Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz) (Algemeen)
door Otto Tuil , Drenthe, 23.11.2008, 16:34 (5846 dagen geleden)
Beste lezers,
Zoals beloofd hier het verslag van de bouw van mijn buizen AM-zendertje. Geïnspireerd door het ECC85 zendertje van Pieter Vos, ben ik ook eens aan het knutselen geweest. Omdat ik van huis uit geen HF-man ben, hoop ik dat er niet al te grote fouten in staan. Verbeteringen en of aanvullingen hoor ik graag. Bij voldoende interesse zal ik het verslag opnemen in de artikelen.
Inleiding:
Toch Weer Een AM Zendertje? Wie het internet er op na loopt vindt reeds vele voorbeelden, en ook in de artikelen van dit forum zijn al vier andere schakelingen opgenomen. Waarom dan nog een zendertje? Gewoon omdat ik het leuk vond om zelf ook eens een geheel uit buizen opgebouwd ontwerp te maken.
Eisen:
Voordat ik begon met het ontwerp het ik een lijstje samengesteld waaraan moest worden voldaan:
* Alleen buizen in het actieve gedeelte
* Geen "moeilijke" buizen
* Overige onderdelen uit sloopradio's of standaard uit de handel
* Geen externe versterker nodig (direct aansluiten CD, DVD, iPod, enz)
* Uiteraard laag vermogen (bereik maximaal 25 meter)
* Geen transformatoren in het signaalpad
* Afregelbaar (maar hoeft slechts op een beperkt deel van de band afregelbaar te zijn)
De schakeling:
In figuur 1 is het schema van het zendertje weergegeven. Er is gebruik gemaakt van buizen die vooral in buizentelevisies te vinden zijn. Het voordeel is dat die buizen (op de ECC82 na) nauwelijks andere toepassingen hebben, en dus makkelijk (vaak gratis) te krijgen zijn.
De oscillator is opgebouwd rond een EF80. Het is een standaard Colpitts-oscillator. Het spoeltje is een standaard spoeltje van de "elektronicaboer". Met trimmer C4 kan de oscillator frequentie nog enigszins worden bij geregeld naar een rustig plekje op de band. Het opgewekte signaal van de oscillator wordt dan toegevoerd aan een triode (één helft van een ECC82), deze triode is in klasse C ingesteld. Op de anode van deze triode bevindt zich een tweede afgestemde kring rond uit een ferrietstaaf uit een sloopradio. Als een ferrietstaaf goed is in het ontvangen van radiosignalen, dan is het toch ook mogelijk om het te gebruiken als zendantenne? Juist! Het voordel is dat de zender daarom mooi compact kan blijven (geen lange draadantenne). De anodespanning is afkomstig van een tweede triode (andere helft van de ECC82) die als kathodevolger is geschakeld. Door nu met deze kathodevolger de anodespanning laagfrequent te variëren wordt het hoogfrequentsignaal in amplitude gemoduleerd
De laagfrequentversterker is opgebouwd met een PF86. (Omdat deze buis een gloeispanning heeft van 4,5 Volt, is met behulp van R17 een aanpassing voor 6,4 Volt gemaakt). Deze versterker versterkt het laagfrequent ingangsignaal ruimt 100 maal, wat voldoende is om de kathodevolger modulator aan te sturen.
Opmerking: in principe kan ook een EF86 worden gebruikt, maar omdat de maximaal toelaatbare spanning tussen gloeidraad en kathode, bij Philips en een aantal andere merken, maximaal 50 Volt mag bedragen, wordt de buis dan buiten specificatie gebruikt. Een mogelijkheid kan zijn om een EF86 van een merk te gebruiken dat wel een hogere spanning toe laat.
Tenslotte is de voeding van hetzelfde type als gebruikelijk in buizenradio's. De transformator kan uit een sloopradio worden gehaald. Ik zelf heb één uit een Duitse radio (Grundig) gebruikt, omdat die als voordeel had dat de aansluitingen uit lange draden bestond. Daarmee kon ik het geheel op een open chassis bouwen, zonder kans op een optater bij het beetpakken. Het gloeicircuit word met behulp van weerstanden R14 en R15 van een voorspanning van ongeveer 80 Volt voorzien. Dit is nodig omdat de ECC82 een maximale spanning tussen gloeidraad en kathode toe laat van 180 Volt. Omdat de kathode van de kathodevolger op een hoge spanning staat wordt zo voorkomen dat deze spanning wordt overschreden tijdens pieken in de modulatie.
Figuur 1: Oscillator met modulator.
Het bouwen:
De opbouw van de oscillator/modulator is vrij rechttoe-rechtaan. Mijn prototype is opgebouwd op een kastje van spuitgiet-aluminium. Dat kastje had ik nog liggen, en was ondanks de gaten uit een vorige toepassing nog prima te gebruiken voor een tweede leven:
Linksboven is de oscillator rond de buisvoet voor de EF80 te zien. Linksonder is de laagfrequent versterker rond de PF86 te zien. Daar bevinden zich ook de ingangen voor de muziekbron. In het midden bevindt zich de modulator (ECC82). De ferrietstaaf daarvan is op de bovenkant van het chassis gemonteerd. De voeding tenslotte is zichtbaar aan de rechterkant (een netschakelaar ontbreekt nog). Aan de bovenkant van het chassis zijn de transformator, de buizen, en de ferrietstaaf te vinden:
Voor de windingen op de ferrietstaaf heb ik dun geïsoleerd montagedraad gebruikt (ook weer vanwege de veiligheid). Om het signaal met de oscilloscoop kunnen bekijken is er tijdelijk een tweede wikkeling van enkele windingen aangebracht. Na afregelen wordt die tweede wikkeling verwijderd en is de zender klaar voor gebruik:
Afregelen:
Voor het afregelen is een oscilloscoop eigenlijk onontbeerlijk. Eerst wordt een frequentie op de middengolf in de buurt van de 1250 kHz (240 meter) gezocht die vrij is, of waar slechts een zwakke zender op te ontvangen is. Zet een radio aan en stem die af op gekozen frequentie. Zet de zender in de buurt van die radio aan, en als de buizen gloeien verstel timmer C4 zodanig dat de zender op de radio ontvangen wordt. Regel C4 zodanig af dat de uitslag van het afstemoog maximaal is. Sluit nu de oscilloscoop aan op een hulpwikkeling om de ferrietstaaf. Regel (met een geïsoleerde trimschroevendraaier of -sleutel) C11 nu af op maximale uitslag. Sluit nu met een toongenerator een laagfrequentsignaal van 1 kHz en een spanning van 1 Volt RMS aan op de LF ingang. Draai potmeter R3 nu zover open dat op de oscilloscoop een maximale modulatie te zien is. Verstel nu C11 zodanig dat de modulatiediepte maximaal is (zie onderstaand scoopbeeld), zonder dat de draaggolfspanning significant kleiner wordt. Nu kan er een audiobron worden aangesloten en is de zender klaar voor gebruik.
AM draaggolf signaal
Bij gebruik van de toongenerator kan op de oscilloscoop de modulatiediepte mooi zichtbaar gemaakt worden:
Circa 75% modulatiediepte.
Veel Succes,
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Kathodestraalbuisje, 23.11.2008, 17:20 (5846 dagen geleden) @ Otto Tuil
Leuk ontwerp, maar hier mag toch helemaal niet mee gezonden worden. (zonder vergunning) of heb ik het fout?
Andy
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Martin Deubel , 23.11.2008, 17:26 (5846 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
je mag zoveel niet.......:-P
@otto...zou een gestript chassis ook werken?..heb hier nog een sloopgrundig met buisvoetjes en trafo...
mooi ontwerp!
Martin Deubel
--
Past het niet? Pak een hamer!
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Otto Tuil , Drenthe, 23.11.2008, 18:54 (5846 dagen geleden) @ Martin Deubel
@otto...zou een gestript chassis ook werken?..heb hier nog een sloopgrundig met buisvoetjes en trafo...
Tuurlijk werkt dat Mij allereerste metingen waren ook op een Erres KY504 sloopchassis.
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 23.11.2008, 17:30 (5846 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Leuk ontwerp, maar hier mag toch helemaal niet mee gezonden worden. (zonder vergunning) of heb ik het fout?
Klopt als een zwerende vinger.
Maar het vermogen is dusdanig laag dat het waarschijnlijk niet opvalt.
Maar je hebt gelijk, en sterker, ik, met vergunning mag er ook niet mee zenden.
Het valt nl. niet in de officiele radioamateur banden.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Herman Wolters , Middelburg, 23.11.2008, 17:41 (5846 dagen geleden) @ Jim
Prachtig gebouwd en met buizen. Chapeau. Ikzelf heb het zendertje van Otto gebouwd.Gebruikt 15 mA uit een oude 12 volts accu dus dat zal geen problemen opleveren met storingen !!! Schat het uitgangsvermogen op 50 mW !!
Over vrije frequenties daar heb ik een onderzoekje naar gedaan.
Volgende frequenties zijn het meest vrij van zware zenders in de buurt van ons land .
Komen ze : 567 kHz , 720 kHz, 963 kHz, 1026 kHz, 1161 kHz, 1160 kHz , 1170 kHz 1233 kHz en 1512 kHz (oude BRT2 frequentie) Zelf gebruik ik de BRT2 1512 kHz en die is prachtig storingsvrij.
PA3ALX Herman
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jan vd Reijden, 23.11.2008, 18:13 (5846 dagen geleden) @ Herman Wolters
dus dat zal geen problemen opleveren met storingen !!! Schat het uitgangsvermogen op 50 mW
Onderschat het niet. Ik heb met 100 mW verbindingen gemaakt over net iets meer dan 300 km. Moet ik wel bekennen dat ik een antenne gebruikte met 10 db versterking. Maar toch....
Jan.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Hugo Sneyers , Tongeren Belgie, 24.11.2008, 05:27 (5845 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Ik heb met 100 mW verbindingen gemaakt over net iets meer dan 300 km. Moet ik wel bekennen dat ik een antenne gebruikte met 10 db versterking. Maar toch....
Jan.
Dat zal dan toch niet op middengolf geweest zijn Jan !
Groeten ... Hugo Sneyers
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 24.11.2008, 05:35 (5845 dagen geleden) @ Hugo Sneyers
Ik heb met 100 mW verbindingen gemaakt over net iets meer dan 300 km. Moet ik wel bekennen dat ik een antenne gebruikte met 10 db versterking. Maar toch....
Jan.
Dat zal dan toch niet op middengolf geweest zijn Jan !
160 Meter is ook nog middengolf hoor.
Zal wel een hoop ruimte ingenomen hebben, een 10 DBd antenne op 160.... :EVL:
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Herman Wolters , Middelburg, 24.11.2008, 07:13 (5845 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Hallo Jan. Ik weet het.Ben zelf QRP operator.Voor de middengolf zal het niet zo'n vaart lopen die 50 mW. Heb het getest (als goeie experimenter) en het signaal is na 25 meter kompleet opgelost in de ruis.
Over vermogen, afstanden , modulaties en frequenties .
Met CW op 14060 kHz Nieuw Zeeland gewerkt met een uitgangsvermogen van 2 Watt en een 0 dB antenne !!
Wanneer de propagatie condities goed zijn op 28 MHz met 100 mW de wereld rond !!!
(Maar dat zal nog wel even duren . Op dit moment aarzelend terug uit minimum)
PA3ALX Herman
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jan vd Reijden, 23.11.2008, 19:38 (5846 dagen geleden) @ Kathodestraalbuisje
Andy
Je hebt helemaal gelijk, het mag niet. Niet om zomaar iets te verbieden maar omdat het zeer hinderlijk kan zijn.
De luchtvaart gebruikt AM en niet zonder reden. Bij een AM signaal merk je of je buiten het bereik van een zender valt. Bij FM, met begrenzer, merk je dat niet.
AM signalen, in tegenstelling tot FM gemoduleerde signalen, hebben veel meer invloed op de correcte werking van een mengtrap in de ontvanger.
Velen zijn er zich niet van bewust dat ook een gering signaal op gevoelige luchtvaartontvangers wel degelijk kunnen storen. Als het bereik op een omroepdoos gering lijkt, is dat voor communicatieapparatuur heel anders. Zelfs harmonischen stralen nog kilometers ver weg. Er zal maar een vliegtuig overvliegen.
Het uitgezonden vermogen, vergelijkbaar met het vermogen van een fietslampje, kan fataal zijn omdat het zeker tot de ionosfeer komt. Reflecties van daaruit zijn denk ik te zwak om nog storing te kunnen veroorzaken.
Over land merk je het niet zo, maar door de lucht gaat het veel verder dan velen denken.
Jan.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Piet Blaas , Arnhem, 23.11.2008, 19:59 (5846 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Het uitgezonden vermogen, vergelijkbaar met het vermogen van een fietslampje, kan fataal zijn omdat het zeker tot de ionosfeer komt. Reflecties van daaruit zijn denk ik te zwak om nog storing te kunnen veroorzaken.
Over land merk je het niet zo, maar door de lucht gaat het veel verder dan velen denken.
Is het vergelijkbaar met het varen in een luchtballon? Die gedachte kwam bij mij op, toen ik dit las.
In een luchtballon is het heel stil. Je hoort hooguit de branders. Maar voor de rest hoor je bijna niets.
Als er mensen onder je zijn en die roepen wat, dan is dat erg goed te horen. Roep je wat terug, ze horen niets. Er is zoveel lawaai beneden, dat wat jij van boven roept ondergaat in het geruis. Naar boven toe komt er relatief weinig lawaai, vandaar dat het zo stil is. Maar als mensen naar boven toe roepen, dan hoor je dat des te beter.
Groeten,
--
Groeten,
Piet.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jan vd Reijden, 23.11.2008, 20:04 (5846 dagen geleden) @ Piet Blaas
Leuke vergelijking Piet, maar zeker waar.
Jan.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 23.11.2008, 20:07 (5846 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Andy
Je hebt helemaal gelijk, het mag niet. Niet om zomaar iets te verbieden maar omdat het zeer hinderlijk kan zijn.
De luchtvaart gebruikt AM en niet zonder reden. Bij een AM signaal merk je of je buiten het bereik van een zender valt. Bij FM, met begrenzer, merk je dat niet.
AM signalen, in tegenstelling tot FM gemoduleerde signalen, hebben veel meer invloed op de correcte werking van een mengtrap in de ontvanger.
Velen zijn er zich niet van bewust dat ook een gering signaal op gevoelige luchtvaartontvangers wel degelijk kunnen storen. Als het bereik op een omroepdoos gering lijkt, is dat voor communicatieapparatuur heel anders. Zelfs harmonischen stralen nog kilometers ver weg. Er zal maar een vliegtuig overvliegen.
Het uitgezonden vermogen, vergelijkbaar met het vermogen van een fietslampje, kan fataal zijn omdat het zeker tot de ionosfeer komt. Reflecties van daaruit zijn denk ik te zwak om nog storing te kunnen veroorzaken.
Over land merk je het niet zo, maar door de lucht gaat het veel verder dan velen denken.
Buiten dat er op je verhaal weinig valt aan te merken Jan, een aantekening.
Deze zendertjes worden in de middengolf gebruikt.
Zeg rond 1 Mhz, en de luchtvaartband waar AM gebruikt wordt ligt op gemiddeld 125 Mhz.
Zo hoog komen de harmonischen niet.
Wel op dichterbijgelegen banden, en daarom moet je ook een filter erachter plaatsen, iets wat ik in het bouwseltje van Otto mis.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jan vd Reijden, 23.11.2008, 20:22 (5846 dagen geleden) @ Jim
Jim
Ik ben het wel met je eens hoor, maar een pifilter, liefst dubbel was mooier geweest.
Maar ja, ook na 30 db onderdrukking gaat er nog heel wat weg. Het verband tussen uitgestraald vermogen en db wordt niet altijd gezien.
Ik denk ook aan degenen die op het idee komen er nog een trapje achter te zetten. Tja, die zijn er.
Jan.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Mans Veldman , Leidschendam, 23.11.2008, 21:15 (5846 dagen geleden) @ Jim
Buiten dat er op je verhaal weinig valt aan te merken Jan, een aantekening.
Deze zendertjes worden in de middengolf gebruikt.
Zeg rond 1 Mhz, en de luchtvaartband waar AM gebruikt wordt ligt op gemiddeld 125 Mhz.
Zo hoog komen de harmonischen niet.
Hoi Jim,
Er zit ook veel luchtvaartverkeer tussen 3 en 23 Mhz. Het betreft hier al het lange afstand verkeer meestal USB. Afhankelijk van het tijdstip (propagatie) worden lage of hogere frequenties gebruikt. Het betreft meestal luchthaven - vliegtuig verkeer, dus harmonischen uit zo'n klein 50mW AM doosje zullen in de buurt van Schiphol misschien toch wel problemen kunnen geven.
Het is wel zo dat er geen direct landing gerelateerd verkeer (bakens, toren-kist) op deze frequenties zit.
gr. (schi)Mans(ki)
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 23.11.2008, 21:25 (5846 dagen geleden) @ Mans Veldman
Buiten dat er op je verhaal weinig valt aan te merken Jan, een aantekening.
Deze zendertjes worden in de middengolf gebruikt.
Zeg rond 1 Mhz, en de luchtvaartband waar AM gebruikt wordt ligt op gemiddeld 125 Mhz.
Zo hoog komen de harmonischen niet.
Hoi Jim,
Er zit ook veel luchtvaartverkeer tussen 3 en 23 Mhz. Het betreft hier al het lange afstand verkeer meestal USB. Afhankelijk van het tijdstip (propagatie) worden lage of hogere frequenties gebruikt. Het betreft meestal luchthaven - vliegtuig verkeer, dus harmonischen uit zo'n klein 50mW AM doosje zullen in de buurt van Schiphol misschien toch wel problemen kunnen geven.
Het is wel zo dat er geen direct landing gerelateerd verkeer (bakens, toren-kist) op deze frequenties zit.
Ik weet Mans, ik weet.
Daarom zal er toch wel een filter tussen moeten zitten voor het mooie.
Op usenet vraagt er iemand waarom zijn powerline internet niet goed werkt.
Dat is imo nog erger dan het zendertje van Otto.
Dat strooit zonder nadenken een heel spectrum op de kortegolf vol.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Paul Brouwer , Haarlem, 24.11.2008, 09:54 (5845 dagen geleden) @ Jim
Is 125MHz nog AM? Komt mij wat vreemd over.
Groet,
Paul
--
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jan vd Reijden, 24.11.2008, 11:00 (5845 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Paul
Niet vreemd hoor. Het gaat om de soort modulatie. De manier van moduleren heeft niets te maken met de gebruikte zendfrequentie.
Jan.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 24.11.2008, 11:28 (5845 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Is 125MHz nog AM? Komt mij wat vreemd over.
Wat Jan al uitlegt, het is de soort modulatie, ofwel de manier waarop de informatie op de draaggolf wordt gezet.
Vliegtuigen gebruiken nog altijd AM modulatie in de luchtvaartbanden op de vhf.
En tussen 108 Mhz en 135 Mhz ongeveer hebben we een van de luchtvaartbanden en dus AM.
Dat het gewone kl******volk alleen de soort modulatie als bandaanduiding ging gebruiken kun je het niet kwalijk nemen.
Ze spreken immers ook over "Er staat stroom op het stopcontact" en "de stroomrekening" dit overigens tot in reklame van electriciteitsleveranciers toe.
Ze weten niet beter.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Paul Brouwer , Haarlem, 24.11.2008, 12:57 (5845 dagen geleden) @ Jim
Hallo Jim,
Tot dat "klootjesvolk" hoorde ik dan ook even. Ik associeerde AM ook met MG. :-P
Bij nader inzien dus fout.....
Groet,
Paul
--
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 24.11.2008, 14:12 (5845 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Jim,
Tot dat "klootjesvolk" hoorde ik dan ook even. Ik associeerde AM ook met MG. :-P
Bij nader inzien dus fout.....
Was ook niet persoonlijk bedoeld Paul.
Ook ik maak wel eens fouten.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Paul Brouwer , Haarlem, 24.11.2008, 15:14 (5845 dagen geleden) @ Jim
Hallo Jim,
Tot dat "klootjesvolk" hoorde ik dan ook even. Ik associeerde AM ook met MG. :-P
Was ook niet persoonlijk bedoeld Paul.
Weet ik. Noem het zelfspot.
Groet,
Paul
--
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door ruud, 24.11.2008, 14:30 (5845 dagen geleden) @ Paul Brouwer
En nog een fout Paul.
Want Lange en Korte golf omroep is natuurlijk ook AM
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Paul Brouwer , Haarlem, 24.11.2008, 15:15 (5845 dagen geleden) @ ruud
Yep, helemaal correct.
Je maakt maar al te gauw de fout om te denken dat alles boven de 80MHz FM is.
Dat hoeft dus niet.
Groet,
Paul
--
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door ruud, 24.11.2008, 14:26 (5845 dagen geleden) @ Jim
Bij MG propagatie is er spake van een grondgolf.
Niet echt te vergelijken met geluid.
Bij een goede antenne is er sprake van een lage opstraalhoek.
Maar bij geprutste antennes ligt dat dan weer anders. Zeker als er geen filters in zitten en de eindtrap ook oscillator is.
In het Otto zendertje moet de ferriet antenne horizontaal blijven voor verticale !! polarisatie.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Kathodestraalbuisje, 24.11.2008, 06:32 (5845 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Weer iets geleerd ..
Andy
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 23.11.2008, 18:04 (5846 dagen geleden) @ Otto Tuil
De laagfrequentversterker is opgebouwd met een PF86. (Omdat deze buis een gloeispanning heeft van 4,5 Volt, is met behulp van R17 een aanpassing voor 6,4 Volt gemaakt). Deze versterker versterkt het laagfrequent ingangsignaal ruimt 100 maal, wat voldoende is om de kathodevolger modulator aan te sturen.
Opmerking: in principe kan ook een EF86 worden gebruikt, maar omdat de maximaal toelaatbare spanning tussen gloeidraad en kathode, bij Philips en een aantal andere merken, maximaal 50 Volt mag bedragen, wordt de buis dan buiten specificatie gebruikt. Een mogelijkheid kan zijn om een EF86 van een merk te gebruiken dat wel een hogere spanning toe laat.
Dit begrijp ik niet Otto, als ik in het schema kijk zie ik toch geen hoge spanningen bij die PF86?
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Huub , 23.11.2008, 18:12 (5846 dagen geleden) @ Jim
Bewerkt door Huub, 23.11.2008, 18:54
de gloeidraad staat op 33/133 x(335) = 83 .,oeps , staat erzelfsbij vermeld (80)
de kathode op 2,5
gr Huub
PS maar der is wel iets geks mee ,
want die +83 waar moet die naar toe (na de gloeidraad PF86 en de serie R )
nog een massa tje erbij ?? lijkt me , in ieder geval prachtig om zo iets
ontworpen te zien , en dan wil ik helemaal niet over de optekening gaan
mosteren , zeker daar ik dit dan nog net denk te snappen en de rest ervan nauwelijks.
PS 2 kan ik mijn "sukkel" opmerking wel wissen ,(nog 23 minuut voor) maar nee .
het gloeicircuit is OK ,de PF heeft serie R omdat de sp 4,5 Volt is ,
en volgens mij Jim , lost een apart trafootje niets op ,
maar moet juist dat circuit aan + 80 liggen wegens ..zie Otto's tekst :-P
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Jim, 23.11.2008, 18:16 (5846 dagen geleden) @ Huub
de gloeidraad staat op 33/133 x(335) = 83 .,oeps , staat erzelfsbij vermeld (80)
Aj, over het hoofd gezien.
Met een los 6.3 trafo'tje is het probleem al uit de wereld dus.
Mea Culpa. :CRY: :UD:
Vraagje over het schema
door Paul Brouwer , Haarlem, 24.11.2008, 15:30 (5845 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
L1, wat voor een spoeltje is dat? Is dat zelf te wikkelen a-la L2?
Groet,
Paul
--
Vraagje over het schema
door Otto Tuil , Drenthe, 24.11.2008, 16:19 (5845 dagen geleden) @ Paul Brouwer
L1, wat voor een spoeltje is dat? Is dat zelf te wikkelen a-la L2?
Paul,
Een standaard vast spoeltje, bijvoorbeeld Conrad 440325-89, prijs €0,29.
Natuurlijk kun je ook zelf iets wikkelen, maar dan is een inductiemeter wel handig
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Vraagje over het schema
door Kathodestraalbuisje, 24.11.2008, 16:34 (5845 dagen geleden) @ Otto Tuil
Wikkelen is wel mooier
Zo'n inductiemeter, hoe werkt zoiets? Is dat ook zelf te bouwen? (liefst met buizen)
Andy
Vraagje over het schema
door Paul Brouwer , Haarlem, 25.11.2008, 10:43 (5844 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Voor die prijs kan je niet moeilijk gaan doen.
Dank voor de info en groet,
Paul
--
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Pieter Vos , 24.11.2008, 18:31 (5845 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Een heel aardig ontwerp dit AM zendertje met buizen. Het lost inderdaad een aantal bezwaren van mijn buis mini zender ontwerp op: geen aparte “power” audio versterker nodig en de schakeling zelf vrij van audio transformators.
De de draaggolf oscillator uitgevoerd in colpitts schakeling heeft natuurlijk als nadeel dat de bandbreedte beperkt is maar het spoeltje erin is natuurlijk heel eenvoudig. Desgewenst kan men meerdere spoeltjes gebruiken en daartussen omschakelen. Spoeltjes uit sloop radio’s zullen zeker ook goed werken. Niet vergeten ook de antenne spoel aan te passen als men een andere spoel in de draaggolf oscillator gaat gebruiken.
Als modulatie systeem geef je zelf al aan dat het anodemodulatie is op de triode B3B. De benodigde audio modulatie spanning wordt niet (zoals in mijn schema) geleverd via een audio transformator maar komt uit de kathodevolger schakeling van buis B3A
Dit modulatiesysteem komt mij wel bekend voor in de transistor variant. Onderstaande figuur komt uit de Elektuur en heb ik destijds nog van Eduard Hontole gekregen.
[img]http://[/img]
Ik heb dit transistor schema niet uitgeprobeerd maar ik verwacht dat dat de modulatie slechter zal weken dan in jou buis schema. “Collector modulatie” zal niet goed kunnen werken vanwege de hoge inwendige impedantie van een transistor gezien tussen diens collector en emmitter. Maar misschien gaat het wel goed als men - zoals in het transistor schema is aangegeven - alleen maar een spoel plus weerstand toepast (L1, R7) en geen afgestemde antennekring zoals in jou schakeling. De ECC82 is vanwege de lage inwendige weerstand natuurlijk wel een prima buis om voor anode modulatie te gebruiken. (zie ook mijn artikelen over MG microzenders op het forum)
Toch nog een vraag: gaat jou ontwerp ook goed tot 100% modulatie?
Al met al een heel nuttig mini zendertje dat je gebouwd hebt. Goed toe te passen bij het helaas steeds kleiner wordende aanbod van interessante zenders op de middengolf.
Met vriendelijke groet, Pieter.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Otto Tuil , Drenthe, 24.11.2008, 18:55 (5845 dagen geleden) @ Pieter Vos
Dank voor je reactie Pieter,
Zoals je ziet is het mij toch gelukt om die Colpitts makkelijk aan de praat te krijgen. Waarom destijds die triodeversie bij mij niet aan de praat kwam, is mij nog een raadsel. Ik moet echt iet stoms gedaan hebben
De de draaggolf oscillator uitgevoerd in colpitts schakeling heeft natuurlijk als nadeel dat de bandbreedte beperkt is
Ja, maar het ontwerp is ook niet bedoeld om over de hele band de zwiepen. Gewoon een stil plekje in de buurt van 1250 kHz is genoeg.
maar het spoeltje erin is natuurlijk heel eenvoudig.
Inderdaad, met 68 µH kom je in de buurt van de 1500 kHz. Uiteraard moet dan ook het aantal windingen op de ferrietstaaf worden verlaagd.
Dit modulatiesysteem komt mij wel bekend voor in de transistor variant. Onderstaande figuur komt uit de Elektuur en heb ik destijds nog van Eduard Hontole gekregen.
Hmm, dat schemaatje kende ik nog niet.
De ECC82 is vanwege de lage inwendige weerstand natuurlijk wel een prima buis om voor anode modulatie te gebruiken.
Ik heb ook nog getest met een 12BH7A, ging ook prima. Nu we het toch over alternatieve buizen hebben. Als oscillatorbuis kan ook een EF184 dienst doen. Andere buizen zoals EF85, EF89, EF183 doen het ook wel, maar geven minder uitgangssignaal.
Toch nog een vraag: gaat jou ontwerp ook goed tot 100% modulatie?
Nee, gaat tot ongeveer 80%, maar dat is ruim voldoende, de oude radio's zijn toch maar geschikt voor dieptes rond de 30%?
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Pieter Vos , 25.11.2008, 18:32 (5844 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Inderdaad is het bestrijken van de hele MG niet echt nodig. Als het echt moet kan men altijd nog de spoelen aanpassen. In feite gebuik ik ook steeds dezelfde zend frequentie. Maar ik heb die wel al een keer moeten veranderen toen er op de eerdere golflengte een DRM zender was begonnen.
Buizen voor de draaggolf oscillator
Dat buizen als de EF85, EF89 en EF183 het in de draaggolf oscillator niet zo goed doen zal er wel mee te maken hebben dat deze alle drie penthoden zijn met variabele steilheid. Ze zijn ontworpen voor HF of MF versterking met de bekende toepassing van automatische volume regeling (AVR). Door de gelijkspanning van de AVR op het stuurrooster wordt de steilheid van de buis en daarmee de versterking van de buis geregeld al naar gelang van de sterkte van het signaal aan de AVR detector.
De EF184 is net als de EF80 een buis met hoge, redelijk constante steilheid. Bovendien is er een vrij plotseling afknijpen van de kathodestroom als de stuurrooster spanning te sterk negatief wordt. Beide eigenschappen zijn van belang om de buis goed in klasse C te laten werken, iets wat bij een buis in een HF oscillator schakeling het geval is. Daarom doet de EF184 het ook goed in de Colpitts schakeling.
Modulatie diepte
Dat de modulatiediepte in jou schakeling bij 80% blijft steken zal wel de oorzaak hebben in de minimum spanning die de audio kathodevolger kan leveren. Zo een simpele kathodevolger heeft immers geen aktieve “pull down”. Het is alleen de belasting die de spanning aan de kathode omlaag kan halen als de stuurspanning omlaag gaat.
In die zin is het gebuik van een audio transformator (zoals in mijn MG buis zendertje) in het voordeel want dan kan je een veel grotere wisselspanning opleggen aan de anode modulatie buis. Meer dan 100% modulatie is ook mogelijk maar dat geeft uiteraard flinke vervorming.
Wellicht kun je het modulatie percentage van je schakeling nog wat opvoeren door de audio kathode volger te belasten met een extra weerstand en/of de kathodespanning van buis B3B nog wat te verhogen middels een extra weerstand naar de voedingshoogspanning.
Alternatieven voor de simpele kathodevolger
Bij bijvoorbeeld de uitgangs transformator loze (OTL) eindversterkers (bekend van de Philips radio’s en TV’s uit eind jaren 50 en begin jaren 60) is er wel een actieve “pull down” van de uitgangsspanning. Ook is er nog enige actieve “pull up” dankzij de boostercondensator (C26) vanaf de kathode naar het schermrooster van de bovenste eindbuis (PL84). Zie onderstaand schema van de audio versterker uit de Philips 19TX500A televisie.
Maar er bestaat ook een kathode volger schakeling met actieve “pull down”, de zogenaamde “White” kathodevolger. (zie onderstaande figuur, Bron: H. de Waard Electronica 1966) Als in deze schakeling de triode B1 negatief wordt uitgestuurd, stijgt diens anodespanning. Via C1 wordt dat doorgegeven aan het stuurrooster van de triode B2. B2 gaat dan meer stroom trekken en de uitgangsspanning van de schakeling wordt zo actief omlaag getrokken. Let er op dat de actieve “pull down” alleen werkt voor voldoende snelle wisselspanning vanwege de impedantie van C1. DE schakeling in de figuur heeft in dat geval een uitgangs impedantie van slechts 25 ohm.
Maar eigenlijk zal het in de praktijk slechts een minimaal nadeel zijn als je slechts tot 80% kunt moduleren. In termen van het audio signaal moet je immers logaritmisch gaan denken. Zolang er geen audio compressie technieken gebruikt worden zal het grootste deel van het audio signaal aanzienlijk zwakker zijn dan de 80% of 100% maximale modulatiesterkte. Bovendien, amplitude modulatie met een niet gecomprimeerd audio signaal klinkt heel wat natuurlijker dan wat op AM zenders tegenwoordig zoveel wordt toegepast (zogenaamde “optimods” en dergelijke).
Met vriendelijke groet, Pieter.
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Otto Tuil , Drenthe, 25.11.2008, 21:27 (5844 dagen geleden) @ Pieter Vos
Hallo Pieter
Buizen voor de draaggolf oscillator
Dat buizen als de EF85, EF89 en EF183 het in de draaggolf oscillator niet zo goed doen zal er wel mee te maken hebben dat deze alle drie penthoden zijn met variabele steilheid.
Dat was bekend, het was ook meer een experiment om te kijken hoe andere buizen het doen in de schakeling
Modulatie diepte
Wellicht kun je het modulatie percentage van je schakeling nog wat opvoeren door de audio kathode volger te belasten met een extra weerstand
Geprobeerd met 220k, maar geen noemenswaardig effect
Alternatieven voor de simpele kathodevolger
Bij bijvoorbeeld de uitgangs transformator loze (OTL) eindversterkers (bekend van de Philips radio’s en TV’s uit eind jaren 50 en begin jaren 60) is er wel een actieve “pull down” van de uitgangsspanning. Ook is er nog enige actieve “pull up” dankzij de boostercondensator (C26) vanaf de kathode naar het schermrooster van de bovenste eindbuis (PL84). Zie onderstaand schema van de audio versterker uit de Philips 19TX500A televisie.
Tja, maar dan heb ik weer een extra buis nodig. Ik denk dat dat het niet waard is. Die diepte groter dan 80% is toch niet nodig.
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Pieter Vos , 26.11.2008, 17:36 (5843 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Mijn suggesties heb ik gedaan om wellicht je zendertje nog iets beter te laten werken. Maar als het in jou configuratie prima werkt dan zijn de extra’s niet de moeite. De OTL versterker zag ik zelf ook niet zo zitten. Maar het schema van de White kathodevolger vind ik wel zo aardig dat ik je die beslist niet wilde onthouden.
De White kathodevolger heb ik eens toegepast met een E88CC. Dit voor het laagimpedant aansturen van een passief audio laagdoorlaat filter opgebouwd met een spoel, een weerstand en een condensator. Regeltechnisch gezien is dit dus een tweede orde filter (twee polen). De weerstand moet zo worden gekozen dat er bij de kantelfrequentie slechts geringe overshoot paatsvindt terwijl de demping in de sperband toch zo groot mogelijk is.
Veel plezier verder met je zelfontworpen en zelfgebouwde AM buis zendertje
Met vriendelijke groet, Pieter
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 25.11.2008, 12:07 (5844 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Op C16, de eerste elco aan de voedingsspanning, meet jij 335V=.
Is dat niet een beetje veel als jij 250V~ in de gelijkrichter stopt?
Groet,
Paul
--
Nog een vraag....
door Jan vd Reijden, 25.11.2008, 12:47 (5844 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Paul
Dubbelfasige gelijkrichting. Wortel 2 x 250 V. Dan klopt 335 V heel aardig na afvlakking.
Jan.
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 25.11.2008, 13:13 (5844 dagen geleden) @ Jan vd Reijden
Hallo Jan,
Die 335V= is voor afvlakking.
De wortel uit 500 is 22,36068
Wat jij probeert uit te leggen begrijp ik dus niet.
Groet,
Paul
--
Nog een vraag....
door Hugo Sneyers , Tongeren Belgie, 25.11.2008, 13:15 (5844 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Paul .... C16 hangt er toch aan vast dus is het wel na de afvlakking.
Groeten ... Hugo Sneyers
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 25.11.2008, 13:20 (5844 dagen geleden) @ Hugo Sneyers
OK, ook weer waar.
Groet,
Paul
--
Nog een vraag....
door Jim, 25.11.2008, 13:28 (5844 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Jan,
Die 335V= is voor afvlakking.
De wortel uit 500 is 22,36068
Wat jij probeert uit te leggen begrijp ik dus niet.
Topspanning van een sinus is de wortel uit 2 maal de effectieve spanning.
Is dus (wortel 2) maal 250 volt.
Zo duidelijker?
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 25.11.2008, 15:16 (5844 dagen geleden) @ Jim
Jep. Dan kom je op 353,5534 V uit.
Het geeft ook weer te denken.......
Waarom komt er uit een AZ1 waar ook ± 250V~ op beide anodes staat maar ± 270V= op de eerste elco....
Ik heb nog wel een paar voedingen liggen. Toch eens meten...... :-P
Groet,
Paul
--
Nog een vraag....
door Huub , 25.11.2008, 15:30 (5844 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Dag Paul ,
over een buis-diode "valt" meer spanningen dan een seleen-diode,
dan een Si-diode dan een Germanium-diode.
(een tijdje terug noemde je het zelf inwendige weerstand,
dat is m.i. beetje fout , de val is zeker niet lineair met de stroom)
De opbouw van schakeling is ten dele van invloed op de onbelaste top ,
na gelijkrichting , maar meer van de effektief af te nemen spanning/stroom.
En brug, zoals Otto gebruikt heeft 4 diodes , de zg Greatz schakeling ,
jouw voorbeeld van de buis is met 2 (buis) diodes , een een zg dubbelfazige gelijkrichter . PPFFFFFF
ik mag je toch es ernstig aanraden om eens verder te lezen in dat door jouw zo
gewaardeerde "van de Super tot Electron " (was je niet blijven steken op bladzijde 3 ?)
Niet dat ik vragen dom vind , integendeel ,
maar ik denk dat je met de praktische ervaring en
wat meer BASIS-theorie NOG veel meer plezier aan de radio hobby beleeft .
Het is een dik boek , 760 bladzijden ofzo , maar gezien de postings
op Hugo's fout in schema en wat andere postings van jou ,
kun je het MF en HF gedeelte blijkbaar al overslaan , dus dat valt mee .
Nou groeten maar , Huub
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 26.11.2008, 00:07 (5843 dagen geleden) @ Huub
Met alle respect, maar je gaat toch echt een beetje te ver.
Ik heb "dommere" vragen voorbij zien komen.
Ik heb lang over getwijfeld om hier nu wel of niet op te reageren,
maar ik heb op het punt gestaan een punt achter dit forum te zetten.
--
Nog een vraag....
door Huub , 26.11.2008, 07:19 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Tja Paul ,
geef ik een technisch antwoord/aanwijzing op je vraag ,
voeg daar een welgemeend advies bij ,
met een heftige kwinkslag en knipoog .
en dan deze reakties?
Met alle respect, maar je gaat toch echt een beetje te ver.
Ik heb "dommere" vragen voorbij zien komen.
in mijn bericht staat : "Niet dat ik vragen dom vind , integendeel "
kwestie van verkeerd lezen jouwerzijds ?
wie wat wel of niet te ver gaat moet idd ieder voor zich uitmaken en de
moderators voor ons allen lijkt me .
wat ik bijvoorbeeld "ver vind gaan " en in dit geval wel dom ,
is dat jij en passant even een onbekend aantal vragen(stellers?)
als dom of zo je wilt dommer betitelt.
Graag uw definitie van een domme vraag , of beter nog wat voorbeelden van hier ,
ben je misschien weer het middelpunt van je periodieke rel .
Ik heb lang over getwijfeld om hier nu wel of niet op te reageren,
maar ik heb op het punt gestaan een punt achter dit forum te zetten.
ik had gehoopt dat je lekker in de technische lectuur gedoken was ,
in de 6 a 7 urige afwezigheid , en dan FF een uitwisseling van gedachtes over
Graetz , Villard , Delon of wat voor schakeling ook .
Maar waar je wel of niet een punt achter wil zetten , dat moet je zelf uitmaken ,
kan ik je helaas niet mee helpen , ook niet de goede(???) richting op duwen ,
al vat je dat blijkbaar wel zo op .
Ik blijf van mening dat gezien je vragen en interesse
met en naar technische info , je toch zeer gebaat zou zijn met meer "studie" ,
en kom nou niet aan dat je niet kan lezen ofzoiets.
(daar ik hierboven gewag maak van "verkeerd lezen " jouwerzijds )
Nog even een excuus mijnerzijds , ik postte dat je was steken op bladzijde 3 ,
maar het was hoofdstuk 3, (mijn geheugen is niet zo best (als ik wel zou willen .. ))
nou jongen dan heb je me zo ingehaald , ik ben ergens bij 17 , (maar blijf zeker niet steken !!)
heb ik mooi paar vraagjes naar jou !!
de groeten maar Huub
Nog een vraag....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 25.11.2008, 17:49 (5844 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Worteltrekken gaat voor vermenigvuldigen (zei spuit 11, sorry).
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 26.11.2008, 00:03 (5843 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Bewerkt door Paul Brouwer, 26.11.2008, 00:30
Helemaal juist. Maar dan moeten we het wel juist opschrijven.
De correcte notatie zou zijn (√2) x 250 of (wortel 2)x 250
--
Nog een vraag....
door Otto Tuil , Drenthe, 26.11.2008, 05:00 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Helemaal juist. Maar dan moeten we het wel juist opschrijven.
De correcte notatie zou zijn (√2) x 250 of (wortel 2)x 250
Het oude ezelbruggetje: Meester van Dalen wacht op antwoord
- Machtsverheffen
- Vermenigvuldigen
- Delen
- Worteltrekken
- Optellen/aftrekken
--
Ohm sweet Ohm...
Nog een vraag....
door Paul Brouwer , Haarlem, 26.11.2008, 05:46 (5843 dagen geleden) @ Otto Tuil
Het oude ezelbruggetje: Meester van Dalen wacht op antwoord
- Machtsverheffen
- Vermenigvuldigen
- Delen
- Worteltrekken
- Optellen
- Aftrekken
Hallo Otto,
Ik weet het. Ik ken hem als Meneer van Dalen wacht op antwoord.
Zelfs de toepassing van dit ezelsbruggetje kan tot verkeerde uitkomsten leiden als de haken vergeten
of verkeerd geplaatst worden.
Groet,
Paul
--
Nog een vraag....
door Ed van der Weele † , Zeist, 26.11.2008, 06:07 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Ed van der Weele †, 26.11.2008, 06:58
Het oude ezelbruggetje: Meester van Dalen wacht op antwoord
- Machtsverheffen
- Vermenigvuldigen
- Delen
- Worteltrekken
- Optellen
- Aftrekken
Hallo Otto,Ik weet het. Ik ken hem als Meneer van Dalen wacht op antwoord.
Zelfs de toepassing van dit ezelsbruggetje kan tot verkeerde uitkomsten leiden als de haken vergeten
of verkeerd geplaatst worden.
Edit:
Nadat ik de berekening nogmaals bekeek snap ik de verwarring pas.
Je hebt gelijk dat Vermenigvuldigen voorgaat op Worteltrekken, maar - volgens de schrijfwijze die ik destijds op school heb geleerd - wordt bij een berekening onder het wortelteken de horizontale lijn boven de berekening doorgetrokken als deze eerst moet worden uitgevoerd, voordat uit het product of de som de wortel wordt getrokken. Of de berekening die eerst wordt uitgevoerd zet men tussen haakjes en het wortelteken vóór het linkse haakje.
Indien er alleen een wortelteken met daarachter een getal staat moet je er vanuitgaan dat deze bij elkaar behoren en wat daarna komt +, -, x of : een volgende berekening is.
Omdat je in een tekst geen wortelteken hebt is dit moeilijk aan te geven. Je kan ook niet schrijven "Wortel2" (meestal wordt sqrt2 gebruikt) omdat dit betekent "de vierkantswortel uit ....."
Wat tussen haakjes staat heeft voorrang op de regel MVDWOA.
Wortel 2 x 250 V is naar mijn mening de correcte schrijfwijze. Daar komen geen haakjes aan te pas.
Nog een vraag....
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 26.11.2008, 16:33 (5843 dagen geleden) @ Otto Tuil
Oops, dan zat ik toch mooi even fout! De haakjes waren dus hard nodig.
Nog een vraag....
door Huub , 26.11.2008, 17:13 (5843 dagen geleden) @ Maarten Bakker
je post was in algemeen zin fout (trekken voor verme)
maar ik las hem als voor dit specifieke geval ,
en dan was het OK , immers eerst de wortel van 2 , dan ten tweede maal 250 ,
een mooi voorbeeld hoe je ondoordacht iets goed kan doen
gr huub
Nog een vraag....
door Huub , 26.11.2008, 07:40 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
moet de lezer nou konkluderen dat je na de aanvankelijke vraag (hoe maak je uit 230AC 335DC)
en het eerste antwoord alles al begreep en vervolgens alleen ging letten op de korrekte schrijfwijze van de
hulpvaardige vraagbeantwoorders om daarover te gaan muggenziften en een winterpeen-teken uit je PC te halen?
(hoe knap ik dat ook vind van die winterpeen)
Nou , zo ja , ben ik er mooi ingestonken :-P maar had ik me ook enige moeite kunnen besparen .
tweede maal vandaag de groeten ,
ga FF wat anders doen , (op de kast zitten oid )
Huub
De tweede vraag had een reden......
door Paul Brouwer , Haarlem, 26.11.2008, 05:58 (5843 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Jij heb jouw concept gebouwd op een PF86, ECC82 en EF80.
De EF80 heb ik naar alle waarschijnlijkheid niet en de PF86 en ECC82 zeker niet.
Daarnaast heb ik überhaupt geen noval-buishouders.
Volgens mij zijn equivalenten van deze buizen de EF40, EF42 en ECC40. Deze heb ik genoeg,
zo ook de rimlock-buishouders.
Daarnaast beschik ik over complete voedingen en een AZ41, AZ1 en AZ4. De laatste is
in staat rond de 330V aan de eerste afvlakelco te produceren en denk met deze voeding en
genoemde buizen dit zendertje te kunnen bouwen.
Kan jij deze denkwijze beamen?
Groet,
Paul
--
De tweede vraag had een reden......
door Otto Tuil , Drenthe, 26.11.2008, 07:50 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Bewerkt door Otto Tuil, 26.11.2008, 08:08
Volgens mij zijn equivalenten van deze buizen de EF40, EF42 en ECC40. Deze heb ik genoeg, zo ook de rimlock-buishouders.
Ik heb even heel vluchtig gekeken naar de datasheets van deze buizen. In pricipe moet het wel lukken om een soortgelijk ontwerp er mee te maken. De buiskarakteristieken zijn echter wel anders, dus moet je wel andere waarden voor de diverse anode-, g2- en kathodeweerstanden berekenen.
Daarnaast beschik ik over complete voedingen en een AZ41, AZ1 en AZ4. De laatste is in staat rond de 330V aan de eerste afvlakelco te produceren en denk met deze voeding en genoemde buizen dit zendertje te kunnen bouwen.
Ja, mijn eerst metingen waren ook op een KY504 chassis met de AZ41 nog actief
Succes,
Otto
Toevoeging: Die 250 volt wissel- resp 335 volt gelijkspanning is natuurlijk niet heilig. Iedere andere hoogspanning kan ook gebruikt worden, zolang maar aan de buispecificaties vodaan blijft...
--
Ohm sweet Ohm...
De tweede vraag had een reden......
door Paul Brouwer , Haarlem, 26.11.2008, 10:16 (5843 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Dank voor de additionele info. Ik ga wat componenten bestellen en eens knutselen.
Groet,
Paul
--
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Pieter Vos , 26.11.2008, 17:40 (5843 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Paul
Ik ben het met Otto eens. Ook met rimlock buizen is Otto’s zendertje zeker de moeite waard op uit te proberen. Bovendien lijkt het zendertje nog wat meer echt ouderwets met deze buizen.
Volgens het Muiderkring buizenboek verschilt de EF40 alleen qua buisvoet van de EF86. Daarnaast lijkt de EF42 veel op de EF80, dus de EF42 zal het vast goed doen als draaggolf oscillator. De ECC40 heeft een iets hogere inwendige weerstand dan de ECC82 maar zal zeker goed toepasbaar zijn. Als het niet lukt kun je altijd nog op zoek naar noval buisjes. In plaats van de ECC82 zullen waarschijnlijk ook de ECC81 en de ECC85 goed voldoen. Helaas vertelt het Muiderkring buizenboek niets over de toelaatbare spanning tussen gloeidraad en kathode van de diverse buizen. Hiertoe zul je de originele Philips datasheets moeten raadplegen.
Een voeding met een AZ41 als gelijkrichter zal ook prima werken. Zo kritisch is de voedings spanning niet. Otto’s mini zender ontwerp zal bij spanningen vanaf 200 volt wel goed gaan werken. Bovendien zal het zendertje maar weinig stroomvragen en dan heb je met een AZ41 en 2 keer 250 volt AC van de trafo al snel 300 volt op je eerste afvlak elco.
Hoewel ik vanwege het grotere frequentie bereik en de diepere modulatie mogelijkheid de voorkeur geef aan mijn eigen buis zendertje, vind ik dat Otto een heel goed ontwerp heeft gemaakt, gemakkelijker kan het haast niet. Gewoon uitproberen. Succes ermee!
Met vriendelijke groet, Pieter.
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Otto Tuil , Drenthe, 26.11.2008, 20:41 (5843 dagen geleden) @ Pieter Vos
Hoewel ik vanwege het grotere frequentie bereik en de diepere modulatie mogelijkheid
Ik heb intussen ook gevonden waarom er altijd een beetje draaggolf over blijft. als ik de eindtriode uitschakel (gloeistroom onderbreek), dan wordt er precies dat beetje vermogen capacitief door de buis naar de spoel overgedragen. Ik vraag mij dus ook af waarom jij daar gaan last van zou hebben...
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Toch Weer Een AM Zendertje (Tweamz)
door Pieter Vos , 27.11.2008, 18:09 (5842 dagen geleden) @ Otto Tuil
Ik heb intussen ook gevonden waarom er altijd een beetje draaggolf over blijft. als ik de eindtriode uitschakel (gloeistroom onderbreek), dan wordt er precies dat beetje vermogen capacitief door de buis naar de spoel overgedragen. Ik vraag mij dus ook af waarom jij daar gaan last van zou hebben...
Hallo Otto,
Een parasitaire overdracht van de oscillator naar de antennekring via de anode-rooster capaciteit van de modulatie triode. Nog niet aan gedacht. Zelf kan ik het ook niet testen. In mijn zendertje zitten de oscillator en de modulatie triode samen in één ECC85. Als ik de gloeispanning er af haal stopt ook de oscillator.
Ook is bij een ECC85 de anode-rooster capaciteit wellicht kleiner dan bij een ECC82. Dan is ook de parasitaire doorgifte kleiner. Daarnaast zal de parasitaire oscillatie van de antenne kring kleiner worden als deze gedempt wordt. Normaliter gebeurt dat door de aangesloten stralende zend antenne. Maar de ferriet staaf antenne zal mogelijk niet zo effectief stralen.
Demping van de antennekring is zelfs noodzakelijk voor het verkrijgen van een behoorlijke staprespons van het modulatie proces. De antenne kring wordt in trilling gebracht door de stroomstootjes van de modulatiebuis. Als de (audio) modulatie spanning laag is, zijn het kleine stroomstootjes, gevolg is een geringe HF spanning in de antenne kring. Is de modulatie spanning groot dan levert de modulatiebuis forse stroomstoten en zal de HF spanning in de antenne kring groot zijn.
Is de demping van de antenne kring klein en gaat de modulatie spanning snel omlaag dan zal de antennekring nog vele perioden door oscilleren in de eigen resonatie frequentie. In mijn zendertje heb ik daarom bewust enige demping aangebracht in de antenne kring.
Test het effect van demping maar eens door je zendertje te moduleren met een blokgolf. Probeer meerdere weerstands waarden parrallel aan de antenne kring en zie hoe de staprespons verbetert.
Met vriendelijke groet, Pieter
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Ed van der Weele † , Zeist, 27.11.2008, 23:30 (5842 dagen geleden) @ Otto Tuil
Ik heb intussen ook gevonden waarom er altijd een beetje draaggolf over blijft. als ik de eindtriode uitschakel (gloeistroom onderbreek), dan wordt er precies dat beetje vermogen capacitief door de buis naar de spoel overgedragen. Ik vraag mij dus ook af waarom jij daar gaan last van zou hebben...
Onderschat ook de afstraling van het oscillatorsignaal via de bedrading niet. Het kastje is wel mechanisch afgesloten, maar door de verschillende doorvoeren voor hoogfrequent zo lek als een mandje.
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Paul Brouwer , Haarlem, 27.11.2008, 00:00 (5842 dagen geleden) @ Pieter Vos
Hallo Pieter,
Ook jij dank voor de extra info. Aan de bouw van jouw ontwerp ben ik nog niet toegekomen. Ik moet nog steeds een 402-spoel zien te scoren.
Toen ik het schema van Otto zag, dacht ik "ziet er eenvoudig uit" en ben eens gaan kijken naar wat er nodig is en wat ik op voorraad heb.
Otto heeft dan noval-buizen gebruikt maar, zo dacht ik, hoeft dat geen wet van persen en meten te zijn en dacht met de genoemde buizen goede
equivalenten gevonden te hebben die ik wel op voorraad heb.
Rest nog een spoeltje, wat keramische C-tjes en trimmers die ik moet bestellen en zal op de komende beurs een ferrietstaaf moeten zien te scoren.
Dan kan het feest beginnen.
Groeten,
Paul
--
Rimlock buizen ..bericht is NIET voor plano liefhebbers
door Huub , 27.11.2008, 05:12 (5842 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Morgen Paul ,
het scoren van een 402 spoel is lastig ,
maar er zijn prachige replica/repro varianten voor ,
hoeft dus niet een belemmering te zijn , tenzij je alleen voor origineel gaat.
Mag ik je (nog) een tip geven , koop in plaats van een losse Ferrietstaaf ,
een brakke plano oid ,(voor weinig:-P ) heb je een Ferriet staaf , B9a buisvoethoudertjes,
een trafo , en met enig geluk al een passend te maken chassis (+ de rest wat er nog in zit).
Zal wel even wennen zijn aan de afmetingen (ivm U-tjes)
maar als je hem gelijk in de pan hakt .....
de groeten Huub
Rimlock buizen ..bericht is NIET voor plano liefhebbers
door Paul Brouwer , Haarlem, 27.11.2008, 09:21 (5842 dagen geleden) @ Huub
Bewerkt door Paul Brouwer, 27.11.2008, 09:42
Hallo Huub,
het scoren van een 402 spoel is lastig ,
maar er zijn prachige replica/repro varianten voor ,
hoeft dus niet een belemmering te zijn , tenzij je alleen voor origineel gaat.
Klopt helemaal. Op de komende beurs moet ik eens rustig rondsnuffelen. Daar zal vast wel wat te vinden zijn.
Mag ik je (nog) een tip geven , koop in plaats van een losse Ferrietstaaf ,
een brakke plano oid ,(voor weinig:-P ) heb je een Ferriet staaf , B9a buisvoethoudertjes,
een trafo , en met enig geluk al een passend te maken chassis (+ de rest wat er nog in zit).
Aan het kopen van een sloper waar een ferrietantenne in zit heb ik ook gedacht. Ik heb wel wat noval-buizen liggen, maar weet niet in welke staat ze verkeren.
Dat weet ik wel van de rimlock-buizen die ik heb. Verder heb ik rimlock-buisvoeten genoeg en slechts één B9A-buishouder.
Ook heb ik een kaal BX390A-chassis liggen waar de voedingstrafo en de buishouders eenvoudig op gemonteerd kunnen worden.
Mijn keuze in deze is derhalve een 1+1+1=3
Zal wel even wennen zijn aan de afmetingen (ivm U-tjes)
maar als je hem gelijk in de pan hakt .....
Dan heb ik nog meer rommel dan ik nu al in mijn berging heb liggen.... :-P
Groet,
Paul
--
Rimlock buizen ..bericht is NIET voor plano liefhebbers
door Huub , 29.11.2008, 23:32 (5840 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Hallo Paul ,
Mijn keuze in deze is derhalve een 1+1+1=3
nou , in ieder geval is nu bewezen dat je tot 3 kunt tellen
(nu nog tot TIEN , indien je denkt je te moeten opwinden (grapjuuuuhs!!!)
Dan heb ik nog meer rommel dan ik nu al in mijn berging heb liggen.... :-P
Dit standpunt is zeer verstandig , alleen dat kopen wat je direkt nodig hebt ,
ik zou er een voorbeeld aan kunnen nemen zie mijn "berging".
en het is ook leuk om op zo'n beurs gericht naar iets te zoeken ,
succes met zoeken en bouwen , Huub
PS de kleine C-tjes .... toch een sloper dan ?
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Otto Tuil , Drenthe, 28.11.2008, 17:42 (5841 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Rest nog een spoeltje, wat keramische C-tjes en trimmers die ik moet bestellen
Paul,
Keramische C's zijn doorgaans niet erg stabiel. Zoek dus wel types met weinig temperatuurverloop. Let ook op dat ze voldoende spanning kunnen hebben. Die kleine schijfdingetjes van de elektroboer zijn vaak maar 50V. Als trimmers kun je eventueel ook die hoge toltrimmers (60 pF) gebruiken.
Suuces,
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Paul Brouwer , Haarlem, 28.11.2008, 22:14 (5841 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Met de keramische C's doelde ik op de kleine C-tjes van een paar honderd pF.
C's van 1nF en groter zullen mijns inziens polyester-C's zijn.
Of heb ik mij in deze aanname vergist?
Groet,
Paul
--
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Otto Tuil , Drenthe, 29.11.2008, 06:32 (5840 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Met de keramische C's doelde ik op de kleine C-tjes van een paar honderd pF.
Je bedoeld dit soort types (afbeelding Conrad)?:
Werkspanning 100V, temperatuur coëfficiënt tot wel 0,0015/K. Dat betekent dat bij 20 graden temperatuurverhoging dat capaciteit met 3% kan wijzigen. Omdat juist die kleine condensatoren in de frekentiebepalende afstemkringen zitten loop je kans dat de oscillator steeds van de frequentie "wegloopt". Nog een voorbeeld uit de datasheet van een ander type:
Als je niet steeds de radio wilt bijregelen zou ik dus proberen om stabielere types te zoeken voor de frequentiebepalende condensatoren (dus voor C5,C6,C10).
Otto
--
Ohm sweet Ohm...
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Paul Brouwer , Haarlem, 29.11.2008, 17:17 (5840 dagen geleden) @ Otto Tuil
Hallo Otto,
Het doorlopend bijregelen wil ik natuurlijk niet.
Heb jij een tip qua type en verkrijgbaarheid?
Groet,
Paul
--
Rimlock buizen in Otto’s MG buis zendertje
door Otto Tuil , Drenthe, 29.11.2008, 19:28 (5840 dagen geleden) @ Paul Brouwer
Heb jij een tip qua type en verkrijgbaarheid?
Ik heb destijds die polypropyleen c'tjes bij Conrad gekocht, maar die verdwijnen uit het assortiment. Verder weet ik niet direct een adres voor particulieren. Misschien is een sloopradio ook een goede donor
--
Ohm sweet Ohm...