Jukebox Rockola 441 (Techniek Overig)

door Peter1952 @, 31.08.2017, 15:09 (2640 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik reviseer met grote regelmaat dit soort versterkers. En dan komen op een gegeven moment de zwakke punten van deze versterkers naar boven.

Je kunt daar een heel mooi theoretisch verhaal van maken en precies gaan vertellen hoe je de fout moet opsporen (wel leerzaam natuurlijk), feit is dat er toch een aantal punten zijn die je moet herstellen.

Allereerst: Het is zeer belangrijk dat de twee eindbuizen per eindtrap dezelfde stroom trekken. Er zijn versterkers waarbij de eindbuizen van één eindtrap een gemeenschappelijke kathodeweerstand hebben, maar ook vast negatief komt voor.
Dan kunnen de eindtrappen ook nog utralineair geschakeld zijn.
De eindtrap wordt in bijna alle gevallen gevoed meteen na de gelijkrichter. Als de buizen evenveel stroom trekken is er niets aan de hand, immers de bromcomponent op de anodespanning heft zichzelf op door de uitgangstrafo. Trekt de ene buis meer stroom dan de ander dan is de bromcomponent niet 0 meer en is duidelijk te horen.
Meet dus de anodestroom per eindbuis en controleer of die per eindtrap voor beide buizen gelijk zijn.

Verder zijn de aardpunten een probleem. Als aardpunt worden in deze versterkers de metalen rand om de buisvoeten gebruikt. Deze randen zitten met een soort klinknagels aan het chassis vast en geven op den duur overgangsweerstand. De remedie is: Boor één de klinknagels er uit en maak de rand en het chassis goed schoon. Vervang de klinknagel door een boutje en moertje met aan beide kanten een kartelring.
Als je dit bij alle buisvoeten doet waarvan de ring als massapunt wordt gebruikt is de versterker een stuk stiller of zelfs muisstil.

Verder de papiercondensatoren. Deze zijn na 50 à 60 jaar echt lek en/of verlopen en moet je gewoon vervangen. Ik weet dat er mensen zijn die menen dat ze niet allemaal vervangen hoeven te worden. Ik spreek uit ervaring, op een gegeven moment moet je toch aan de bak. Doe het dan meteen goed. Een verlopen condensator in de toonregeling heeft grote invloed op het geluid.

Dan de elco's: Laagspanningstypes zijn bijna altijd slecht. Het zijn er niet zoveel, gewoon vervangen.

De voedingselco's kunnen een probleem zijn, meet ze na op ESR en capaciteit. Heel vaak zijn ze twijfelachtig.

Misschien schop ik nu tegen de gevestigde orde die de zaak zuiver theoretisch bekijkt en zo min mogelijk wil vervangen. Feit is dat als je een perfect spelende jukebox wilt hebben die elke dag moet kunnen spelen dan moet je gewoon grondig te werk gaan. Dat is mijn ervaring.
En over originaliteit heb ik nog nooit aanmerkingen gehad.

Groeten,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum