draadomroep versterker foto's (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 31.08.2017, 08:32 (2639 dagen geleden) @ gerard

Hoeveel abonnees waren ongeveer op zo'n versterker aangesloten?

Wat ik me uit m'n PTT tijd herinner (de draadomroep was toen net opgeheven, maar veel onderdelen waren er nog) is dat in normaal bebouwde gebieden voor iedere abonnee 1 Watt beschikbaar was, op een 40 Watt versterker 'pasten' dus 40 abonnees. De bekabeling van versterker naar abonnee mocht maximaal 3dB dempen, in dat geval blijft er dus 0,5 Watt van over.

In stedelijke gebieden kwamen ook veel zwaardere versterkers voor. Naast de 40 Watt versterkers waren ook zeer gangbaar 140 Watt versterkers (2 x EL51) en 300 Watt versterkers. (2 x PB1/150 (= 814))
Deze beide typen waren volgens mij van oorsprong van Philips maar ik weet niet of Philips ze ook allemaal gebouwd heeft.
In het Philips boek "Low Frequency Amplification" (1952) van Voorhoeve wordt ook vrij veel aandacht besteed aan de na-oorlogse Nederlandse draadomroep en daarin komen deze versterkers ook voor.

Had hun kastje alleen een luidspreker of zat daar dan ook weer een eindversterker in?

Er zijn luidsprekerkastjes geweest met versterker, die werden gebruikt in gebieden waar de programma's niet op het vereiste niveau van 1 Watt aangeboden kon worden.
Versterkers met 2 X UL41 kwamen voor, maar ik heb ze ook gezien met 1805 en AL4, de laatste was een ouder type.

Als het alleen een luidspreker was: kon een luisteraar variatie in volume horen als andere luisteraars naar hetzelfde programma schakelden of juist massaal overschakelden op iets anders?

De distributie vond plaats via een z.g. '100V systeem'. De volumeregeling geschiedde door een meerstandenschakelaar waarmee de abonnee een andere tap op de aanpassingstrafo koos, daarmee is voor andere abonnee's op dezelfde versterker geen merkbare volumeverandering merkbaar. Zelfs korstsluiting op de individuele luidsprekeraansluiting had geen merkbare invloed op wat andere abonnee's te horen kregen.
Je kunt de energieverdeling dus ruwweg vergelijken met de verdeling van de netspanning; het licht bij je thuis gaat niet minder fel branden als de buurman al z'n verlichting inschakelt.

Vr. gr. Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum