Impedantie meter (Algemeen)
Het meten van impedantie is blijkbaar nog wel eens lastig, toevallig kreeg ik vorige week twee keer een vraag uit de vriendenkring over hoe dit te meten.
Toch is het meten ervan betrekkelijk simpel met behulp van de substitutie methode, we vergelijken de spanning over een zuiver ohmse weerstand met die van de te meten impedantie.
Vroeger kwam men dan nog wel eens langs voor wat uitleg, maar tegenwoordig gaat alles nu eenmaal via de digitale wereld en daarom heb ik van een voorzetje voor de universeelmeter wat ik ooit eens gemaakt heb, een krabbeltje gemaakt.
Wellicht is het ook voor anderen interessant.
Het voorzetje is (ooit) bedacht voor gebruik met een (laag-ohmige) toongenerator en werkt het prettigst met analoge meter met een schaal verhouding van 1 en 3, dus 1, 10, 100 V c.q. 3, 30, 300 V enz. volle schaal, maar met een digitale meter werkt het natuurlijk ook.
Indien we de waarden van de substitutie weerstanden zodanig kiezen dat het bereik overeenkomt met de volle schaal van de meter, dan is de impedantie direct zonder enig rekenen afleesbaar. In de getekende uitvoering kan er tot ca. 10 kΩ gemeten worden, daarboven worden de metingen door strooicapaciteiten e.d. minder betrouwbaar.
Op de ingang sluiten we een laag-ohmige toongenerator aan, of een toongenerator gevolgd door een kleine LF versterker, op de uitgang wordt het te meten object aangesloten.
De werking is als volgt: allereerst wordt de impedantie enigszins in geschat, stel hebt een luidspreker en je vermoed dat deze 800 Ω zou (moeten) zijn.
We kiezen met de keuze schakelaar nu het bereik 1 kΩ, met de schakelaar S1 in de stand: “set volle schaal” wordt de meter op b.v. het 1 volt bereik op volle schaal ingesteld met behulp van de toongenerator.
Vervolgens wordt de schakelaar S1 weer op “aflezen” gezet en de meter afgelezen.
Wijst de meter nu als voorbeeld 0,68 V aan dan is de impedantie 680 Ω.
Gaat de meter over de schaal heen dan is de impedantie hoger dan 1 kΩ en wordt de procedure herhaalt op het 3 kΩ bereik (3V volle schaal).
Wijst de meter nu als voorbeeld 1,35 V aan dan is de impedantie 1,35 kΩ oftewel 1350 Ω.
Meer dan 30 jaar geleden was in het (toenmalige) werk nog wel eens nodig om impedantie te meten met name aan 100 V lijn systemen, het hieronder afgebeelde kastje doet dan ook al sinds die tijd dienst.
Ondanks de simpele opzet werkt het uitermate praktisch omdat de impedantie direct afleesbaar is.
Let wel op bij gebruik van een door het net gevoede meter dat de uitgang voor de meter tijdens omschakelen tussen “aflezen” en “set volle schaal” zowel aan massa als aan de uitgang van de generator kan liggen.
De weerstanden van 3, 30, 300 en 3 kΩ zijn geen handelswaarden maar kunnen door parallel schakeling worden verkregen, zo geeft 3,3 kΩ en 33 kΩ parallel precies 3 kΩ.
Rest nog te zeggen dat de nauwkeurigheid wordt bepaald door die van de gebruikte weerstanden.
m.vr.gr.
Anton van den Oever