Wij kennen allemaal de getterspiegel in radio buizen met de kleuren zilver en/of donkerbruin tot zwart. Dat zijn de z.g.h, verdampingsgetter.
In het Radiomuseum.org laat iemand een ECH42 zien die een heel ander soort getter toont ZONDER neerslag aan de binnenkant van de ballon!
Omdat de code naar Philips Sittard wijst dacht ik deze kwestie ook hier te stellen...
Wie weet wat voor'n materiaal men toen hiervoor heeft gebruikt ?
Zelf heb ik zoiets gevonden bij TV hoogspanningsgelijkrichters:
Afbeelding A lijkt op het zelfde getter zoals bij de bovengenoemde ECH42. Afbeelding B laat de andere kant zien.
Heel anders is het bij buis C! Het lijkt op Zirkonium, maar zeker ben ik niet...
Mvg, Wolfgang
Wat voor soort getter ?
door wermeskerken , 22.09.2017, 07:54 (2621 dagen geleden) @ Wolfgang
Over getters gesproken : wat voor soort getter zit er dan in deze buis ?
Dit is / was een Sylvania buis en deze gettersoort werd door hen in verschillende
typen buizen toegepast,
Deze buis ligt hier nu al meer dan een half jaar in deze toestand op de tafel en het getter
is nog steeds niet aangetast.
Nu heb je blijkbaar hot en cold getters...
Wat voor soort getter ?
door Wolfgang , 22.09.2017, 09:54 (2621 dagen geleden) @ wermeskerken
Deze buis ligt hier nu al meer dan een half jaar in deze toestand op de tafel en het getter is nog steeds niet aangetast.
Deze buis heeft een magnesium getter meegekregen! En deze stof verdampt in tegenstelling tot de veel toegepaste barium getter zo goed als niet.
Maar het kan ook nog zijn dat helemaal aan de top van de buis -van buiten niet zichtbaar- wél een barium getter aanwezig was.....
EDIT:
Hier zie je zoo'n buis met een dubbele getter:
Mvg, Wolfgang
Wat voor soort getter ?
door Ron Kremer , Groningen, 24.09.2017, 11:55 (2619 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door Ron Kremer, 24.09.2017, 12:12
..... Het lijkt op Zirkonium, maar zeker ben ik niet...
Inderdaad, 't is zeer waarschijnlijk Zirkonium.
Ik heb diverse Russiche buizen (o.a. 6P31S en 6S41S) waarin Zirkonium getters toegepast zijn.
Onderstaand een foto van de 6S41S (in het Cyrillisch is z'n naam 6C41C)
Een uitgebreid verhaal, in het Engels, over diverse gettermaterialen en hun voor en tegens is hier te vinden.
Ik ben geen chemicus maar wat ik uit het verhaal begrijp is dat als de Zirkonium getter boven de 300 graden Celcius moet werken opname van waterstof een probleem kan zijn.
Indien dat relevant is dan kan een extra Zirkonium getter gemonteerd worden op een plaats waar die temperatuur niet wordt gehaald, of er kan een extra Barium- of Barium-Magnesium getter toegevoegd worden.
Alle door Wolgang getoonde buizen halen die temperatuur van 300 graden niet, dus daar speelt dit probleem niet en is één enkele Zirkonium getter voldoende.
Vr. gr., Ron
Wat voor soort getter ?
door Wolfgang , 24.09.2017, 18:22 (2618 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hallo Ron,
ik ben ook geen chemicus!
Wat ik ervan begrijp is, dat Zirkonium geen neerslag geeft en alleen goed werkt bij temperaturen boven de 300 graden! Dat zal bij de ECH42 zeker niet het geval zijn...
Wel bij vermogens buizen zoals die van jou genoemde exemplaren.
Men schreef, bij een temperatuur van 300 tot 500°C wordt alleen waterstof (H2) opgenomen.
Is de temperatuur in het bereik van 400 tot 1600°C is de werking van het getter voor de gassen N2, O2, CO en CO2 prima. Dus voor een buis die niet heter dan 400°C wordt is een extra Barium getter noodzakelijk.
Maar men heeft verder gezocht naar een Zirkoniumverbinding die ook bij veel lagere temperaturen voldoende werking heeft.
Via Google zag ik een patentschrift van SIEMENS van 1970, Nr.DE2062992.
Hier wordt gebruik gemaakt van een Zirkonium-Graphit verbinding!
Ook in Asie maakt men reclame voor een Zirkonium-Vanadium-Ijzer verbinding.
Mvg, Wolfgang
Wat voor soort getter ?
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 05.11.2017, 22:18 (2576 dagen geleden) @ Wolfgang
Bewerkt door Maarten Bakker, 05.11.2017, 22:32
Op rmorg is het topic helaas gesloten en in het Duits (dat ik alleen in lezen goed machtig ben, schrijven doe ik liever in het Nederlands of Engels), dus even hier verder. De ECH43 met getterpil (exemplaar Jacob Roschy) komt kennelijk niet uit Sittard maar uit Chartres (code PC6 +-3F2). Over de herkomst geeft JR zelf tegenstrijdige informatie (onderschrift bij foto versus topic; op de foto lijkt inderdaad +- te staan maar de - lijkt op een vlek). Omdat de bodem gefrit is, wordt door sommigen gezegd dat het een oude buis moet zijn, maar omdat er een weeknummer aanwezig is moet hij van 1963 of 1973 zijn. Ik zou vanwege de getter speculeren: 1973.
Jouw exemplaar ECH42 met normale opgedampte getterspiegel zou uit Sittard komen en dan van 1 jaar later (dus mogelijk 1974 of eventueel 1964) zijn. Kun je nakijken of er werkelijk een + staat of toch een +- (+ boven -) staat?
P.S. Ik kan twee mogelijke redenen bedenken dat de bodem bij de buis met getterpil gefrit is. 1) proefserie die met de hand of op een afwijkende productielijn gemaakt is of 2) de pil mocht niet zo warm worden dat de buis op de normale manier versmolten kon worden. Mogelijk omdat hij dan voortijdig geactiveerd zou worden (dat kan een aanwijzing zijn voor het gebruikte materiaal).
P.P.S. Waarom werden er zo laat nog relatief oude buizen gefabriceerd? Kwamen ze voor in militaire ontwerpen of was er een grote klant die oude apparatuur wilde reviseren en er geen moderne buizen met andere voetjes in wilde zetten? Dat vind ik wel vreemd, zeker omdat ze gewoon op de algemene vervangingsmarkt kwamen. Overigens geloof ik niet dat ze onder geselecteerde reparateurs verdeeld werden, het argument dat er geen ECH81 gebruikt werd om te testen gaat misschien voor 1963 op maar niet voor 1973. Ook zou men gerust aan een eigen apparatenfabriek geleverd hebben als het om nieuwbestukking zou gaan om te beproeven.
Wat voor soort getter ?
door Wolfgang , 06.11.2017, 09:42 (2576 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Hallo Maarten
Omdat de bodem gefrit is, wordt door sommigen gezegd dat het een oude buis moet zijn, maar omdat er een weeknummer aanwezig is moet hij van 1963 of 1973 zijn. Ik zou vanwege de getter speculeren: 1973.
Begrijp ik dat goed: met "gefrit" bedoel je dat de glasboden apart met een soort glaslijm is opgebracht?
Jouw exemplaar ECH42 met normale opgedampte getterspiegel zou uit Sittard komen en dan van 1 jaar later (dus mogelijk 1974 of eventueel 1964) zijn. Kun je nakijken of er werkelijk een + staat of toch een +- (+ boven -) staat?
Ik heb nog een keer goed gekeken, inderdaad bij mijn ECH42 (FENA) staat een +- op, dus in Chartres gemaakt...
Ik kan twee mogelijke redenen bedenken dat de bodem bij de buis met getterpil gefrit is. 1) proefserie die met de hand of op een afwijkende productielijn gemaakt is of 2) de pil mocht niet zo warm worden dat de buis op de normale manier versmolten kon worden. Mogelijk omdat hij dan voortijdig geactiveerd zou worden (dat kan een aanwijzing zijn voor het gebruikte materiaal).
Mijn ervaring met de nieuwere Philips Rimlockbuizen: allen hebben de bodem "gelijmd"!
Wél zie ik bij de latere TELEFUNKEN Rimlockbuizen de normale versmelting. Dat is maar goed ook want het was een groot manko bij de Philips types, ik bedoel de lekstromen tussen de pennen met een groot potential verschil! De AZ41 en EL41 is een voorbeeld hiervan.
Nog een vraag: Sinds wanneer gebruikte Philips (VALVO) de 4-letter nummerering?
Mvg, Wolfgang
Wat voor soort getter ?
door Eleen , Deurne (BE), 06.11.2017, 13:50 (2576 dagen geleden) @ Wolfgang
...
Mijn ervaring met de nieuwere Philips Rimlockbuizen: allen hebben de bodem "gelijmd"!
Wél zie ik bij de latere TELEFUNKEN Rimlockbuizen de normale versmelting. Dat is maar goed ook want het was een groot manko bij de Philips types, ik bedoel de lekstromen tussen de pennen met een groot potential verschil! De AZ41 en EL41 is een voorbeeld hiervan.
Naar aanleiding van bovenstaande melding ivm lekstromen in hoog-belaste Rimlockbuizen met gefritte bodem, heb ik een aantal nieuwe en gebruikte AZ41 en EL41 buizen getest op isolatie en lekstroom, zowel koud als warm. Bij al mijn proefexemplaren is de isolatieweerstand groter dan 1 giga Ohm, meestal zelfs meer dan het dubbele.
Ik begrijp dan ook niet wat je precies bedoelt, Wolfgang.
Mvg, Eleen
--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter
Wat voor soort getter ?
door Wolfgang , 06.11.2017, 14:25 (2576 dagen geleden) @ Eleen
Naar aanleiding van bovenstaande melding ivm lekstromen in hoog-belaste Rimlockbuizen met gefritte bodem, heb ik een aantal nieuwe en gebruikte AZ41 en EL41 buizen getest op isolatie en lekstroom, zowel koud als warm. Bij al mijn proefexemplaren is de isolatieweerstand groter dan 1 giga Ohm, meestal zelfs meer dan het dubbele. Ik begrijp dan ook niet wat je precies bedoelt, Wolfgang.
Hi Eleen
Dit euvel zie je vooral bij keukenradio's, d.w.z. met een soms vochtige omgeving....
Hier boven een foto van de grijze aanslag tussen de pennen.
Mvg, Wolfgang
Wat voor soort getter ?
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 06.11.2017, 15:18 (2576 dagen geleden) @ Wolfgang
Vermoedelijk alleen bij hardmetalen verzilverde pennen? Dan is het migratie van zilver over de oppervlakte van het glas, daar is wel eerder over geschreven. Mogelijk maakt de manier van doorvoeren van de pen ook nog uit.
Wat voor soort getter ?
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 07.10.2024, 20:25 (48 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Maarten Bakker, 07.10.2024, 20:55
Ik heb ondertussen nog wat dergelijke buizen gezien en gedateerd. Het gaat om exemplaren uit twee fabrieken, waarschijnlijk Eindhoven (aangesmolten bodems) en Chartres (gefritte bodems). Ze komen uit begin jaren '60 dus niet begin jaren '70 wat ik eerst dacht. Zie ook topic https://www.radiomuseum.org/forum/ech42_variante_mit_gasbinder.html?thread_id=424764