.2017, 20:08 (2651 dagen geleden) @ Leo Bolier

De kunstantennes die ik soms op dit forum zie voor huiskamerradio's van decennia geleden, zijn totaal anders dan die die tegenwoordig voor het doormeten van autoradio's gebruikt worden, en voor moderne autoradio's worden er weer totaal verschillende kunstantennes gebruikt afhankelijk van of de radio vooral voor gebruik met actieve of met passieve antennes bedoeld is.

Dus ja, de kunstantenne is een gestandaardiseerd model van de antenne en antennekabel, maar er zijn voor verschillende omstandigheden wel wat verschillende standaarden omdat de antennes en antennekabels afhankelijk van de omstandigheden nogal kunnen verschillen. Het effect op de gevoeligheid kan inderdaad behoorlijk groot zijn.

Waarom wil je de gevoeligheid eigenlijk meten? Moet het nauwkeurig of is een orde van grootte ook wel goed?

Gevoeligheid van ontvangers meten

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 26.08.2017, 06:36 (2651 dagen geleden) @ MarcelvdG

Marcel,
Ik hoef de gevoeligheid niet per se te weten of meten maar het lijkt me wel een interessant gegeven.
In dit geval bijvoorbeeld om te vergelijken met fabrieksmatige ontvangers.
Kun je als hobbyist zonder de hulpmiddelen die de fabrikant wel heeft dezelfde waardes halen? Hoe ligt de gevoeligheid van ontvangers met (sub)- miniatuurbuisjes in vergelijking tot 'gewone' buizen ontvangers?
Mijn huidige (deels zelfbouw) apparatuur voldoet niet om dit te gaan meten. Maar wellicht dat het later wel mogelijk gaat worden.

Gevoeligheid van ontvangers meten

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.08.2017, 07:08 (2651 dagen geleden) @ Leo Bolier

Hoe ligt de gevoeligheid van ontvangers met (sub)- miniatuurbuisjes in vergelijking tot 'gewone' buizen ontvangers?

miniatuurbuisjes versterken minder vergeleken met b.v. standaard noval buizen. Dat komt deels door de eigenschappen van deze buisjes, maar deels ook omdat de voedingsspanning lager is, evenals het stroomverbruik.

Om eenzelfde versterking te verkrijgen heb je dus meestal 1 of 2 extra buisjes nodig.

Het meten van de gevoeligheid van een ontvanger kan je natuurlijk ook doen met behulp van een relatieve meting, dus door de ontvangst te vergelijken met die van een "bekende" ontvanger. Echter, wanneer het stoorniveau van de omgeving nogal hoog is (en dat is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering) dan geeft een absolute meting met een geijkte signaalgenerator een veel beter inzicht in de gevoeligheid van een toestel.

--
http://www.hupse.eu/radio

Gevoeligheid van ontvangers meten

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 27.08.2017, 06:33 (2650 dagen geleden) @ John Hupse †

Gevoeligheidsmeting is iets wat ik maar naar de toekomst schuif.

Voor mijn sub-miniatuurbuizen super had ik idd een extra trap versterking nodig.
Gevoelsmatig had ik het idee dat ik er het beste een HF of MF trap bij zou moeten zetten maar wegens het ontbreken van een drievoudige afstem condensator of een derde MF bandfilter ging dat niet door.
Ik heb wel eens iets gezien over een niet afgestemde eerste HF trap maar dat was me net iets te onbekend terrein. Of een bandfilter wat alleen de MG doorlaat er voor.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum