reparatie 17tx123u (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 20.10.2017, 11:51 (2593 dagen geleden) @ dexx
Bewerkt door soundman2, 20.10.2017, 11:56

nou ja, doe eens aardig :P ik heb een nieuwe C38 condensator geplaatst, alleen moet ik ook wel de C1 condensator vervangen.. vandaar dat de zekering geknapt is,

en NEE ik knip niet alles los, want NOGMAALS! de tv had wel wat leven in zich.

Het is niet dat ik onaardig wil zijn hoor, ik wil je er alleen maar van overtuigen, dat ook de allereerste TV's bestaan uit een stukje hoogstaande techniek, waaraan je alleen goed kunt werken als je begrijpt hoe het werkt. Die kennis heb je helaas (nog) niet. Het maakt een mens daardoor gevoelig voor allerlei tips, van lieden die denken dat ze het weten, zonder verdere diepgang. Als je vraagt waarom, dan krijg je meestal als antwoord,: " dat is bijna altijd zo..." .
Het mag duidelijk zijn dat je met dergelijke antwoorden meestal niets opschiet.
Komt er dan een technicus voorbij, dan heeft die geen pasklaar antwoord voor het probleem, hij heeft het toestel niet eens gezien en omdat je dan weinig kunt met het antwoord is die man ineens onaardig.
Eigenlijk is de man die je adviezen gaf die niets uithaalden, zeer onaardig door er niet bij te vertellen dat hij er eigenlijk geen verstand van heeft.....

Uit alle tekst in deze thread, had ik begrepen dat je de nieuwe condensatoren niet geplaatst had en daarop reageerde ik dan. Verder blijkt steeds weer op het forum, dat preventief onderdelen vervangen hoogst zelden tot een werkend toestel leidt. Buiten verkeerde onderdelen die geplaatst worden, worden ze soms ook op de verkeerde punten terug gesoldeerd. Die kans is groter als je de onderdelen niet één voor één uitwisselt. Ook hier leidde het uitwisselen van een paar onderdelen niet naar een gerepareerd toestel.
Je schreef dat er licht kwam op het toestel en geen geluid.
Dat geeft aan dat de condensator C1 nog niet direct voor een probleem zorgde. Ook C38, de boostercondensator deed nog steeds wat hij doen moest, anders was er geen hoogspanning en daardoor ook geen licht in de buis.
Dit toestel is een zgn streekontvanger, die bedoeld was voor gebruik in de directe omgeving van de TV zender. Onder meer de middenfrequent versterker is eenvoudiger van opzet, waardoor het toestel zonder aangesloten antenne ook minder ruis in beeld geeft. Als er dan ook nog buizen in zitten die versleten zijn, dan licht het scherm egaal grijs op. Je had bij die constatering dus beter kunnen beginnen met het uitwisselen van de twee buizen in de MF versterker en de twee op de kanalenkiezer. Soms kun je buizen voor TV met dozen tegelijk kopen voor weinig geld en ze hoeven echt niet allemaal versleten te zijn. Als je de juiste nummers op de goede plaats steekt kan er weinig fout gaan. Telkens een buis uitwisselen en het resultaat bekijken. De buizen niet onder spanning uitwisselen.
Ik gaf al aan dat dit toestel een streekontvanger is. Daarnaast kwamen de zgn SUPER ontvangers in de handel met een veel uitgebreider ontvangstgedeelte, waarin ook meer buizen. Deze toestellen konden tot tevredenheid werken in de randgebieden tot waar de TV zender reikte.
In Zuid Nederland was het ook mogelijk om TV zenders uit België te ontvangen. Deze zenders hadden echter een ander uitzendsysteem, wat op een normale tv een negatief beeld opleverde en ook het AM geluid kon niet goed worden weergegeven. Daarom werd de superontvanger uitgebreid tot een UNIVERSELE ontvanger, met extra buizen voor beeld en geluid.

Ik zeg het nog maar weer eens , repareren is een vak en geen trukendoos. Een kunstje dat het vandaag doet, kan in een ander toestel totaal geen resultaat opleveren.
De enige manier is de verdiepen in de werking van de radio en de televisie en bij een defect, een systematisch onderzoek om de fout te vinden.
Zelf ben ik heel lang geleden met de boeken van AISBERG te lezen. Eerst Zo werkt de radio en later Zo werkt de televisie. Zeworden nog wel eens aangeboden op dit forum. In een soort stripverhaal wordt de elementaire werking van de radio en de televisie uitgelegd. Er komen nog weinig theoretische verhandelingen of formules in voor, maar het geeft je zeker een goed beeld hoe een en ander in een radio of tv gerealiseerd wordt. Na het lezen kun je waarschijnlijk beoordelen wat er aan een defect apparaat mankeert en ook in welk gedeelte je dan zou moeten zoeken. Als je dan een fout gevonden hebt, dan kun je daarna altijd nog onderdelen preventief vervangen, waarvan bekend is dat die na jaren sterk in kwaliteit zijn achteruitgegaan. Zeker als je een toestel weer dagelijks zou willen gebruiken, zijn er zeker onderdelen die bij voorkeur beter vervangen kunnen worden, omdat die bij defect raken ook andere onderdelen kunnen schaden.
Ik wil dus niet onaardig wezen, maar je ook niet blij maken met een dood vogeltje.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum