Jukebox Rockola 441 (Techniek Overig)
door freddy , Hoogeveen, 31.08.2017, 05:59 (2641 dagen geleden)
Hallo,
Ik heb hier een jukebox, type rockola 441, die het wel doet, maar er zit brom in het geluid.
Ik dacht de elco's zijn niet goed in de voeding maar heb die gemeten en die bleken volgens mij vrij goed ( capaciteit iets meer en de ESR ongeveer 2 a 4 ohm).
Heb de scoop er op gezet en toen zag ik dit beeld (2V per vak )
Waar zou die hinderlijke brom aan kunnen liggen?
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door adriaanhendrik , Terband, 31.08.2017, 06:24 (2641 dagen geleden) @ freddy
Freddie:
Ga er maar vanuit dat de filter elco's wel degelijk lekken onder hoogspanning. Gewoon vervangen en je hebt weer een bromvrij
geluid
Groeten,
Ad
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 31.08.2017, 06:50 (2641 dagen geleden) @ adriaanhendrik
Hallo Ad,
Ja, ik had al 4 condensatoren vervangen (0,047uf 630V),(die op de print, die zich bevindt tussen de eindbuizen en de grote platte print).
Ook de twee elco's die aan de voorversterker buizen zitten vervangen.
Maar dit had niet zo veel zin.
Misschien de elco's op de platte print (waar je van boven op kijkt).
Echter koppel ik die print los van de eindbuizen zit er noch brom in.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door adriaanhendrik , Terband, 31.08.2017, 07:40 (2641 dagen geleden) @ freddy
Bewerkt door adriaanhendrik, 31.08.2017, 07:49
freddy:
Ik bedoelde de grote metalen dubbel elco met de plastic moer die in het midden van het chassis, waar vier draden uitkomen zo te zien... Wat staat er op de behuizing?
edit: Bij nader inzien zit hij onder de print met de aansluitingen, midden tussen Left input adjust en Right input adjust potmeters.
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 31.08.2017, 13:30 (2640 dagen geleden) @ adriaanhendrik
Hallo Ad,
Ik had al naar die elco gekeken.
Het is er een met 2 waarden, 100uF en 20uF 475V. Ik had deze ook gemeten en vond ze niet zo afwijkend van de opgegeven waarde.
Zelfs nog een elco van 22uF parallel gezet maar dit maakt niets uit, de brom bleef zelfde.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door johnbos , 31.08.2017, 07:36 (2641 dagen geleden) @ freddy
Goedemorgen Freddy, Ga naar het jukebox revival forumoverzicht hier kun je veel informatie
vinden over vele merken jukeboxen, maak hier zelf veel gebruik van.
groet
John
Jukebox Rockola 441
door soundman2 , Wouw, 31.08.2017, 07:57 (2641 dagen geleden) @ freddy
Ca een volt rimpel, op een hoogspanning van wellicht 350 volt is te verwaarlozen. De eindversterker is meestal een balans eindtrap en die is er ongevoelig voor, mits beide eindbuizen gelijk zijn aan elkaar en goed ingesteld. De voeding voor de voorversterkerbuizen is meestal gefilterd met smoorspoelen en weer elco's. Daar is normaal vrijwel geen rimpel meer te zien.
Aan de hand van het schema, kun je diverse buizen het ingangssignaal blokkeren en zien of de brom verdwijnt. Het uitwisselen van condensatoren op goed geluk is een aardig tijdverdrijf, maar levert vaak bitter weinig op. Gewoon systematisch de versterker onderzoeken, waarmee je met de scope al een begin hebt gemaakt, is een goede optie.
Dan moet je wel wat weten van techniek, zoals de rimpel die je hebt gevonden en de invloed daarvan.
Jukebox Rockola 441
door henkk , Alkmaar, 31.08.2017, 08:55 (2640 dagen geleden) @ freddy
Bewerkt door henkk, 31.08.2017, 09:03
Meestal zijn eindbuizen in jukeboxversterkers totaal afgestookt en niet meer gelijk aan elkaar waardoor de eindtrappen al aardig brommen.
Normaal wordt de hoogspanning uitgeschakeld als er geen platen gedraaid worden,in
dat geval kan de voedingstrafo nog magnetisch brom in de eindtrafo's opwekken.
(De gloeispanning blijft altijd aan zodat als men een plaat kiest er ook meteen geluid is.)
Jukeboxen stonden meestal op lawaaiïge plekken waar je de brom toch niet hoorde.
Mijn Seeburg bromt in standby voornamelijk omdat de 3 TL voorschakelapparaten brommen,maar zo vergeet ik niet dit energieverslindende apparaat uit te zetten
Henk
Jukebox Rockola 441
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.08.2017, 09:22 (2640 dagen geleden) @ freddy
Waar zou die hinderlijke brom aan kunnen liggen?
de vraag is niet zozeer waar het allemaal aan zou kunnen liggen. De vraag bij zoiets is op welke manier je er achter kunt komen waar het aan ligt. Dus gebruik het foutzoekproces in plaats van het stellen van een algemene sociale vraag waar je verder weinig of niets mee opschiet.
- is de brom die je hoort een 50 Hz of een 100 Hz brom? (truc: verbindt hiervoor de testpen van je scoop met de versterkeruitgang);
- is de brom die je hoort afhankelijk van de stand van de volumepotmeter? (truc draai eens aan de volumeknop)
Afhankelijk van je antwoorden op bovenstaande vragen formuleer je zelf nog een aantal vervolgvragen die je vervolgens zelf weer beantwoordt. Op die manier kom je dichterbij de oplossing van jouw specifieke probleem, in plaats van dat je een algemene sociale discussie voert over wat anderen denken en voelen nadat ze jouw vraag hebben gelezen.
Ik geef toe, foutzoeken is erg ongebruikelijk op social media, maar niet elk technisch probleem heeft een sociale oorzaak.
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 31.08.2017, 13:41 (2640 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door freddy, 31.08.2017, 13:59
Allemaal bedankt voor de reacties,
Ik zal eens kijken op dat andere forum, misschien vind ik daar wat voor de oplossing.
Bij mij zitten er twee TL lampen in, dat bromt ook wel wat maar niet hinderlijk.
Tevens bromt een spoel wat in het selecteergedeelte waarmee je een single kunt uitkiezen.
De brom blijft er in ook als ik de volume knop op 0 draait. Ik zal toch nog eens verder kijken met de oscilloscoop, want dan kan ik kijken hoe het gesteld is met de gelijkspanning. Misschien ligt het toch aan de elco´s.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door John Hupse † , Schoonhoven, 31.08.2017, 14:31 (2640 dagen geleden) @ freddy
De brom blijft er in ook als ik de volume knop op 0 draait.
Daarmee sluit je alles uit wat voor de volumeregelaar zit, en dat is het grootste deel van de wereld.
Weet je ook al of het gaat om 50- of 100 Hz brom?
Jukebox Rockola 441
door Peter1952 , 31.08.2017, 15:09 (2640 dagen geleden) @ John Hupse †
Ik reviseer met grote regelmaat dit soort versterkers. En dan komen op een gegeven moment de zwakke punten van deze versterkers naar boven.
Je kunt daar een heel mooi theoretisch verhaal van maken en precies gaan vertellen hoe je de fout moet opsporen (wel leerzaam natuurlijk), feit is dat er toch een aantal punten zijn die je moet herstellen.
Allereerst: Het is zeer belangrijk dat de twee eindbuizen per eindtrap dezelfde stroom trekken. Er zijn versterkers waarbij de eindbuizen van één eindtrap een gemeenschappelijke kathodeweerstand hebben, maar ook vast negatief komt voor.
Dan kunnen de eindtrappen ook nog utralineair geschakeld zijn.
De eindtrap wordt in bijna alle gevallen gevoed meteen na de gelijkrichter. Als de buizen evenveel stroom trekken is er niets aan de hand, immers de bromcomponent op de anodespanning heft zichzelf op door de uitgangstrafo. Trekt de ene buis meer stroom dan de ander dan is de bromcomponent niet 0 meer en is duidelijk te horen.
Meet dus de anodestroom per eindbuis en controleer of die per eindtrap voor beide buizen gelijk zijn.
Verder zijn de aardpunten een probleem. Als aardpunt worden in deze versterkers de metalen rand om de buisvoeten gebruikt. Deze randen zitten met een soort klinknagels aan het chassis vast en geven op den duur overgangsweerstand. De remedie is: Boor één de klinknagels er uit en maak de rand en het chassis goed schoon. Vervang de klinknagel door een boutje en moertje met aan beide kanten een kartelring.
Als je dit bij alle buisvoeten doet waarvan de ring als massapunt wordt gebruikt is de versterker een stuk stiller of zelfs muisstil.
Verder de papiercondensatoren. Deze zijn na 50 à 60 jaar echt lek en/of verlopen en moet je gewoon vervangen. Ik weet dat er mensen zijn die menen dat ze niet allemaal vervangen hoeven te worden. Ik spreek uit ervaring, op een gegeven moment moet je toch aan de bak. Doe het dan meteen goed. Een verlopen condensator in de toonregeling heeft grote invloed op het geluid.
Dan de elco's: Laagspanningstypes zijn bijna altijd slecht. Het zijn er niet zoveel, gewoon vervangen.
De voedingselco's kunnen een probleem zijn, meet ze na op ESR en capaciteit. Heel vaak zijn ze twijfelachtig.
Misschien schop ik nu tegen de gevestigde orde die de zaak zuiver theoretisch bekijkt en zo min mogelijk wil vervangen. Feit is dat als je een perfect spelende jukebox wilt hebben die elke dag moet kunnen spelen dan moet je gewoon grondig te werk gaan. Dat is mijn ervaring.
En over originaliteit heb ik nog nooit aanmerkingen gehad.
Groeten,
Peter
Jukebox Rockola 441
door soundman2 , Wouw, 31.08.2017, 15:21 (2640 dagen geleden) @ Peter1952
Die ervaringen zijn prachtig. Ooit heb je je er een keer in verdiept en door te meten en te weten de fouten opgelost. Nu worden deze ervaringen als standaardmenu opgedisseld, te pas of te onpas. Helaas zou het zomaar kunnen dat na al deze tips de fout er nog steeds is. Mijn devies is, eerst repareren en dan als je wil kijken of het beter kan door tests te doen op kritische schakelingen of componenten. Ik blijf erbij, dat repareren een vak is en geen trukendoos.
Al krijg je op de diverse fora die indruk wel.
Een leeglopende fietsband kun je repareren met een plakkertje, maar dat wil niet zeggen dat het volgende keer weer daarmee opgelost kan worden. Als het ventieltje loszit, loopt hij ook nog steeds leeg. Als je gaat meten (met een emmertje water) krijg je meer over de toestand van de fietsband te weten. Hij kan ook poreus zijn
Jukebox Rockola 441
door Peter1952 , 31.08.2017, 16:31 (2640 dagen geleden) @ soundman2
Soundman, ik kan helemaal met je meegaan. Natuurlijk is het goed om de fout eerst te verhelpen en daarna eens kijken hoe het nog beter kan. Soms kom ik versterkers tegen die het gewoon doen, al is het niet optimaal. Zaak is dan om het wel optimaal te krijgen.
Echter, meestal zijn de versterkers in een zodanige staat, dat het niet verantwoord is om ze eerst te testen. Vaak zijn deze versterkers met lapwerk keer op keer gerepareerd. Je komt dan bijvoorbeeld twee totaal verschillende eindbuizen tegen.
Dan zit er gewoon niets anders op dan te werk te gaan zoals ik heb beschreven.
Maar het komt inderdaad wel eens voor dat de originele fout nog aanwezig is.
Vaak zijn ook één of meerdere buizen slecht.
Groeten,
Peter
Jukebox Rockola 441
door Maurice , Dordrecht, 31.08.2017, 19:47 (2640 dagen geleden) @ soundman2
Dit is de enige juiste methode voor iemand die niet zo bedreven is,
eerst fouten oplossen en dan overstappen op verbeteringen.
Al vaak genoeg is gebleken dat door het eerst maar van alles te vervangen het resultaat
is een nog steeds defect toestel.
Eerst weten wat er defect is.
Voor iemand die al wat langer mee loopt en weet wat hij doet is een andere volgorde vaak geen enkel probleem.
Deze weet toch wel waar hij/zij mee bezig is.
In geval Peter, die bouwt desnoods hele ding opnieuw op.
Jukebox Rockola 441
door John Hupse † , Schoonhoven, 01.09.2017, 14:35 (2639 dagen geleden) @ Peter1952
Misschien schop ik nu tegen de gevestigde orde die de zaak zuiver theoretisch bekijkt en zo min mogelijk wil vervangen.
Ik zie dat niet zo, wanneer je gewoon je mening geeft schop je nergens tegen aan. En dat de mensen op dit forum zo theoretisch naar de dingen kijken is mij eigenlijk nooit opgevallen. Integendeel.
Het zoeken naar een fout is overigens niet datgene waar je normaal gesproken mee begint. Dat is een misverstand, normaal gesproken begin je met het inventariseren van zo'n versterker. Dus je kijkt of de juiste buizen er in zitten, of de netspanning goed is ingesteld, of de juiste zekeringen zijn geplaatst enz. Ook allerlei modificaties die zijn uitgevoerd (en die vaak duidelijk zichtbaar zijn) vragen natuurlijk om aandacht. Je treft inderdaad de meest eigenaardige modificaties en mislukte reparaties aan, die overigens vaak het gevolg zijn van onvoldoende kennis.
Uiteindelijk start je het toestel op en voer je de bekende metingen uit.
Pas daarna, dus wanneer alles helemaal in orde lijkt en er desondanks nog 1 of meerdere fouten in zo'n toestel zitten (zoals in dit geval een hinderlijke brom), begin je met foutzoeken.
Je doet dus eerst de meer routinematige dingen voordat je naar specifieke fouten gaat zoeken, en volgens mij doe jij dat precies zo.
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 01.09.2017, 06:05 (2640 dagen geleden) @ John Hupse †
Hallo John,
Ik heb nog eens met de scoop gemeten, en het signaal blijkt een frequentie te hebben van 100Hz.
Nu heb ik de spanningen gemeten, waar ik zo bij kon, op de buispennen gemeten.
Op de pennen 7,8,9 van de 4 buizen stond om en nabij +350V gelijkspanning.
Op pen 6 -14,5 V gelijkspanning (alle 4 buizen).
Nu komt het rare, op pen 4 en 5 meet ik ongeveer 60V gelijkspanning, t.o.v. aarde.
Meet ik nu met de meter op AC gezet, op pen 4 en 5, meet ik om en nabij 5,6V AC.
Dit zou de brom kunnen verklaren, (zit bij gelijkspanning in).
Ik heb geen totaal schema van dit toestel, wel van het versterkergedeelte.
De hoogspanning voor de versterker komt van een transformator die op de versterker zelf zit.
De gloeispanning komt van een andere trafo, ergens anders in het toestel.
Ik kan zo niet zien hoe deze voeding is opgebouwd.
Ik heb de documentatie van een 440, deze is verder hetzelfde, maar heeft een buizenversterker i.p.v. een transistorversterker.
Misschien kun je hier wat mee, wat ik gemeten heb.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door Armand , 01.09.2017, 06:27 (2640 dagen geleden) @ freddy
Hier staan 5 schema's van Jukebox Rockola 441 :
http://arcarc.xmission.com/PDF_Jukebox/Rockola/Schematics/
Groeten, Armand
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 01.09.2017, 06:43 (2640 dagen geleden) @ Armand
Hallo Armand,
Ja, die had ik ook al gevonden, maar dit had ik al.
Hierin staat alleen het versterkergedeelte. De gloeispanningsvoeding staat op een ander tekening van de jukebox.
Die tekening zoek ik eigenlijk.
In ieder geval bedankt,
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door Sieme , Niekerk, 01.09.2017, 06:54 (2640 dagen geleden) @ freddy
Volgens schema hangt de gloeidraad éénzijdig met 100 ohm aan massa.
Als je er 60 volt dc op meet klopt er iets niet (kathode-gloeidraadsluiting 7199?)
--
het experiment heeft altijd gelijk
Jukebox Rockola 441
door adriaanhendrik , Terband, 01.09.2017, 06:57 (2640 dagen geleden) @ freddy
freddy:
Op het schema van de 441 zie ik bij de stuurbuizen 68 volt staan op de screen grid (pen3)
Heb je de C24L en C24R al eens gechecked / vervangen? die gaan naar de kathode van de stuurbuis.
Ook als er een lek is naar de gloeidraden in één van die buizen is daar misschien het probleem..
groeten,
Ad
Jukebox Rockola 441
door soundman2 , Wouw, 01.09.2017, 07:50 (2640 dagen geleden) @ freddy
Hallo John,
Ik heb nog eens met de scoop gemeten, en het signaal blijkt een frequentie te hebben van 100Hz.
Nu heb ik de spanningen gemeten, waar ik zo bij kon, op de buispennen gemeten.
Op de pennen 7,8,9 van de 4 buizen stond om en nabij +350V gelijkspanning.
Op pen 6 -14,5 V gelijkspanning (alle 4 buizen).
Nu komt het rare, op pen 4 en 5 meet ik ongeveer 60V gelijkspanning, t.o.v. aarde.
Meet ik nu met de meter op AC gezet, op pen 4 en 5, meet ik om en nabij 5,6V AC.
Dit zou de brom kunnen verklaren, (zit bij gelijkspanning in).
Ik heb geen totaal schema van dit toestel, wel van het versterkergedeelte.
De hoogspanning voor de versterker komt van een transformator die op de versterker zelf zit.
De gloeispanning komt van een andere trafo, ergens anders in het toestel.
Ik kan zo niet zien hoe deze voeding is opgebouwd.
Ik heb de documentatie van een 440, deze is verder hetzelfde, maar heeft een buizenversterker i.p.v. een transistorversterker.
Misschien kun je hier wat mee, wat ik gemeten heb.Gr Freddy
De spanningen die je meet zijn bijna allemaal juist.
Pen 6 is dezelfde als pen 2, het stuurrooster en daar staat ca -15 volt op. De 5,6 volt wisselspanning op 4 en 5 is de gloeidraadspanning. Die zit wel aan de ondergrens (6,3v +/- 10%)
De 60 volt DC op de gloeidraad kan wel, maar de gloeidraad zit met 100 ohm aan massa Daar zou dus wat mis kunnen gaan. Er wordt dan 36 watt gedissipeerd!. Heeft een van de eindbuizen een probleem? Je kunt ze er een voor een even uithalen en zien of er wat verandert. De weerstand van 100 Ohm is die nog heel?
Voor de werking is het niet nodig, maar de meeste gloeidraadcircuits worden met massa verbonden, hier dus met een weerstand van 100 ohm.
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 01.09.2017, 14:09 (2639 dagen geleden) @ soundman2
Hallo,
Dus de spanningen kloppen wel redelijk.
Dat zou eigenlijk wel zo zijn omdat de versterker het wel doet.
Maar ik vind het steeds nog raar dat als ik mijn digitale meter op DC zet en ga meten op de gloeispanningspunten blijkt er toch gelijkspanning op te staan.
Ik heb de versterker er uit gehaald en gekeken naar die 100 ohm weerstand (R48), deze zit parallel over de gloeispanningspennen 4 en 5 van een van de buizen.
Niet zo als in het schema staat, naar aarde. Als ik het zo bekijk heeft dit altijd zo gezeten.
De andere buizen zitten hier parallel over.
Wanneer ik hier meet naar aarde (van de gloeidraadpennen), heeft het geen weerstand.
Dus dat klopt.
Ik vind het toch raar, dat als ik meet als de jukebox speelt, staat er toch gelijkspanning op de punten 4 en 5 t.o.v. aarde.
Wat misschien nog uitmaakt is dat de de twee weerstanden R45R en R46R kapot waren toen ik hem voor het eerst opende, althans ze braken zo door. Deze vervangen en ook de condensatoren C25L en C25R waren vervangen geweest door de verkeerde capaciteit.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 01.09.2017, 14:16 (2639 dagen geleden) @ freddy
Mischien is toch een buis niet goed meer.
Ik heb een buizentester, Funke W19S, maar daar zit geen kaart in voor de 7868 en 7199.
Wie kan mij zeggen of er nog een kaart is voor deze buizen, of hoe ik hem kan instellen?
Alvast bedankt,
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door Eleen , Deurne (BE), 01.09.2017, 07:59 (2640 dagen geleden) @ freddy
Bewerkt door Eleen, 01.09.2017, 08:13
Hallo John,
Ik heb nog eens met de scoop gemeten, en het signaal blijkt een frequentie te hebben van 100Hz.
100 Hz duid op een fout in de afvlakking van de voedingsspanning. Controleer ook de (lage) voedingspanning die de PCB voedt. Die moet absoluut rimpelvrij zijn.
Schakel de versterker eens aan met verwijderde 7199 buizen. Hoor je dan nog brom, dan verder zoeken in de HS voeding van de eindbuizen ( en 7199 buizen). Check ook de negatieve roosterspanningsvoeding, zie hiervoor verder.
Geen brom met verwijderde 7199 buizen? Dan de voeding van de PCB onder de loupe nemen.
Nu heb ik de spanningen gemeten, waar ik zo bij kon, op de buispennen gemeten.
Op de pennen 7,8,9 van de 4 buizen stond om en nabij +350V gelijkspanning.
Daar zitten toch EL34 eindpitten in? Die hebben geen pen 9! Pen 3 en 4 hangen (via de UGT) aan de hoogspanning (ca 350V.)
Op pen 6 -14,5 V gelijkspanning (alle 4 buizen).
idem als hierboven, de stuurroosters zitten op pen 5. Die 14 volt negatief lijkt me erg laag! De datasheet van EL34 vermeld - 32 volt. Is de afvlakking van de negatieve roosterspanningsvoeding wel OK?
Nu komt het rare, op pen 4 en 5 meet ik ongeveer 60V gelijkspanning, t.o.v. aarde.
Meet ik nu met de meter op AC gezet, op pen 4 en 5, meet ik om en nabij 5,6V AC.
Dit zou de brom kunnen verklaren, (zit bij gelijkspanning in).
Is dat niet de gloeispanning die je meet? Lijkt me wel aan de erg lae kant. De gloeispanning kan via een spanningsdeler vanuit de hoogspanning een DC ofsett hebben, om de gloeidraad-kathode spanning van de 7199 buizen laag te houden.
Ik heb geen totaal schema van dit toestel, wel van het versterkergedeelte.
De hoogspanning voor de versterker komt van een transformator die op de versterker zelf zit.
De gloeispanning komt van een andere trafo, ergens anders in het toestel.
Dat is logisch. zo kan de trafo op de versterker via zijn primaere worden uitgeschakeld, samen met de motor van de draaitafel, als hij geen platen speelt.
De gloeidraden worden op temp gehouden met spanning van een trafo op het selector-chassis dat altijd onder spanning blijft.
Ik kan zo niet zien hoe deze voeding is opgebouwd.
Ik heb de documentatie van een 440, deze is verder hetzelfde, maar heeft een buizenversterker i.p.v. een transistorversterker.
Misschien kun je hier wat mee, wat ik gemeten heb.
Hopelijk heb je wat houvast aan mijn bijlage. Succes met het foutzoeken.
Mvg, Eleen
--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter
Jukebox Rockola 441
door Armand , 01.09.2017, 08:34 (2639 dagen geleden) @ Eleen
EL34 ????
Wel 7868
Zie http://arcarc.xmission.com/PDF_Jukebox/Rockola/Schematics/441.pdf
Groeten, Armand
Jukebox Rockola 441
door Eleen , Deurne (BE), 01.09.2017, 10:42 (2639 dagen geleden) @ Armand
EL34 ????
Wel 7868
Zie http://arcarc.xmission.com/PDF_Jukebox/Rockola/Schematics/441.pdfGroeten, Armand
Hmmm juist, ja... Fout gezien
Me verkeken op de ontbrekende pompstengel bovenaan de buis.
Alle exemplaren van de 7868 die ik heb liggen hebbben dat stompje bovenaan zitten.
Ook de Brimar evenknie EL506 wordt bovenaan afgepompt. Grrrr...
En dan kan die 16 volt negatief ook kloppen bij 350V hoogspanning.
Sorry
Mvg, Eleen
--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter
Jukebox Rockola 441
door peter carel 44 , 31.08.2017, 16:11 (2640 dagen geleden) @ freddy
Freddy,
Heb zelf de Rockola 477. Wellicht zou je Chris Geurts kunnen raadplegen. M.i. zeer deskundig m.b.t kennis c.q. reparaties jukeboxen. Hij woont in Neer (Limburg) Mailadres: Geurtsc@home.nl. (weet niet of dit adres nog juist is!)
Jukebox Rockola 441
door Willem_K , Zoetermeer, 31.08.2017, 16:24 (2640 dagen geleden) @ peter carel 44
Wellicht zou je Chris Geurts kunnen raadplegen. M.i. zeer deskundig m.b.t kennis c.q. reparaties jukeboxen. Hij woont in Neer (Limburg) Mailadres: verwijderd@eenprovider.nl. (weet niet of dit adres nog juist is!)
Het is altijd een bijzonder slecht idee een email adres op een openbaar forum te zetten. Er zijn "bedrijven" die spam (reclame rommel e.d.) versturen en daarvoor continu het internet afspeuren op zoek naar email adressen. Die "bedrijven" zijn blij met je geplaatste email adres, dhr. Geurts zal niet blij zijn met alle rommel die in zijn inbox gaat verschijnen.
Jukebox Rockola 441
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 01.09.2017, 07:31 (2640 dagen geleden) @ freddy
Zoals de anderen ook al aangaven is zal het wel lastig worden zonder er serieus aan te meten, maar het volgende kun je nog wel even proberen om te bepalen of het een eindbuizen probleem is:
Zet het toestel uit, verwijder de beide 7199’s (aangenomen dat er brom in beide kanalen zit) en sluit de weerstanden R39R en R39L kort naar massa.
Schakel weer in, de versterker moet nu stil zijn.
Zo niet, kijk dan of er rimpel staat over C20, als deze is uitgedroogd staat er een 50 Hz bromrimpel op dit punt.
Doe dit alles wel een beetje rap, want de weerstanden R39R en R39L moeten overbrugd ca. 2 W dissiperen, het zijn waarschijnlijk 1 W exemplaren maar die kunnen dit kortstondig wel even aan.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 02.09.2017, 15:33 (2638 dagen geleden) @ freddy
Hallo alle reagerende,
Bedankt voor de reacties.
Ik heb de versterker eruit gehaald en heb toen gemeten of er een weerstand zat tussen de gloeispanning en aarde. De meter (digitale meter) gaf niets aan (20Mohm).
Heb de volume op nul gedraaid en toen hoorde ik de brom op een bepaald niveau.
Daarna heb ik de twee stuks 7199 eruit gehaald, weer aangezet en de brom leek mij toch hetzelfde niveau.
Had ook al de gloeispanning gemeten, leek iets lager te zijn , maar tevens meette ik op pen 4 en 5 toch een gelijkspanning 40-50V tov aarde.
Daarom wil de voeding onderin de kast nog een keer controleren.
Denk dat daar iets niet klopt.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door huub.jak , 02.09.2017, 17:01 (2638 dagen geleden) @ freddy
Prik eens een ratel C ,aan de voeding
huub
Jukebox Rockola 441
door Eleen , Deurne (BE), 02.09.2017, 19:03 (2638 dagen geleden) @ freddy
Hallo alle reagerende,
Bedankt voor de reacties.
Ik heb de versterker eruit gehaald en heb toen gemeten of er een weerstand zat tussen de gloeispanning en aarde. De meter (digitale meter) gaf niets aan (20Mohm).
Heb de volume op nul gedraaid en toen hoorde ik de brom op een bepaald niveau.
Daarna heb ik de twee stuks 7199 eruit gehaald, weer aangezet en de brom leek mij toch hetzelfde niveau.
Als de 7199 buizen er uit zijn, beperkt dit de bromfout tot de eindtrap(pen) en de afvlakking in de voeding.
Dit blijft er van je versterker over als de 7199 verwijderd is
Is de brom op beide kanalen aanwezig? En even luid?
Ja, beide kanalen geven evenveel brom:
Dan zou ik me eerst concentreren op de afvlak elco (100 + 20 µF). Maakt de min-kant (de bus) nog goed contact met het chassis en/of de massaverbindingen?
Probeer eventueel met een extra elco parrallel aan de 100µF sectie.
Nee, één kanaal bromt (duidelijk) harder:
Dan zijn de eindbuizen van dat kanaal zodanig ver versleten dat er een ruime onbalans van de anodestromen is, en hierdoor geen voldoende onderdrukking van de afvlakrimpel in beide helften van de primaire wikkeling van de UGT
Je kan op eenvoudige manier meten of de stroom door de eindbuizen gelijk is: verbind een voltmeter aan de anode's van beide eindbuizen (voorbeeld> min klem van je meter aan de eene buis, plusklem aan de andere buis) Als de stroom in beide buizen gelijk is, is er geen spanningsverschil (nul volt)en is de compenstatie van de afvlakrimpel perfect. Hoe hoger de afgelezen spanning, hoe groter de afwijking tussen beide buizen met als gevolg een minder goede compensering van de rimpelspanning die hierdoor op de secundaire wikkeling mee verschijnt en hoorbaar wordt in de speakers.
Het is natuurlijk best mogelijk dat beide kanalen in hetzelfde bedje ziek zijn en alle vier de 7868 buizen aan vervanging toe zijn.
Had ook al de gloeispanning gemeten, leek iets lager te zijn , maar tevens meette ik op pen 4 en 5 toch een gelijkspanning 40-50V tov aarde.
Over die 40-50 volt zou ik me geen zorgen maken; daar zit de oorzaak van je bromprobleem niet. Je versterker mist de 100 Ohm weerstand naar massa en is uitgerust met een spanningsdeler om de gloeidraden op een positieve spanning te houden ten opzichte van de kathode's van de buizen. Hierdoor is er minder brominductie van de gloeidraad in het pentode-deel van de 7199 buizen (maar die zijn in dit geval verwijderd)
Als laatste (zeker als beide kanalen brommen (hoe luid? storend? moet je echt dichtbij luisteren?) wil ik nog mee geven dat de bromvrijheid van de meeste jukeboxen niet absoluut is. Trafo's en VSA van de TL verlichting veroorzaken dikwijls meer brom dan de eigenlijke versterker. Die toestellen deden hun dienst in relatief rumoerige omgevingen. Café's en dergelijke hebben hun ambiance geluiden, waardoor brom minder opvallend is dan in de rustige en stille omgeving van je hobbylokaal of huiskamer.
Mvg, Eleen
--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 03.09.2017, 08:05 (2638 dagen geleden) @ Eleen
Hallo huub en eleen,
Ik zal dat morgen eens proberen met een ratelcondensator.
De brom is op beide kanalen hoorbaar.
Ik weet niet of dit standaard is dat je de brom toch wel hoort als je de muziek in een lage stand hebt.
Het zou ook nog aan de buizen kunnen liggen.
Hoe kan ik die 7868 en 7199 dan testen op een funke w19s?
Ik kan er geen kaart voor vinden.
Gr Freddy
Jukebox Rockola 441
door freddy , Hoogeveen, 05.09.2017, 15:40 (2635 dagen geleden) @ freddy
Hallo,
Ik heb vanavond nog even gemeten.
Ik heb parallel aan de 100uF, twee elco's van 47uF gezet.
Dit heeft geen resultaat, de brom blijft.
Ik denk dat het toch in de voorversterker zit met transistoren en 1 IC.
Als ik de stereo/mono schakelaar op mono zet hoor ik op beide kanalen geluid.
Vervolgens zet ik hem op stereo.
Er zitten 2 instelpotmeters op de print. Als ik aan de een regel, kan ik het geluid van niveau veranderen. Draai ik echter aan de instelpotmeter R11R krijg ik geen geluid te horen.
Dus er moet toch iets niet goed zijn op de print.
Ik had de transistoren al wel zo in de schakeling gemeten maar ze bleken links/rechts dezelfde waarde te hebben.
Ik zal ze dus verder moeten bekijken en van de print solderen.
Misschien het IC de CA3019, wat voor functie die heeft weet ik niet.
Gr Freddy