Ze blijven mij verbazen....... (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 13.12.2017, 11:58 (2542 dagen geleden)

Hallo Forumlezers,

Onlangs verbaasde ik mij over het feit dat er nog veel meer op de AM te vinden dan die "ene" en ik vond het raar dat
ik die ervaring pas een week geleden opdeed tijdens het het proefdraaien van mijn pas herstelde Philips BX 156U uit 1955.

Eerder draaiden hier op het aanrecht vele 40-er jaren Philips uutjes met de bekende buizenserie UCH21-UCH-21-UBL21-UY1N proef.
Denk daarbij aan de Philips 203U, 204U, 208U en hun vele varianten. Zij kwamen met een antennedraad van twee meter niet verder dan
het luid en duidelijk weergeven van zender Grootnieuws Radio en meer niet.

Vandaag heb ik de proef op de som genomen door de BX156U te vergelijken met de eerder genoemde oorlogs uutjes. Het resultaat vond ik verbazend:

[image]

Want de 203U en aanverwanten ontvingen alleen de Grootnieuws zender en dat was het....... Met de BX 156U daarentegen kan ik met dezelfde twee
meter lange draadantenne veel meer sterke zenders ontvangen, onder andere Radio Different 747 AM en nog wat Engels- en Franstalige zenders.

Vandaar mijn verbazing dat er tussen twee eenvoudige radiootjes zo heel verschil in ontvangst zit. Kennelijk was de radiotechniek in 1955 ten opzichte
van 10 jaar flink vooruit gegaan. Een andere verklaring heb ik niet. Of maakt die ingebouwde ferrietantenne soms het verschil? Ik ben wel blij dat ik er
achter ben gekomen want het luisteren naar een oud toestelletjes wordt ineens een stuk leuker ;-) :-)

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Ze blijven mij verbazen.......

door Kees Koren @, Bilthoven, 13.12.2017, 12:31 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Haal Hans,

er is al veel over ontvangst v.d. MG gezegd. Ook is hier veel over terug te vinden op dit gewaardeerde forum. Realistisch is wel dat veel zendstation met de conventionele omroep over gaan op digitale techniek. Dat houden we niet tegen !

Ik woon in het midden v.h. land.

Mijn ervaring:met goedkeuring van de buren heb ik een klassieke draadantenne met aan iedere kant 4 ei isolators afgespannen tussen twee schoorstenen een uitstekend resultaat.
Hoe hoger is beter van de stoor niveaus zoveel weg te blijven. Dat gold vroeger al !!

Mijn ervaring de voedingstrafo in het toestel haalt al enigszins storingen/ pulsen weg. Maar ik gebruik dicht bij de net-aansluiting v.h.het radiotoestel een compact filter met een hoogwaardig RC netwerkje. Welke nogal veel net-storingen laat afvloeien naar aarde

Ik heb het uit een oude Pc gesloopt

Luister vooral eens op de korte golf.... massa's gebabbel en muziek in alle talen.

u allen heel veel kijk en luister genot op uw ontvang toestellen.:-) :-)

fijne feestdagen,

hartelijke groet, Radio Kees

Ze blijven mij verbazen.......

door gerard ⌂ @, Zeist, 13.12.2017, 12:56 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

De ontwikkeling in radiotechniek is verbluffend geweest in alle decennia sinds de uitvinding! Op het RadioCafe in Zaandam heb ik onlangs een lezing gehouden over Late UUtjes, zie mijn overzicht van lezingen. Het is inderdaad niet overdreven om te stellen dat de Noval UUtjes (met UCH81 etc) VEEL beter presteerden dan de Locktal UUtjes.

Ondertussen is de radiotechniek nog verder voortgeschreden. Ik hoop natuurlijk dat je heel veel plezier hebt van je radiootjes van 50 en 60 jaar oud, dat heb ik ook. Maar wil je echt eens veel ontvangen, probeer dan eens een modern apparaat van bv maar 30 jaar oud.... en trouwens ook daarna zijn nog wel radio's gemaakt die het prima doen!

Ze blijven mij verbazen.......

door huub.jak @, 13.12.2017, 13:02 (2542 dagen geleden) @ gerard

Dat was mij ook al heeel lang bekent dat U radio,s selectief zijn
met radio zenders wel dat ze meer storen op net storing
en wat de zenders NU betreft er zit nog wel op
op de midde golf maar voor mij niet zo intresant
wat ze geven .. maar goed er is nog wat .
huub

Ze blijven mij verbazen.......

door Jan Bus @, Amersfoort, 13.12.2017, 13:34 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Jan Bus, 13.12.2017, 13:39

Ik denk dat het eerder te maken heeft met het verschil in antenne-aanpassing. Een lange draad-antenne van pakweg 15 meter vraagt een andere antenne aanpassing dan een spriet of draadje van 2 meter. Van oudsher gold dat je voor goede storingvrije ontvangst een hoge vrij opgestelde antenne nodig had; in de jaren 50 werd dit principe losgelaten want steeds meer werden korte binnenhuis-antennes gebruikt. Door de andere antenne aanpassing lijkt het of de toestellen gevoeliger zijn, maar de ontvangst heeft ook veel meer last van storingen.
Leuk is het om artikelen in Radio Bulletin van rond 1949-1950 te lezen. Hier wordt aandacht besteed aan de Amroh spoelstellen 236 en 605/645. Deze waren bedoeld om met een lange antenne storingvrije ontvangst te krijgen. Het publiek wilde deze spoelstellen niet, want op een korte antenne presteerden ze slecht. Daarna volgde de introductie van de 736/148 en 604/644. Die konden met een kortere antenne toe; zij het met grotere storingsgevoeligheid.

Jan


Ps. Ik zit nog even het schema van de BX156Ute bekijken, maar deze heeft een ferriet-antenne. Deze presteert natuurlijk in combi met een draadje van 2 meter beter dan een toestel dat het alleen op een draadje van 2 meter moet trekken

Ze blijven mij verbazen.......

door martin72 @, Leersum, 13.12.2017, 13:49 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Ik vraag mij af of de bx156u zoveel gevoeliger is dan de 203U. Er zit wel een buisje meer in, maar in de 203 wordt gebruik gemaakt van de UCH21 buis, die heeft 2 versterkers in 1 buis, dus netto gezien heb je evenveel versterkerelementen.
Ik denk eerder dat het inderdaad te maken heeft met de antenne. De ferrietantenne in de bx156u is beter geschikt voor de hedendaagse storingen van bv geschakelde voedingen, ledverlichting etc etc te onderdrukken. Je kunt de bx156u ook eventueel draaien om het minimale punt van de storing op te zoeken (de ferrietantenne is niet draaibaar uitgevoerd in dit toestel).

Daarnaast is Groot Nieuws Radio de enige grote zender die nog is te ontvangen overdag op de middengolf. De LPAM zenders zijn in verhouding tot GNR erg klein dus de signalen die bij jou op de (draad)antenne binnenkomen zijn klein tov de stoorsignalen in jouw omgeving en zijn daardoor moeilijk waarneembaar met de radio.
Ik denk dat wat Kees zegt klopt, zorg dat je met de draadantenne ver weg blijft van de storing (veelal via apparatuur en lichtnet in huis).

Ze blijven mij verbazen.......

door Jan 1 @, Tilburg, 13.12.2017, 13:53 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

En wat te denken van de Philips radio B1X65U ? Deze heeft alleen middengolf en een heel klein ferrietstaafje van 10 cm lang. Maar een zenders die je dan ontvangt via dat kleine ferrietstaafje. Een buitenantenne is bijna niet meer nodig. Een externe antenne zorgt dan voor fluitstoringen en oversturing wegens de grote gevoeligheid van dit toestelletje en het ontbreken van een antennespoel. Een buitenantenne kan alleen aangesloten worden via de antennebus die via een condensator van 47 Pf verbonden is met de - hete - kant van de ferriet-antenne.[image]

--
Jan van Dijk

Ze blijven mij verbazen.......

door Hans Op den Camp @, Leusden, 13.12.2017, 14:36 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Het is mij nu helemaal duidelijk want die ferrietantenne in "moderne" buizenradio's zit er natuurlijk niet voor niks. Wat een verschil met de oudere uutjes.
De techniek heeft niet stilgestaan. En dat geldt idd ook voor de B1X65U. Leuk klein radiootje voor in de keuken :-)

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

Ze blijven mij verbazen.......

door Eleen @, Deurne (BE), 13.12.2017, 15:01 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

De "vaste afregeling" van de antennespoel en middenfrequenttrafo's door middel van de ril in de aluminium spoelbus lijkt me ook niet ideaal om bij te dragen tot de beste prestatie's van de U203 en consoorten...

Mvg, Eleen

--
Ik ben nog op zoek naar een PW4032 Philips Counter

Ze blijven mij verbazen.......

door Alco Bouwense @, Vlissingen, 13.12.2017, 15:33 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hans,

Als je toevallig een 203U met de bekende buizenbezetting hebt staan, waaraan je geen grote waarde meer hecht qua restauratie e.d. of een spelend chassis, dan zou je het volgende uit kunnen proberen.

Controleer de afstem-c; het is het type afstem-c, waarbij de afstand tussen de platen is afgesteld met een kogeltje en een dotje soldeertin, zie tips en trucs.
Verder zou je de wat nieuwere mf-trafo's met instelbare kern kunnen monteren om de mf goed af te kunnen regelen.
Je zult zien, dat de gevoeligheid van het toestelletje behoorlijk toeneemt.
Het is net wat Eileen zegt; de vast ingestelde mf-trafo's en andere spoelen zij nou niet bepaald geweldig voor optimaal functioneren.
Volgens mij heeft Jan Post ook een uutje gerestaureerd en van andere mf trafo's voorzien.

Ze blijven mij verbazen.......

door A. Ouwehand @, Amersfoort, 13.12.2017, 15:29 (2542 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Tja !
Er is heel veel aan de hand op alle banden.
Veel is al verdwenen, maar er komt ook veel terug.
bv al 648 khz ontvangen etc.?
Ik mag geen reclame maken, maar bezoek eens: www.bdxc.nl
Ik ben er ook lid van als member: 4868AOd

--
A.Ouwehand
Tony Ouwehand

Ze blijven mij verbazen.......

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 13.12.2017, 19:59 (2541 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hans,

Of het aan toestel zelf ligt of aan type gebruikte antenne zijn 2 losse zaken.

Dat de 203U slechter ontvangt met die 2m draad wil dus niet zeggen dat toestel slecht is.
Of anders gebreken vertoont of zwakker ontwerp.

Om dat te weten is een gevoeligheid test van beide de oplossing om echt te weten.
Hiervoor sluit je direct een HF-generator aan op de antenne ingang.
Dan de uitgang van generator verzwakken tot niet meer waarneembaar is.
Dan weet je de gevoeligheid.


Kan geen gevoeligheids gegevens vinden voor beide toestellen.
Wel bv van een 22AH103 tuner Volg de link.

Verder nog een weetje uit Philips Blad:"Phl_203U_204U-208U_Ongevoeligheid_1948-02"
Maar je hebt het bij meerdere toestellen ,zal dit niet zijn maar toch...
[image]

Ze blijven mij verbazen.......

door jard neuteboom @, Bergen N-H, 14.12.2017, 18:38 (2540 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

De NSF 262U presteert uit 1950 presteert aanmerkelijk beter dan mijn andere Philips U´tjes uit die periode.
Reeds met Rimlock buizen (40 serie) en met een massieve raamantenne.
(Die dikke metalen strip vooraan in het plaatje.)[image]
Zonder losse antenne overdag ook de Engelse zenders op middengolf en s´avonds zelfs Spaans,Frans en Russisch te horen.

Om op de andere Uutjes niet tot die ene zender veroordeeld te zijn hangt ik er zo´n Chinees raam-antennetje aan.
Hierdoor verbetert de ontvangst aanmerkelijk.
Die dingen hebben een scerpe afstemming en halen veel omgeving-storing weg
Jard N.

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum