Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen (Techniek Overig)

door Eleen @, Deurne (BE), 09.09.2017, 21:03 (2631 dagen geleden)
Bewerkt door Eleen, 09.09.2017, 21:14

Graag jullie mening over het volgende:

Ik heb van iemand buizen overgenomen, aangeboden met duidelijke vermelding "NIEUW". Het betreft buizen met een anodedissipatie van 40 W. en meer met moderne indirect verhitte oxide-kathode's. Bij het testen van de buizen bleek 80% ruim beneden specifictie's (lees: vrijwel volledig uitgeput) te meten of zelfs defect. De buizen vertoonden duidelijk sporen van jarenlang gebruik (vastgebakken stofpartikkels, verkleurde pennen en toppennen, deels geoxideerd waardoor zichtbare aftekening tot waar pennen door houders ingeklemd hebben gezeten, enzoverder) en zijn mijn inziens niet als nieuw te bestempelen.

Toen ik de verkoper hier op wees en duidelijk maakte dat ik not amused was, kreeg ik te horen dat de buizen volgens hem wel nieuw zijn, en langere tijd onder spanning moeten blijven om dan hun emissie terug krijgen???

Nu is me wel bekend dat bij buizen die langdurig onder cutoff conditie werken, hun emissievermogen verminderd, indien de kathode hier niet op voorzien is.

Ook de werking van buizen met een Lemmens kathode die gedurende een zekere tijd met hogere gloeispanning oververhit dient te worden om een reactivatieproces te doorlopen is me bekend.

Echter dat nieuwe ongebruikte buizen die langdurig zijn opgeslagen geweest, een soortement van ontwaakperiode door moeten is voor mij nieuw en klinkt me nogal ongeloofwaardig. Eens de kathode tijdens het afpomp-proces is geäctiveerd en daarna ingebrand bij de fabricage, zijn de buizen toch onmiddelijk gereed voor gebruik, onafhankelijk of deze nu kort of langdurig opgeslagen is geweest?

Graag jullie mening en advies.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 10.09.2017, 04:35 (2631 dagen geleden) @ Eleen

kreeg ik te horen dat de buizen volgens hem wel nieuw zijn, en langere tijd onder spanning moeten blijven om dan hun emissie terug krijgen.

Is gewoon een fabeltje, het is wel zo dat buizen welke lange tijd niet gebruikt zijn meestal iets aan gas hebben wat uit de elektroden is vrijgekomen en meestal halen ze dan ook niet de anode stroom voor een gegeven instelling, 24 uur met normale instelling op een iets verhoogde gloeispanning (b.v. 7,5 V voor 6,3 V gloei) moet ze weer doen herleven.
Zo niet, dan zijn ze gewoon opgestookt.
Duidelijke gebruikssporen zijn natuurlijk al een verdachte indicatie.
Dergelijke problemen ontstaan (ontstonden) omdat vaak de oude buizen in het nieuwe doosje teruggestopt worden (werden) onder het mom van: moet er nog eens naar "kijken" wat er mee is......dus niet:BAD:
Heb dit wel vaker meegemaakt, zelfs wel eens te horen gekregen dat ik dat niet goed kon meten....ach ja, men is vaak overtuigd van eigen gelijk.
succes,
m.vr.gr.
Anton van den Oever

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 10.09.2017, 04:44 (2631 dagen geleden) @ Eleen

Best mogelijk, dat je belazerd bent; het is mij ook wel eens overkomen op die manier. Popgroepen, die gebruik maken van buizenversterkers vervangen vaak de eindbuizen (6L6, EL34 en gelijksoortige buizen) na een paar optredens. De doosjes worden bewaard en daar worden dan doodleuk de uitgewoonde buizen weer in gestopt en zo worden ze dan weer verkocht. Het komt gelukkig niet vaak voor, meestal wordt het erbij gezegd en is de prijs er ook naar.

Toch is het ook zo, dat echte 'New Old Stock' buizen vaak uit een winterslaap gehaald moeten worden na jaren lang op de plank gelegen te hebben. Je moet ze voorzichtig weer tot leven wekken door ze op lagere spanningen een paar dagen te laten sudderen en dan langzaam de spanning weer trapsgewijs op te voeren. Het ligt aan de micaplaatjes, keramische elementen en de grafietlaag, die in sommige buizen tegen de ballonwand gespoten zit, waar gassen uit ontwijken, die de werking van de buis verstoren. Er zit een 'gas-getter' in de vorm van een stukje Barium op een plaatje gepuntlast ergens boven- of onderin de buis, die de gassen naar verloop van tijd bindt, waardoor de buis weer normaal gaat functioneren. Het kan echter ook zijn, dat een 'NOS'-buis gewoon lek is geraakt na tientallen jaren en dan is er geen redden meer aan.

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Oldtimer @, Oegstgeest, 10.09.2017, 05:13 (2631 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door Oldtimer, 10.09.2017, 05:29

Ik heb van iemand buizen overgenomen, aangeboden met duidelijke vermelding "NIEUW". Bij het testen van de buizen bleek 80% ruim beneden specifictie's (lees: vrijwel volledig uitgeput) te meten of zelfs defect. De buizen vertoonden duidelijk sporen van jarenlang gebruik (vastgebakken stofpartikkels, verkleurde pennen en toppennen, deels geoxideerd waardoor zichtbare aftekening tot waar pennen door houders ingeklemd hebben gezeten, enzoverder) en zijn mijn inziens niet als nieuw te bestempelen.

Zou ik ook denken. Als de verkoper wat anders beweert "staat dat op gespannen voet met de waarheid" zoals dat zo mooi heet.

Toen ik de verkoper hier op wees en duidelijk maakte dat ik not amused was, kreeg ik te horen dat de buizen volgens hem wel nieuw zijn,

Tja, volgens hem. Je verwacht toch niet dat deze verkoper je gelijk geeft? Een bona fide verkoper had de buizen gewoon teruggenomen. B.t.w. wie is die verkoper? Een gewaarschuwd mens telt voor twee...

en langere tijd onder spanning moeten blijven om dan hun emissie terug krijgen?

Onzin, bij de wat zwaardere eindbuizen wordt dat wel gedaan maar niet om die reden. Zie ook de website van PA0FRI onder het kopje Reconditioning tubes.

Willem

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2017, 08:35 (2630 dagen geleden) @ Eleen

hier spelen twee dingen door elkaar heen:

1. oude buizen worden zeer regelmatig verkocht als nieuwe buizen. Zelfs in de autohandel verkoopt men geen oude automobielen als nieuwe automobielen, dit zegt toch wel iets over de naïviteit van veel kopers van buizen. Je kan aan het merk vaak al zien dat het om oude buizen gaat, b.v. Philips radiobuizen kunnen niet nieuw zijn. Meestal staat de fabrikagedatum er gewoon op.

2. buizen die jarenlang niet zijn gebruikt hebben vaak enige tijd nodig om zichzelf te ontdoen van gasresten etc. Dergelijke buizen zijn overigens niet nieuw, ze zijn oud. Nieuwe buizen zijn immers recent gefabriceerd.

Ik weet wel dat men op dit forum graag woorden gebruikt die in de echte wereld het tegenovergestelde betekenen. Zoals "nieuw" zeggen en "oud" bedoelen. Of zelfs midden in een zin Engelse afkortingen gebruikt om te voorkomen dat iemand begrijpt wat er wordt bedoeld.
Men spreekt dan over oude nieuwe buizen etc, maar dit zijn uiteraard altijd oude buizen. Oude nieuwe buizen brengen meer op dan oude buizen, zie ook mijn eerdere opmerking over naïviteit. Nieuwe buizen brengen eveneens meer op dan oude buizen, verkopers zijn hiervan meestal op de hoogte.

Misleidende verkoop is verkoop waarbij b.v. onjuiste informatie is verstrekt over een produkt. In Nederland kan je dit melden bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM), of direct bij de politie. Men meldt dit tegenwoordig liever op een forum, maar dat helpt niet. Integendeel, forums bevorderen onjuist taalgebruik (via groepsgedrag) en vergroten daarmee de mogelijkheden van aanbieders die uit zijn op misleiding.

Voorbeeld: "ik heb nog een aantal new old stock buizen tekoop pl36 5,00 euro van philips en telefunken pl 504 5,00 euro pl 805 4,00 euro dit zijn dus nieuwe buizen heb ook nog wat pc buizen en pcc type,s ruil of inruil goede militaire buis 250th is mogelijk". Dit is misleidende verkoop, want dit zijn in werkelijkheid oude buizen. Op dit forum wordt dat gewoon toegelaten.

Let ook op de specifikatie van de 250TH buis die wordt gevraagd, in tegenstelling tot de aangeboden oude buizen hoeft de gevraagde buis niet "new old" te zijn. De eis is immers dat de 250TH "goed" is. De aanbieder is zelf dus goed op de hoogte.

--
http://www.hupse.eu/radio

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.09.2017, 09:14 (2630 dagen geleden) @ John Hupse †

Vinger op de zere plek van Nieuwe Oude Stok, maar in geval van Eleen is haar vast wel duidelijk dat de buizen oud zijn en de vraag is dan of ze oud en opgebruikt zijn of oud en ongebruikt (1 letter die een wereld van verschil maakt).

Ik zou in haar geval niet in discussie gaan over eventueel reconditioneren van kathodes, maar de verkoper op de duidelijke gebruikssporen wijzen. Ik zou aansturen op een flinke korting en dan nog eens kijken wat ervan te redden valt (is er emissie terug te krijgen of zijn de buizen rijp voor de vitrine).

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2017, 10:41 (2630 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door John Hupse †, 10.09.2017, 11:14

maar in geval van Eleen is haar vast wel duidelijk dat de buizen oud zijn

Ik neem, net als jij, aan dat zowel de verkoper als de koper in dit geval beide weten dat de omschrijving van de spullen niet deugt. Onze aanname verzwakt uiteraard de positie van de koper, in dit geval kan je immers zeggen dat de koper wijzer had moeten zijn en deze spullen niet had moeten kopen. Dit maakt de discussie over "Nieuw" en "NOS" tevens actueel en zinvol, in tegenstelling tot wat Rolald hierover zegt. Hij redeneert immers dat de omschrijving van de verkoper niet uitmaakt, en noemt dit zelfs een "eindeloze discussie". Zolang iemand als Eleen hier nog intrapt is het uiteraard zinnig om dit juist wel te bespreken.

Juridisch gezien moet je er echter van uitgaan dat hetgeen de verkoper specificeert getoetst wordt aan de werkelijke situatie. Dit bepaalt immers of het gaat om misleiding of niet. Wat "Nieuw" betekent ligt vast, denk b.v. aan "Nieuwe haring". De forumbetekenis hiervan is zeer verwarrend, maar juridisch niet doorslaggevend. Internetforums zijn immers plekken waarvan bekend is dat men het niet zo nauw neemt met de waarheid. Wanneer er echter een overeenkomst uit voortvloeit kan zo'n omschrijving wel degelijk juridisch worden getoetst en kan er dus sprake zijn van misleiding. Zie b.v. het door mij aangedragen forumvoorbeeld, dat is hier een schoolvoorbeeld van.

Wanneer het van te voren ook bij de koper al bekend is dat de omschrijving niet deugt kan er geen sprake zijn van oplichting. Er kan echter wel sprake zijn van misleiding, tenzij de verkoper alsnog toegeeft en de koop ontbindt. Het is echter verstandig om de juridische discussie op de juiste plek te voeren, dus niet op een forum.

--
http://www.hupse.eu/radio

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Roland Huisman @, Zwolle, 10.09.2017, 11:06 (2630 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door Roland Huisman, 10.09.2017, 11:35

Ik neem, net als jij, aan dat zowel de verkoper als de koper in dit geval beide weten dat de omschrijving van de spullen niet deugt. Onze aanname verzwakt uiteraard de positie van de koper, in dit geval kan je immers zeggen dat de koper wijzer had moeten zijn en deze spullen niet had moeten kopen. Dit maakt de discussie over "Nieuw" en "NOS" tevens actueel en zinvol, in tegenstelling tot wat Ronald hierover zegt. Hij redeneert immers dat de omschrijving van de verkoper niet uitmaakt, en noemt dit zelfs een "eindeloze discussie". Zolang iemand als Eileen hier nog intrapt is het uiteraard zinnig om dit juist wel te bespreken.

Ronald zegt niets, Roland wel...

Eleen noemt NOS in de titel en NIEUW in haar tekst. Dus dat is al wat tegenstrijdig.
Maar die discussie doet helemaal niet ter zake. Want of het nu nieuw is in de zin van
recent geproduceerd óf nieuw als zijnde ongebruikte oude voorraad: In beide gevallen
heeft het er alle schijn van dat de buizen zijn gebruikt.

Dus ze zijn niet 'nieuw' en ook niet 'new old stock'. Kortom het maakt niet uit
of de verkoper NIEUW of NOS neer heeft gezet. Ze buizen zijn gebruikt en Eleen
lijkt hiermee opgelicht te zijn.

Feit blijft, we hebben een éénzijdig verhaal, geen foto's en geen meetresultaten.
Het verhaal van de verkoper is hier (nog?) niet aan bod geweest.
Dus in die zin oordeel ik liever niet...

Overigens is de vraag van Eleen volgens mij eigenlijk niet om te oordelen over
het verkoop proces. Ik bespeur vooral een twijfel bij Eleen of deze buizen
nu nog bij zullen trekken of dat het inderdaad opgebruikt materiaal is.

Die vraag kun je natuurlijk niet bij een rechtbank stellen omdat men daar
geen technische onderbouwing kan geven. Daarvoor moet je toch echt bij
een forum als deze zijn.

Groeten, Roland

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2017, 11:44 (2630 dagen geleden) @ Roland Huisman
Bewerkt door John Hupse †, 10.09.2017, 11:52

Hallo Roland,

sorry voor de "n" in je naam, ik heb 'm al gewijzigd in een "l".

Nieuw of NOS maakt inderdaad weinig uit, de Engelse betekenis van nieuw is immers new.
"NOS Haring" is dus ongeveer hetzelfde als Nieuwe haring, met dien verstande dat haring die al 40 jaar is opgeslagen meestal niet zo fris meer is.

Buizen degraderen wat minder snel, maar beter worden ze er meestal niet van.

Mijn punt was meer dat wanneer je buizen koopt die de verkoper "nieuw" noemt, maar waarvan je zelf al weet dat ze dit niet zijn, je een groot risico loopt op een teleurstelling. Niet doen, dus.

Als je dit toch doet kan je de verkoper vervolgens met juridische middelen dwingen om de koop weer te ontbinden, b.v. omdat je misleid bent. Dit staat verder los van de toestand waarin de buizen zich bevinden, vooral omdat hier kennelijk geen nadere afspraken over zijn gemaakt.

Een nieuwe buis wordt geacht zich in nieuwstaat te bevinden, maar wanneer er b.v. stofdeeltjes of verkleuringen aanwezig zijn kan dit leiden tot lange discussies. Wanneer je bij voorbaat kunt uitsluiten dat de buizen nieuw zijn is dat natuurlijk veel beter. Ook is het zo dat een nieuwe buis niet per definitie ook functioneert, er kan immers een fabrieksfout aanwezig zijn, of er is iets misgegaan bij het transport van de fabrieksuitgang naar het verkooppunt.

--
http://www.hupse.eu/radio

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Eleen @, Deurne (BE), 10.09.2017, 11:58 (2630 dagen geleden) @ Roland Huisman

...
Overigens is de vraag van Eleen volgens mij eigenlijk niet om te oordelen over
het verkoop proces. Ik bespeur vooral een twijfel bij Eleen of deze buizen
nu nog bij zullen trekken of dat het inderdaad opgebruikt materiaal is.

...
Groeten, Roland

Dit is inderdaad de kern van mijn vraag!

Los van het feit dat de buizen cosmetisch overduidelijk sporen van langdurig gebruik vertonen, geef ik nergens aan of ik opgelicht ben!
Dus had ik graag gezien dat verdere bijdrages enkel het technische aspect behandelen.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.09.2017, 14:32 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Wat dat technische aspect betreft, sluit ik zeker niet uit dat een buis weer bijtrekt na hem op de juiste manier opgestookt te hebben. Dit proces wordt tijdens de productie al eens doorlopen, maar als er bijvoorbeeld door langdurige stilstand toch deeltjes vrijkomen en het vacuum en/of de oppervlakte van de kathode bezoedelen, dan kan dit helpen.

Klein probleempje is dat een soortgelijk effect ook kan optreden bij buizen waarvan de kathode al grotendeels versleten is, anders had regenereren al bij voorbaat nooit zin. Ik weet dus niet of het slagen van die poging uitsluitsel kan geven over het eventuele gebruikt zijn van de buis.

Bij de gangbare consumenten(beeld)buizen kun je een ruwe schatting van de resterende levensduur van de kathode doen door het verschil in emissie te meten bij verschillende gloeispanningen. Des te groter het verschil, des te meer versleten de buis. Alleen of je daar getalletjes aan kunt hangen?

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 10.09.2017, 11:34 (2630 dagen geleden) @ John Hupse †

Een ieder weet in middels dat N.O.S. betekend "Nieuw-Old-Stock"
Wat inhoud dat het Nooit gebruikte onderdelen zijn uit Oude Voorraden.

Nieuw-betekend hier dus "nooit eerder gebruikte of ingezette onderdelen"

Of deze onderdelen na al die jaren "On STock"gelegen te hebben nog functioneren
is dan de vraag en aan de koper het risico.
Er mag van uit gegaan worden dat ze in ieder geval nooit eerder zijn ingezet.

De Verkoper geeft dat middels de NOS tekst dan aan.
Het is Nooit eerder gebruikt - Maar of het nog werkt volgens spec's ??


Zoals verder ook al gemeld werd cq wordt heden OOK oud materiaal in een org doosje gestopt
zodat het LIJKT alsof het Nooit Eerder Gebruikt is.

Heb hier ook een doos Tv buizen keurig in doosjes met een totale mix aan
bevattende zowel N.E.G. als dan wel gebruikte en als nog goed geteste als ook
versleten totaal op met defecten.

Ook heb ik een doos vol met N.E.G. video materiaal uit jaren 80-90.
Komt uit winkelvoorraad
Is dat dan toch echt NOS, kwam immers uit de oude winkel voorraad.

Verder
Elleen kan donders goed een N.O.S. buis van een E.G.S (Eerder Gebruikt Stock)
onderscheiden.
Aan van alles kan men ontdekken of de buis lang gebruikt is.

Als toevoeging kunnen nog er de buizen zijn die voor test uit hun "nieuwe" omgeving gehaald zijn, bij verwisselen en 1x test bleek het niet het probleem te zijn en is de buis weer terug gewisseld.
Dan spreekt men toch van een 2e hands buis.

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door electronenbuizen ⌂ @, Hellevoetsluis, 10.09.2017, 08:35 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Goedemiddag Eleen

Nieuwe buizen moeten er nieuw uitzien en geen gebruikssporen hebben. Nieuwe buizen moeten soms eerst een tijdje alleen onder gloeispanning staan maar er zit dan een papier bij de buis dat zegt dat je dat moet doen Hieronder een voorbeeld dat bij een draadbuisje zat

[image]

Meestal zal het niet nodig omdat het al in de fabriek was gebeurd en dan zit er geen waarschuwing bij ( bij gewone radio of TV buizen heb ik het nog nooit gezien ) . Ik herinner me van vroeger dat het wel raadzaam wat bij zendbuizen en vooral de zwaardere om wel voor te gloeien ook al stond dat niet op de verpakking
Bij ons kwam de 8122 veel voor en als je die niet een half uur voorgloeide dan maakte je een goede kans op een harde klap of sterke achteruitgang van de buis. Vooral keramische zendbuizen of zendbuizen met een grote anode constructie werden voorgegloeid maar dat werd gedaan vanwege de lucht die tijdens de fabrikage in de constructie was gaan zitten te verbranden

Uit de winterslaap halen van buizen heb ik wel van gehoord. In het kader van de jonge onderzoeker heb ik hier nog een paar honderd ECC buizen liggen die net niet voldoen maar er goed uitzien. Zodra ik een testpaneel op de rommelmarkt vind met een hondertal noval buishouders zal ik ze een dag of wat onder gloeispanning zetten om te zien of dat wat uitmaakt

Met vriendelijke groet
Wim

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door huub.jak @, 10.09.2017, 09:23 (2630 dagen geleden) @ electronenbuizen

Tja een tijdje op de buizen tester
met de gloeistroom en men kan dat dan nog na testen
ook de gloeistroom is bij mijn tester instelbaar met
standen .. toch makkelijk een buizen tester ?
ik hoor en lees toch wel eens anders tester over bodig

huub

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Roland Huisman @, Zwolle, 10.09.2017, 09:59 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Hoi Eleen,

Ik heb van iemand buizen overgenomen, aangeboden met duidelijke vermelding "NIEUW". Het betreft buizen met een anodedissipatie van 40 W. en meer met moderne indirect verhitte oxide-kathode's.

Dit soort vermogensbuizen zijn veelal kostbaar. Dus vaak lucratieve handel.
Afgefakkelde buizen leveren gewoon niets meer op...

De buizen vertoonden duidelijk sporen van jarenlang gebruik
-- vastgebakken stofpartikkels
-- deels geoxideerd waardoor zichtbare aftekening tot waar pennen door houders ingeklemd hebben gezeten, enzoverder)

De eindeloze discussie over nos of nieuw even buiten beschouwing gelaten...
Deze twee opties zal je nooit zien bij een nooit gebruikte buis
welke zijn hele leven in een doosje heeft gezeten.

Laat me raden, je hebt de buizen laten opsturen en de waar niet
zelf vooraf terplekke bekeken. Anders had je ze vast niet meegenomen.
Dit blijft altijd een risico.

-- Bij het testen van de buizen bleek 80% ruim beneden specifictie's (lees: vrijwel volledig uitgeput) te meten
-- of zelfs defect.

Tsja, dure buizen gewoon ophalen en je tester meenemen. Er zijn een aantal verkopers
waar ik mijn handen wel voor in het vuur durf te steken hoor. Maar het is o zo
makkelijk om een buisje op te poetsen en in een mooi doosje te stoppen en zeggen
dat hij nieuw is... Maar met de eerder genoemde constateringen heeft men zelfs
daar de moeite niet voor genomen.

Het is echter zonder meetresultaten of foto's natuurlijk ook voor ons
lastig om er een oordeel over te geven. Ik zou de verkoper vragen om
de koop te ontbinden. En anders gewoon aangifte doen van oplichting.

Groeten, Roland

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Eleen @, Deurne (BE), 10.09.2017, 11:47 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Dank aan de mede-forumleden voor jullie antwoorden.

De kern van mijn vraag was of ongebruikte buizen die jarenlang zijn opgeslagen geweest, deze een ontwaaktijd hebben.

Dit is hoe ik normaal te werk ga bij het testen:
Na visuele inspectie wordt de buis op de tester geplaatst om allereerst het intact zijn van alle electrode-aansluitingen te controleren, waarbij ook gecheckt wordt op sluitingen.
Hierna wordt afhankelijk van het gloeidraadvermogen gedurende één tot vijf minuten voorgegloeid.
Pas hierna worden de verdere electrode's onder spanning gezet en gebeurt een eerste aflezing van diverse stromen. Er wordt dan ook gecontroleerd op roosterstroom.
Hierna wordt de steilheid getest op verschillende werkpunten, door het varieren van stuurrooster- en schermrooster-spanningen in geval van een meer-roosterbuis; bij triodes gebeurt dit uiteraard aan de hand van stuurrooster- en anode spanning.
Als laatste wordt de buis ingesteld op een werkpunt waarbij de dissipatie rond de 85 a 90% van de toelaatbare waarde ligt. Ondere deze conditie blijft de buis gedurende een kwartier tot een half uur ingesteld staan en wordt nagekeken of er verloop van meetwaarden is. Tevens wordt als laatste nogmaals op roosterstroom gecheckt.

Een buis die duidelijk beneden specificatie's test, wordt gedurende maximum een uur onder spanning gehouden. Ik heb nog maar zelden mee gemaakt dat een dergelijke buis na verloop beter presteeert.


Verdere afhandeling van de buizen-overname is een zaak tussen mij en de verkoper-aaanbieder en ga ik hier niet verder bespreken.

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2017, 11:56 (2630 dagen geleden) @ Eleen
Bewerkt door John Hupse †, 10.09.2017, 12:21

Met je testmethode is niks mis, op je andere vraag had ik al antwoord gegeven.

Wanneer het om wat oudere vermogensbuizen gaat zou ik nog wat voorzichtiger zijn dan je al bent, en zo'n buis eerst een half uurtje laten gloeien (zonder emissie).

Heb enige ervaring met b.v. Britse PX25 buizen, ook zogenaamd nieuw maar in werkelijkheid uit de jaren '40. Bijna allemaal defect. Gewoon geld teruggekregen, wel van te voren afgesproken dat ze functioneren.

--
http://www.hupse.eu/radio

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Norbertos @, Antwerpen(Hoboken), 10.09.2017, 15:23 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Eleen,
jij bent op dit forum een buizenspecialiste,ik begrijp niet wanneer je opmerkt dat de pinnen ,enz...roest uitslaan, dat je dan nog verder gaat met het uit testen van de zogenoemde nieuwe buizen.Indien het om een verkoper gaat via het Forum ,vindt ik het van jou,Eleen,de morele plicht om dit hier te vermelden,en niet van "Het is tussen mij en de verkoper"
Uw vraag had je dan ook niet moeten stellen.
norbert

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Bert @, 10.09.2017, 16:07 (2630 dagen geleden) @ Norbertos

Beste Forumlezers,
Ik lees een uur geleden de reactie van Eleen en vandaar dat ik verantwoording afleg op dit Forum.
Ik zal open kaart spelen, ik heb uit een zolderopruiming een doos lampen gekregen waaronder een aantal QQE3/20 en meerderen van dit type. De buizen zien er gloednieuw uit, de buispennen glimmen je tegemoet, dus voor mij zijn ze ongebruikt en zo heb ik ze ook aangeboden en ter goede trouw verkocht. Er zat ook een buis OS51 bij die ik achteraf niet had moeten verkopen als nieuw.
Later komt er bericht van Eleen dat alle buizen zijn versleten, opgebrand en er zijn duidelijke aanwijzingen dat de buizen wel zijn gebruikt omdat op de anodepennen een deukje is te zien van een klemverbinding.
Na wat heen en weer gemaild te hebben heb ik naar Eleen geschreven dat ik het verschuldigde bedrag per direct terug stort op haar rekening.
Ik heb nog een aantal buizen QQE en als ik goed kijk naar de anodepennen zie ik inderdaad een afdruk van een klemverbinding, dus een gebruikte buis!
En volgende keer zal ik ook uiterst voorzichtig zijn met het woord ,,nieuwe buizen aangeboden''.

Met vriendelijke groet,

Bert van der Vinden
Zeist

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Tonmeister Henk † @, Leeuwarden, 10.09.2017, 16:18 (2630 dagen geleden) @ Bert

Bert , respect dat je dit openbaar maakt !!!!!

Groet , Henk

--
It is de boer allike folle oft de ko skyt of de bolle !

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 10.09.2017, 16:42 (2630 dagen geleden) @ Bert

Keurig opgelost! :OK: :OK: Terwijl je naam niet genoemd is je toch even melden, dat is karakter.

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Roland Huisman @, Zwolle, 10.09.2017, 20:22 (2630 dagen geleden) @ Bert

Chapeau :OK: :OK: :OK:

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Norbertos @, Antwerpen(Hoboken), 11.09.2017, 03:13 (2630 dagen geleden) @ Bert

Je hebt een hart op de juiste plaats Bert !!!:OK: :OK:
Norbert

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door Eleen @, Deurne (BE), 10.09.2017, 16:44 (2630 dagen geleden) @ Norbertos
Bewerkt door Eleen, 10.09.2017, 17:02

Eleen,
jij bent op dit forum een buizenspecialiste,ik begrijp niet wanneer je opmerkt dat de pinnen ,enz...roest uitslaan, dat je dan nog verder gaat met het uit testen van de zogenoemde nieuwe buizen.Indien het om een verkoper gaat via het Forum ,vindt ik het van jou,Eleen,de morele plicht om dit hier te vermelden,en niet van "Het is tussen mij en de verkoper"
Uw vraag had je dan ook niet moeten stellen.
norbert

Beste Norbert,

Het overnemen van goederen, in dit geval buizen die als "nieuw" aangeboden worden houd altijd een risico in als je nog geen zaken hebt gedaan met de aanbieder in kwestie. In dit geval betreft het een aantal zendbuizen, waar onder QQE03/20 en QQE06/40, dus buizen die aangezien ze niet meer recent geproduceert worden, op zijn best New Old Stock zijn. Wat ik bedoel met oxidatie, toont volgend beeld.

[image]

Voordat tot overname besloten is, zijn mij een aantal foto's gemaild, spijtig genoeg niet in detail, dus niet gezien...
Verkoper in kwestie is een oud-zendamateur, leeftijd 82 jaar! Ga je er dan van uit dat je belazerd gaat worden? Het is nog helemaal niet duidelijk of de oude man echt ter kwader trouw is, en daarom blijf ik bij mijn besluit om de naam van de verkoper hier niet te noemen. De buizen zijn ook niet op het forum aangeboden geworden. Ten slotte blijft dit een zaak tussen koper en verkoper en dient niet op een forum te worden bediscutieerd.

Mijn vraag op het forum spitst zich toe op de vraag: kan een buis die ongebruikt is en jaren opgeslagen is geweest terug beter presteren, als ze gedurende een zekere tijd weer dienst doet, al dan niet met vooraf voorgloeien?

Mvg, Eleen

EDIT:

Tijdens het schrijven van deze reactie aan Norbert heeft de aanbieder/verkoper zich zelf bekend gemaakt. Iets wat ik ten zeerste wardeer! Beste Bert, ik ben er altijd van uit gegaan, dat je rechtop in je schoenen stond!

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 10.09.2017, 17:44 (2630 dagen geleden) @ Eleen

je begint nu zelf weer over deze transactie, wanneer ik dit allemaal zo hoor had je beter direct kontakt op kunnen nemen met de verkoper over het terugdraaien van jullie transactie in plaats van met het Nederlands Forum over Oude Radio's. Meteen na het constateren van de gebreken de verkoper in gebreke stellen helpt vrijwel altijd. De boel maar op een forum gooien lijkt meer op een volksvermaak.

Het gaat hier niet over een of andere oude magazijnvoorraad, maar over een "zolderopruiming" van oude buizen. De verkoper kan dan eigenlijk niets anders meer doen dan het geld terugstorten. En heeft zelfs beloofd om in de toekomst geen oude buizen meer als nieuwe buizen te verkopen, ook al glimmen de pennen nog zo mooi. Waarvan acte.

--
http://www.hupse.eu/radio

Nieuwe (NOS) buizen testen of in gebruik nemen

door MarcelvdG @, 11.09.2017, 02:49 (2630 dagen geleden) @ Eleen

Om even op de technische kant terug te komen: bij buizen met bariumcoating die lang op een te lage anodestroom draaien en die wat silicium in hun kathode hebben, vormt zich door een scheikundige reactie een slecht geleidend laagje tussen het buisje van de kathode en de coating (een laagje bariumorthosilicaat, volgens het boek Noise van Aldert van der Ziel). Ik zou vermoeden dat dezelfde reactie ook bij kamertemperatuur plaatsvindt, maar dan heel veel langzamer - ik weet alleen niet hoeveel langzamer; zijn er enkele tientallen jaren nodig of vele malen de levensduur van het heelal? Dat laagje valt weer te verwijderen door ze een tijd op een hoge anodestroom te laten draaien, al dan niet met een wat verhoogde gloeispanning.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum