probe voor het zoeken van kortsluitingen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 27.11.2017, 13:14 (2558 dagen geleden)

Beste forumleden,

Vooral in gedrukte schakelingen kan het knap lastig zijn een kortsluiting tussen een geleider en de massa te vinden. Vaak staan er meerdere onderdelen in parallel, waarvan één misschien de boosdoener is. Baantje doorkrabben of overbodig een onderdeel lossolderen komt het geheel niet ten goede.

Voor wie af en toe met dit probleem sukkelt heb ik mogelijk een tip. Bij het spanningsloze toestel injecteer ik, met een generator, een 1000 Hz signaal tussen de geleider en massa.

Ik sloopte een kop van een cassette recorder. Met een grove tang werd de plastic behuizing gekraakt en verwijderd. Het overblijvende werd zo klein mogelijk gemaakt door een stompe punt te vijlen aan het gietmateriaal waarin de kop zit vervat. Bij dat alles moet je ervoor zorgen dat de spoel en het juk heel blijven. Met smeltlijm wordt het geheel in de behuizing van een afgedankte kleurstift vastgezet.

Het geheel heb ik met een afgeschermde draad aan de LF ingang van mijn signaaltracer verbonden. Het is geen mooie probe, maar hij werkt.

[image]

De generator zorgt voor een wisselend magneetveld rondom de geleider. Je kan dat volgen met de probe. Op de plek waar het gefluit stopt maar de geleider verder loopt zit de kortsluiting.

Vriendelijke greoten,

Eduard

probe voor het zoeken van kortsluitingen

door soundman2 @, Wouw, 27.11.2017, 14:07 (2558 dagen geleden) @ Eduard

Daarvoor gebruik ik al jaren nog een andere methode, zelfs afgelopen woensdag nog een kortgesloten SMD condensator opgespoord in een voedings sporenpatroon.
Met een voeding stuur ik ca 100mA door het kortgesloten circuit. De open spanning houd ik daarbij laag. Mocht de sluiting verdwijnen, dan is de max testspanning een à twee volt. Voorts sluit ik een mV meter aan op een aansluitpunt, meestal niet het aardvlak, omdat dat groot kan zijn. Nu volg ik met een testpen het sporenpatroon, door voorzichtig door de lak te prikken. De spanning in mV loopt op naarmate je verder van het begin raakt. Als een spoor zich splitst, dan zal in de aftakking waarin de kortsluitstroom loopt de spanning nog steeds oplopen. Zit er bijv een etsfout in een (nieuwe) print en ga je de sluiting voorbij, dan zal de spanning niet meer oplopen. Dat was ook in mijn geval waar een SMD sluiting maakte en waar vele SMD condensatortjes over de voedingslijnen staan. Er zijn monteurs die zoiets "uitbranden" met een grote stroom, maar de kans is heel groot dat daardoor komplete sporen wegbranden. Geen goede methode dus.
'T is maar een ander idee.

probe voor het zoeken van kortsluitingen

door Eduard @, 29.11.2017, 06:51 (2556 dagen geleden) @ soundman2
Bewerkt door Eduard, 29.11.2017, 06:59

Beste soundman,

Uw methode zal zeker ook werken. Ik haalde de mosterd bij een testsetje van HP. Dat was een set van meerdere pennen bedoeld voor CMOS en TTL schakelingen. Eén van die pennen geeft pulsen, een andere voelt het magnetisch veld rondom de baan die de stroompuls geleidt. Mogelijk kan een betere "voeler" worden gemaakt dan de recorderkop. Een smalle U in ijzerdraad met daaromheen een spoeltje kan mogelijk handiger werken. Gewoon een spijker met daarop wat wikkelingen lukte niet.

Het maken van simpele testertjes was voor mij altijd al een deel van de hobby.

In de jaren 60 had ik als signaalgever een soort balpen. Het ding was in de radiowinkel gekocht. Het noemde "de stethoscoop van de radiotechnici". Het werkte met een klein batterijtje en gaf een puls van ongeveer 1 kHz. Een heel handig ding. Door de harmonischen kon je ook het MF en HF deel doorfluiten. Ik denk niet dat het nog te koop is. Ik wil het opnieuw bouwen. Die uitwerking hoort uiteraard hier niet thuis want buizen klein genoeg om in een balpen te passen heb ik niet.

Vriendelijke groeten,

Eduard

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum