Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd (Algemeen)
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 23.11.2017, 18:56 (2558 dagen geleden)
Een goede vriend heeft mij gevraagd om zijn radio meubel te repareren, op zich niet zo’n punt maar het ding staat niet naast de deur en het zijn toch vrij forse dingen om mee te zeulen.
Hier wat plaatjes van een dergelijk toestel (niet het zijne): klik
Omdat het om het radio gedeelte gaat wat hij graag weer spelend zou willen hebben zou ik willen vragen of er iemand in het bezit is van zo’n meubel en die voor mij een paar duidelijke foto’s zou willen maken van het inwendige en dan met name van hoe het chassis bevestigd is.
Daar mee hoop ik uit te kunnen leggen hoe hij dan zelf het chassis kan demonteren en t.z.t. mee naar mij mee te nemen.
Of mogelijk dat er onder jullie iemand is die zo’n toestel onder handen heeft gehad en weet hoe het chassis precies zit en deze info wil delen, zou mooi zijn…
Het schema is gewoon te vinden in de schematheek, maar als er iemand de volledige service documentatie heeft van dit meubel dan is dit ook zeer welkom.
Ik hoor het graag,
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd
door maarten van dijk , 23.11.2017, 19:09 (2558 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Achterkant losmaken, kun je het chassis (wat schuin naar boven gemonteerd)met 4 schroeven op een soort van rail er uithalen.De luidprekers zitten aangesloten via een plug.De bandrecorder en de platenspelers zijn ook via pluggen aangesloten.Foto's kan ik helaas niet maken, want de radio is bij mij total loss en reeds afgevoerd.Er moet een ander chassis in, die heb ik al wel maar de tijd he... Beetje goed kijken krijgt die man het wel voor elkaar.
succes!
Mvg. Maarten.
Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd
door Dirk 63 , Amsterdam, 23.11.2017, 20:01 (2558 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Hoi Anton ,
Het is super makkelijk de radio er uit te halen ( heb zelf ook zo'n type gehad )
De truc zit in het Hele voorpaneel ( klep waar de radio op gemonteerd zit )
de hele voorkant is een klep namelijk die aan de onderkant een piano scharnier heb ,
die helemaal open geklapt kan worden .
Als eerste "achterwand verwijderen "
en als je de radio even uit klap dan zie weer aan de binnen kant natuurlijk dat het paneel geborgd is met 2 metalen plaatjes
maat plaatjes denk ik van 3 bij 3 cm en die zijn met 2 schroefjes ( per plaatje ) vast gezet
aan weer zijde van de klep waar dus de radio op gemonteerd zit .
Als je dat ziet / de clou snap , dan de radio weer naar binnen duwen in de kast ( klep dicht dus )
Draai 1 schroefje er helemaal uit en de 2 een stukje los dan kantel het metalen plaatje naar beneden en zo ook met de ander metalen plaatje ( ze zitten Links en rechts )
Nu de plaatje niet meer borgen , moet ook nog de spanning-veer losgehaald worden
kwestie van goed kijken !!!
Dan draai je het meubel weer naar je toe en dan doe je de radio weer naar voren uit het meubel klappen MAAR hou hem nu vast !!!
want je kan de hele voor kant van het meubel als klep naar beneden doen dat hij op de kamer vloer ligt
en dan kan je rustig de radio er uithalen .
Ik heb er helaas geen foto's er van gemaakt en meubel heb ik niet meer .
Hoop dat je het verhaal snapt , maar het is een kwestie van kijken en nog eens kijken hoe
een systeem werkt/gemaakt is .
su6 en laat maar horen of het gelukt is .
groet Dirk.
Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd
door Maurice , Dordrecht, 23.11.2017, 21:30 (2558 dagen geleden) @ Dirk 63
Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd
door Leo Snoeren , Dongen, 24.11.2017, 06:36 (2558 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Hallo Anton,
Een tijd geleden heb ik ook eens zo'n toestel in orde gemaakt. Ik heb het hele toestel gekanteld en op de voorzijde gelegd (op een tafel waar een deken op lag). Op die manier kon ik gemakkelijk het chassis verwijderen. Het is inderdaad een omvangrijke kast die, als hij plat ligt, nog meer ruimte inneemt. Je kan dan echter wel overal goed bij. Ook het losnemen van de diverse verbindingen is in die positie erg eenvoudig.
Succes!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Grundig Musikschrank 7038 info gevraagd
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 25.11.2017, 07:37 (2557 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Een ieder bedankt voor zijn bijdrage, ik denk dat de methode zoals Dirk (meubeltje) omschreven heeft de beste en meest eenvoudigst is en het geen probleem moet zijn om ook voor iemand die niet zo thuis is in de materie het toestel uit de kast te halen.
Ik laat nog wel weten hoe het afloopt, al zal dat pas begin volgens jaar worden wegens ernstig tijdgebrek.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Grundig Musikschrank 7038, Ter leering ende vermaeck.
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 20.01.2018, 00:54 (2501 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Anton van den Oever, 20.01.2018, 01:17
Hoewel ik niet zo van de verslagen ben, wil ik jullie het volgende niet onthouden.
Ter reparatie aangeboden de Grundig Musikschrank 7038 uit de bovenstaande posting, in dit geval het losse chassis.
Ik begin altijd eerst met goed kijken of er iets vreemds te bespeuren is en daarna met het testen van de buizen.
Wat opviel was dat er al eerder aan het toestel was gewerkt, wat weerstanden en condensatoren waren vervangen door mosterd C’s en met een dikke viltstift aangebracht zwart kruis op de seleengelijkrichter, deze werd getest met een naaimachine lampje op de uitgang en bleek inderdaad defect. (miste een diode)
Gezien het stof wat op de onderdelen zat waren de eerdere reparaties al een tijd geleden gedaan.
Ook enkele buizen bleken slecht, de ECC85 en de EAA91 waren nagenoeg dood en de beiden EL95 eindbuisjes hadden er ook al heel wat uurtjes opzitten maar het toestel zou er wel mee moeten kunnen spelen.
Na de koppelcondensatoren (balans trap) en een paar papiercondensatoren (Wima snoepjes) te hebben vervangen op kritische plaatsen, en waar echt nodig weer goede buizen geplaatst werd het toestel aangesloten op een regelbare voeding met stroombegrenzing en langzaam opgeregeld om de elektrolytische condensatoren te formeren.
Het speelde eigenlijk direct, zij het met nogal wat vervorming, een forse brom en wat gekraak door vervuilde schakelaars en potmeter(s)
Op de stand TA (pick up of bandrecorder) bromde de boel even hard, de brom was onafhankelijk van de stand van de volume regelaar. Een signaaltje op de ingang kwam er nogal beroerd weer uit.
Tijd dus om het LF deel nader te onderzoeken.
Die brom kon ik niet zo gauw plaatsen, de voedingspanning van zo’n Delta voeding is spiegelglad dus daar kon het niet aan liggen, bovendien was het duidelijk een 50 Hz brom.
Het kortsluiten van de stuurroosters van de eindbuisjes en het tijdelijk verwijderen van de fasedraaier buis maakte ook niets uit. De brom kwam dus duidelijk uit de eindtrap zelf.
Afschakelen van de gloeispanning welke door de eigen voedingstransformator van het toestel geleverd werd deed de brom echter direct verdwijnen.
Het vermoeden was een kathode gloeidraad lek, meten met de scoop lieten inderdaad zien dat er een 50 Hz signaal op het stuurrooster van de buis(zen) stond.
De buizen werden daarop nogmaals getest, weliswaar gesleten maar verder toch in orde bevonden, vreemde zaak.
Soms is het verstandig de zaak even te laten rusten en een paar dagen later met een frisse blik weer verder te gaan en zo gedaan.
Na de zaak nog eens goed met een loep te hebben bekeken zag ik dat de kathode weerstand en ontkoppel elco al eerder was vervangen, want het oude spul (aan een kant los geknipt) zat er nog in. Netjes verwijderen was blijkbaar te veel werk want deze zaten nogal weggestopt onder wat andere componenten.
Hoewel e.e.a. “schema technisch” wel goed gemonteerd zat, viel het me op dat de plaats waar de nieuw geplaatste onderdelen aan het chassis lag nogal verschilde.
De originele plaatsing was aan een opstaande lip aan het chassis, een paar cm verwijderd van de eindbuizen, de “nieuwe” componenten zaten echter aan een dikke draad welke via de middenbusjes op de buisvoetjes via een ander draadje met het chassis verbonden zijn.
Die dikke draad bleek van de gloeistroomwikkeling van de trafo te zijn, het zal toch zeker niet…….
Dus wel, verwijderen van deze componenten en plaatsen van nieuwe op de originele plaats deed de brom geheel verdwijnen.
De spanningsval over zo’n kort stukje draad is al genoeg om de kathode stroom te moduleren en zo een roosterwisselspanning op het rooster te injecteren.
Daarmee dacht ik de LF problemen te hebben opgelost, maar dat was iets te vroeg gejuicht want er was nog duidelijk wat vervorming te horen.
Met de meetzender en scoop leek het wel of het laagfrequent signaal enigszins gemoduleerd werd en na lang zoeken bleek dat de schermrooster ontkoppel C van de MF buis (EBF89) welke al eens vervangen was door een mosterd C (en daarom niet verdacht was) gemakshalve aan een van de bussen van de pick-up ingang gesoldeerd zat, helaas net niet aan diegene welke aan het chassis ligt, beetje jammer weer.
Plaatsen van een nieuwe condensator aan het originele massapunt loste ook dit probleem op.
De rest was simpel, alle eerder vervangen C’s opnieuw gemonteerd met ingekorte draden en sommige weer vervangen, een nieuwe bruggelijkrichter (ja, met serie weerstand), twee verse eindbuisjes, her er der nog een preventief C’tje en het toestel staat hier inmiddels al weer een paar dagen probleemloos te spelen.
De moraal van het verhaal: bijna alle fouten in dit toestel werden veroorzaakt door verkeerd geplaatste componenten!
Ik vraag me alleen af wat er toen mee is gebeurd, gezien de slechte buizen van het FM deel is het toestel daarna óf nog en poos in gebruik geweest, zij het met brom en vervorming en na het defect gaan van de gelijkrichter is weggezet.
óf het is als niet te repareren afgedankt en ook ergens in een hoek beland om anno 2018 weer tot leven te worden gewekt.
Let daarom bij het repareren altijd goed op de juiste terugplaatsing van de onderdelen en denk niet te licht over de redenen die fabrikant ooit had voor de plaatsing van deze componenten.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Grundig Musikschrank 7038, Ter leering ende vermaeck.
door Franc , 20.01.2018, 04:20 (2501 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Zeker nuttig verhaal!
Het zomaar even snel tussendoor werken heeft grote gevolgen zoals dit dan!
Ik heb me ook aangeleerd om altijd de originele bedrading te volgen bij reparaties en niet bv zomaar een ander aarding te nemen bij vervangen van bv ontkoppel C's.
En ook proberen terug te monteren op de originele plaats ivm stralingscapaciteiten.
Groet Frank
Grundig Musikschrank 7038, Ter leering ende vermaeck.
door Armand , 20.01.2018, 10:08 (2500 dagen geleden) @ Anton van den Oever
""Let daarom bij het repareren altijd goed op de juiste terugplaatsing van de onderdelen en denk niet te licht over de redenen die fabrikant ooit had voor de plaatsing van deze componenten.""
Anton , het verslag illustreert dit zeer duidelijk.
Groeten, Armand