gevolgen van glasvezelkabel (Algemeen)
door Hans de Jong , Kerkdriel, 18.12.2017, 18:37 (2533 dagen geleden)
Beste mensen,
Ik wil een onderwerp aansnijden, dat op het eerste gezicht niet aansluit op het doel van dit forum, nl antieke radio en/of tv. Ik hoop dat de leiding van dit forum mij even aan het woord wil laten, omdat alle moderne dingen op de duur ook bij het antieke gebeuren gaan behoren. Ik wil nl spreken over de gevolgen van het invoeren van de moderne glasvezelkabel, waarbij alle apparatuur die daar niet voor geschikt is in een klap afgedankt kan worden en men door de nood gedwongen wordt aan kapitaalvernietiging te gaan doen. (Ziggo heeft aangekondigd te eindigen met alle analoge tv/radio kanalen medio 2017 en het is al bijna 2018! Dus de tijd dringt.)
Ik refereer aan het probleem dat men middengolf-radio’s niet meer kan laten werken op de middengolf, omdat heel veel vertrouwde zenders daar opgeheven zijn. Om dat probleem op te lossen is het mogelijk zelf een pienter kastje te bouwen waarmee de vertrouwde zenders die wel bijv op fm te ontvangen zijn opnieuw uitgezonden worden met een klein zelfgebouwd middengolf zendertje met een reikwijdte ter grootte van je eigen woning!
Ik stel me voor dat je een dergelijk kastje zou kunnen bouwen met als ingang die beroemde glasvezelkabel en een coaxiale uitgang die je dan aansluit op het al jaren in je woning bestaande coaxiale kabelnet. Je kunt het dan naar eigen inzichten inrichten voor die zenders van het bestaande aantal van 30 zenders die je het nog waard vindt te kunnen blijven ontvangen.
Denk je in mijn situatie in. Ik heb een “ingewikkeld” huis met daarin verspreid 4 analoge tv ontvangers en, schrik niet, 4 “analoge” videorecorders en 6 “analoge” harde schijf recorders. Die zou ik allemaal weg moeten gooien en dat weiger ik. Ik heb heel veel plezier met al die apparaten en wil daarmee blijven werken. Elke van die 10 recorders heeft een (analoge) kanalenkiezer en kan daarmee zelfstandig een zender kiezen en een programma opnemen, dat is bekend. Maar bij de digitale glasvezelkabel vervalt dat allemaal en dat wil ik niet.
Vandaar mijn vraag. Nu ben ik geen electronicus, wel electrotechnisch ing met tientallen jaren ervaring, maar ik kan me wel voorstellen dat zo’n “kastje” niet meteen klaar is. Ik kan echter werkelijk niet begrijpen dat er geen enkel bedrijf in staat is of op het idee komt om zoiets om zoiets te produceren. Voor mij zou dat de oplossing zijn.
Nu weet ik ook wel dat glasvezelkabel betere beeldkwaliteit mogelijk maakt, maar zó slecht vind ik mijn huidige beeldkwaliteit nu ook weer niet. En als ik dan niet opnieuw wekenlang als een mol door mijn huis moet kruipen op een nieuw kabelnet aan te leggen en ik niet 14 diverse apparaten opnieuw moet kopen enz geef ik die betere beeldkwaliteit met liefde cadeau!
Ik heb inmiddels al lang naar een dergelijke oplossing gezocht, maar over alles wordt gesproken, maar NIET hierover.
Wie weet raad? Bestaat een apparaat dat aan mijn wensen voldoet? Ik heb het nog niet kunnen vinden.
Mijn groeten aan alle lezers en medestrijders! Hans de Jong.
--
Hans
gevolgen van glasvezelkabel
door Hans van Kampen , Voorhout, 18.12.2017, 19:15 (2533 dagen geleden) @ Hans de Jong
Hallo Hans,
Een kastje zoals je om schrijft is denk ik commercieel niet haalbaar omdat er gewoon weg te weinig vraag voor zou zijn want iedereen gaat (wil) immers (uitzondering zoals jij daar gelaten) digitaal. Voor zover ik weet bestaat er zo’n kastje niet.
Je moet wel een flinke techneut zijn om zo iets in elkaar te knutselen want ik denk dat dit wel mogelijk moet zijn maar vergis je niet, er komt wel wat bij kijken aan de nodige chips en software (niet simpel dus)
De kringlopen staan denk ik vol met kastjes waar in zo’n “bankpas” kaart in moet voor ontvangst van digitale tv en daar op zitten gewoon analoge tulp uitgangen voor video (geel) audio links (wit) en audio rechts (rood) en vandaar uit gewoon verder naar jouw analoge systemen.
Voor zover ik weet gaat Ziggo altans nog niet over op glasvezel (tenminste bij mij in de regio voorlopig nog niet)
Hans
gevolgen van glasvezelkabel
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 19.12.2017, 10:19 (2532 dagen geleden) @ Hans van Kampen
Voor zover ik weet gaat Ziggo altans nog niet over op glasvezel (tenminste bij mij in de regio voorlopig nog niet)
Het gaat ook helemaal niet om de overstap naar glasvezel, want daar gaat het analoge signaal ook gewoon overheen (als de provider het wil, KPN stak daar meen ik een stokje voor bij overname van een concurrent). Het gaat erom dat Ziggo op hun infra (bestaande uit koper en glasvezel en daar verandert verder weinig aan), ruimte wil vrijmaken voor meer en snellere diensten. Dan nemen de analoge zenders relatief veel ruimte in, want op de plek van 1 analoge zender kun je meerdere digitale kwijt.
gevolgen van glasvezelkabel
door Ben , Waddinxveen, 18.12.2017, 20:11 (2533 dagen geleden) @ Hans de Jong
Ik begrijp dat je +/- 30 digitale zenders wil omzetten naar een analoog kabelsignaal.
Dit omdat het analoog signaal niet meer wordt uitgezonden bij glasvezel.
Dat wordt dan wel een ingewikkelde zaak.
Je hebt dan 30 (Zig*oh) kastjes nodig afgestemd op de betreffende zender.
De glasvezel lijn kan dat waarschijnlijk niet aan.
Daarna heb je een 30 tal (video recorder) tuners nodig om digitaal signaal met verschillende frequenties op je kabel te zetten.
Dan heb ik het nog niet over het aan elkaar koppelen van deze 30 tuners en de interferentie.
Mogelijk is dit met 1 of 2 zenders wel te doen.
Misschien hebben andere forumleden betere ideeën.
Succes en groet, Ben
--
Onkruid is net als reclame, irritant en het blijft zich herhalen.
gevolgen van glasvezelkabel
door Maurice , Dordrecht, 18.12.2017, 20:46 (2533 dagen geleden) @ Hans de Jong
Bewerkt door Maurice, 18.12.2017, 20:55
Tja die systemen zijn er wel die je bedoeld.
Hoe denk je dat hotels dat doen, cq passagiersschepen.
Hier een voorbeeld van een systeem aanboord passagiersschip.
2 schotels op dak enwat Video en DVD
Heb er ooit mee mogen spelen.
Zijn simpel gezegd een 19"rek vol schoteltuners die vervolgens de gekozen zenders
op een analoog CAI-net zetten.
Wie weet 2e hands ergens op de kop te tikken.
Kortom zoek het internet af op CAI-Systeem oplossingen
en je vind je antwoorden.
bv de "SPM - 2000 DIGI HEAD END" - je vind dan ook handleidingen.
Boven in de kast Video en DVD
Dan de 2 zwarte stuurkastjes schotel
Rest Zoek maar eens op IKUSI MCP-412 en SDC-M404 of PRG-300(de programmeer module van zooitje)
gevolgen van glasvezelkabel
door Eduard , 18.12.2017, 21:08 (2533 dagen geleden) @ Hans de Jong
Bewerkt door Eduard, 18.12.2017, 21:16
dag Hans,
Zulke omzetter van internet naar middengolf heb ik gebouwd. Momenteel plukt hij zes zenders uit de kabel en zet die om naar AM signalen in de middengolf. Verdere uitbreiding komt er volgende weken.
Het is nog een prototype maar het werkt. Ik moduleer het signaal uit internet op precies dezelfde frequentie als de oude zender. Bij mij thuis kan je weer Hilversum1, Hilversum 2, Brussel1, VRT Antwerpen, Veltem en Luxemburg beluisteren met de naald op de stationsnaam.
Het is al bij al een groot project waar we meer dan een jaar met verschillende radiovrienden aan gewerkt hebben. Zoals je zelf schrijft hoort het niet in dit forum thuis. Als je het met buizen zou willen bouwen vrees ik dat je een kathedraal vol gloeipitten nodig hebt. Je ziet dat het totaal niet op een buizenradio lijkt.
De vorderingen van dit project zijn een vervolgverhaal in het tijdschrift uitgegeven door het Olens radiomuseum.
Vriendelijke groeten,
Eduard
gevolgen van glasvezelkabel
door Maurice , Dordrecht, 18.12.2017, 21:13 (2533 dagen geleden) @ Hans de Jong
Kijk toen er nog enkel VHF televisie was.
Dergelijke VHF antenne lag na een storm in de achtertuin.
Een nieuwe op dak daarna en de OUDE hing ik binnen in mijn slaapkamer.
Immers Ik had een oude TV op mijn kamer. 23TX410A.
Cai in huis bestond toen niet. (Was iets van 10jr of zo)
en hier een enkeling al de UHF (of was het FM?) er bij.
gevolgen van glasvezelkabel
door Fons Vendrik , Ter Aar, 18.12.2017, 22:32 (2533 dagen geleden) @ Maurice
Kijk toen er nog enkel VHF televisie was.
Maurice,
'k was een paar jaar geleden een weekje in Lissabon.
Mijn hart sprong open.... toen ik dat daar àllemaal weer terugzag.
--
Groeten van Fons
"Het leven van een elektronicus gaat niet over rozen."
gevolgen van glasvezelkabel
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 19.12.2017, 10:17 (2532 dagen geleden) @ Hans de Jong
Bewerkt door Maarten Bakker, 19.12.2017, 10:24
De oplossing is simpel maar omvangrijk, vandaar dat er weinig over gesproken wordt. Voor elk station dat je wilt ontvangen heb je een ontvanger en een modulator nodig, meer niet. In bedrijven, bejaardenhuizen, etc. Waren dat vroeger 1 of meer 19" rekken met apparatuur. Het kan nu iets kleiner (zie bijvoorbeeld het project dat Eduard aanhaalt waar naar ik meen een enkele digitale modulator meerdere stations moduleert) maar zeker als je kastjes gaat stapelen moet je denken aan dingen als koeling.
gevolgen van glasvezelkabel
door Eduard , 19.12.2017, 11:18 (2532 dagen geleden) @ Maarten Bakker
dag Maarten,
Dat klopt. De oplossing die ik nu bouw moduleert per printje 2 zenders. Een chinees linux machientje trekt simultaan twee zenders uit het net. Op de print staat twee keer een DDS ic. Een SA602 zorgt voor de modulatie. Op de processor zit een tekst bestandje waarin je de verbinding tussen url en zendfrequentie opgeeft. De output van meerdere printjes gaat naar een optelschakeling. Een klasse A eindversterker zorgt voor aansturing van een stroomlus en/of een coax kabel. Die versterker is best kritisch want kleine vervorming zorgt al voor ongewenste mengproducten.
De bouw van dergelijke dingen bestemd voor de antieke radio is voor mij een belangrijk deel van de radiohobby. je bent niet met buizen bezig maar het is er wel voor bestemd.
Al doende leer je. Volgende versie zal nog meer in software uitvoeren. Voordeel van de huidige versie is dat die kan worden aangepast naar andere signaalbronnen. Door de keuze van standaard interfaces blijft het ontwerp bruikbaar als de gebruikte processor uit de handel verdwijnt. Die moderne dingen blijven meestal niet zo lang in omloop. Nadeel van de huidige oplossing zijn de piepkleine DDS ic's die moeilijk te solderen zijn. (3 x 3 mm, 10 contacten + aardvlak)
Vriendelijke groeten,
Eduard
gevolgen van glasvezelkabel
door Hans de Jong , Kerkdriel, 19.12.2017, 12:08 (2532 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Mijn dank voor alle reagenten! En voor de leiding van deze website voor de discussieruimte.
Het is mij nu wel duidelijk dat mijn plan een verloren strijd is. Ik zal mij er bij neer moeten leggen, hoewel ik er absoluut geen vrede mee heb. Ik ben benieuwd hoe dat gaat worden, want hier in mijn dorp hebben alleen de huizen in de kern een glasvezel in huis of voor de deur en heeft veel meer dan de helft geen digitale mogelijkheden. Volgens mijn vrouw wordt dat oorlog! En de kapitaalvernietiging speelt ook een rol, heel veel mensen hebben geen tegoeden klaarliggen om alles maar weer nieuw te kopen...
Ik stel voor dat wij deze discussie be-eindigen en hopen dat er ooit ergens een oplossing verzonnen wordt.
Mijn groeten aan allen en heel veel succes met alle plannen! Hans de Jong.
gevolgen van glasvezelkabel
door Maarten Bakker , Haarlem / Delft, 19.12.2017, 13:07 (2532 dagen geleden) @ Hans de Jong
Ik ben het niet met je eens dat het een verloren strijd is, en dat er geen oplossingen verzonnen zouden zijn. Die zijn hier toch juist aangedragen? Natuurlijk zijn er fysieke grenzen aan die oplossingen, 1 enkel minikastje voor alle radio (en TV) zou al lang bij de kabelmaatschappijen in de rekken hebben gehangen als dat technisch redelijkerwijs haalbaar was. Zelfs voor digitale verwerking bestaat zoiets niet (je kabelontvanger kan niet alle zenders tegelijk ontvangen en in de kopstations van de kabelmaatschappijen hangen nog steeds grote rekken met ontvangers, encoders en modulatoren). Wat Eduard doet kan allicht nog iets uitgebreid worden naar meer dan 2 stations per module, maar ergens loop je tegen de grenzen van je hardware en de ondergrenzen van de geluidskwaliteit op.
gevolgen van glasvezelkabel
door huub.jak , 19.12.2017, 14:10 (2532 dagen geleden) @ Maarten Bakker
Kan je met een schotel niet wat berijken ?
daar zit ook van alles op . en is ook goed aansluit baar
ik heb .telfort en de schotel er bij .
dat is pas TV zenders kijken en glas helder
en de schotel staat gewoon laag bij de grond tegen de schutting .
en velen zenders gratis .
huub
gevolgen van glasvezelkabel
door Hans de Jong , Kerkdriel, 19.12.2017, 16:04 (2532 dagen geleden) @ huub.jak
Dat is wel juist, een schotel heb ik ook, maar niet om die reden, want een hdd-recorder en een video-recorder kunnen niet zelf op die zenders afstemmen. Want als je bijv wilt dat er 's nachts een programma van ARD of ZDF enz wordt opgenomen moet je vooraf zorgen dat de decoder op díe zender is afgestemd en in bedrijf laten staan. Wil je dat later die nacht nog een ander programma van een andere zender wordt opgenomen moet je je bed uit om te zorgen dat de decoder op die andere zender wordt afgestemd, de recorder kan dat niet zelf. Je moet dus investeren in een andere recorder met een ingebouwde decoder (liefst 2), hup wéér EU350 of meer.
Bovendien moet je voor elke tv of recorder in Nederland een kaartje kopen, maar alléén in Nederland! In Duitsland worden de zenders via de belastingen betaald en daarom heeft daar iedereen het recht alle Duitse zenders zonder verdere kosten te bekijken. Wij noemen dat in Nederland "FTA" (Free To Air) zenders, een typisch Nederlandse uitdrukking. Ik heb ook zo'n satellietdecoder, maar daarmee kan ik geen Nederlandse TV zenders en alleen 2 Nederlandse radiozenders ontvangen. Nu interesseren die mij niet, want ik wil alleen alle andere zenders die ook FTA zijn - honderden!
Het gaat mij er dus om dat als men de analoge kanalen afsluit al die apparaten daarvoor waardeloos worden. Je kunt wel zeggen dat de analoge kanalen teveel ruimte in beslag nemen en dat digitale kanalen een betere beeldkwaliteit opleveren (volkomen juist), maar als ik mijn apparaten kan blijven gebruiken, kan je dat van mij cadeau krijgen.
Voor het overige: de Nederlandse zenders op de satelliet zijn de enige waarvoor betaald moet worden - alle andere omroepzenders in Europa zijn bij mijn weten gratis. Er is daarover destijds in Brussel grote bonje geweest en heeft men Nederland gedwongen Radio 1 en 5 wel via de satelliet gratis aan te bieden! Omdat berichtgeving bij rampen enz gratis MOET zijn.
Helaas zal ik mij bij de ontwikkelingen moeten neerleggen. Ik kan er nog veel meer over zeggen, maar il laat het zo maar. Groeten aan alle luisteraars! Hans de Jong.
gevolgen van glasvezelkabel
door huub.jak , 19.12.2017, 16:56 (2532 dagen geleden) @ Hans de Jong
Alleen voor de nederlandse zender kaartje en betalen
verders niks .. maar voor de nederlandse zenders
dat wil ik ook niet vandaar .telfort radio en tv .
dat is ook goed beeld .
huub
gevolgen van glasvezelkabel
door Maurice , Dordrecht, 19.12.2017, 17:05 (2532 dagen geleden) @ Hans de Jong
wel nee met schotel is prima te doen.
veel is vrij te ontvangen.
Nodig 1 schotel en een multiplexer.
dat is 4x LNB in . schotels hebben dat al 4x lnb uit. dan type mux bv 6x uit of 16x uit wat je wilt.
dan even zoveel sat-tuners als je zenders wilt hebben.
elk sat-tuner ( kringlopen liggen er vol mee welke zonder HD kwaliteit zijn).
Dan elke tuner via modulator uit bv oude video. elk een eigen kanaal geven.
Dat weer aan elkaar knopen op 1 cai kabel.
En je hebt je eigen multi station.
Evt achter modulators wat kleine zenders zetten in bv de AM band en kun je hartelust je AM toestellen afstemmen.
Kan wel is wat werk.
Kan met beperkt budget.
Heden met die kleine cpu borden als Rasperi pI en andere is heel veel mogelijk.Zie project hier in de draad.
Hoewel die wel weer voor de hobbyist hier als afgeschermt aankoopproject wordt.Fue geven niets vrij.
Dus alleen in eigen kring beschikbaar net als die Am Fm construktie wordt ook geheim gehouden.
Zoals ik aangaf Zoek op Cai systemen en doe daar je ideeen op.
Wees creatief als techneut en ga op onderzoek.
Ik mis geregeld bij veel hobbyisten de creativiteit en onderzoek lust om eens buiten de standaard grenzen oplossingen te zoeken.
Denk in oplossingen.
Eens net als Dab de totaal troep en doordrukkerij van overheid.
De visie is meer geld creeeren door alles af te schermen met kastjes die hele dag stroom staan te trekken en geregeld defect gaan cq iedere 4 jr vervangen. Milieu vervuilings ten top.
Vol chemische rommel en zie dat maar weer eens te scheiden kost ook bakken met energie.
En ik al minstens 10 analoge radios moet vervangen overal om Dab te gaan luisteren. NOT.
Luister ik niet.
gevolgen van glasvezelkabel
door huub.jak , 19.12.2017, 17:17 (2532 dagen geleden) @ Maurice
Ik bezit ook een HD schotel met dubbelen kop
het is nieuw niet zo duur .
huub
gevolgen van glasvezelkabel
door Eduard , 19.12.2017, 14:57 (2532 dagen geleden) @ Maarten Bakker
dag Maarten,
In de huidige schakeling is meer dan 2 stations per cpu perfect haalbaar. 4 was een leuk getal dat ik eerder grondig uitteste. 6 en meer per cpu kan ook. De rekenkracht die nodig is om het geluid uit het net te plukken is redelijk klein.
Eén station per cpu is voor mij een meer zinvolle benadering als de AM modulatie in hardware gebeurt. Het aantal stations per cpu is vooral een financiele kwestie. Een chinees processorbordje koop je voor circa 8 euro. De onderdelen op de drager print kosten per kanaal ongeveer even veel. Met één zender per cpu kan je een simpel printje maken dat geen DDS nodig heeft.
Er is nog veel onbetreden terrein in dit segment van onze hobby. Studenten in Engeland hebben enkel met de PLL in een raspberry pi een FM zendertje gemaakt. Dat zendertje moduleren ze met de hulpdraaggolven van stereo FM en RDS. Het werkt prima. Ik wil die code eens uitvlooien en bekijken of het haalbaar is AM signalen als hulpdraagolf te moduleren. Als dat zou kunnen dan wordt de zaak weer compacter en goedkoper. Nadeel is de code op zulk laag niveau wordt geschreven dat die volledig afhankelijk wordt van het computertje. Verdwijnt het model dan heb je een probleem.
Vriendelijke groeten,
Eduard
gevolgen van glasvezelkabel
door Boudewijn , 19.12.2017, 16:50 (2532 dagen geleden) @ Eduard
ik had gisteravond ook een reactie hier geplaatst maar had het weer verwijderd omdat het over video ging,maar nu het over schotelontvangers en radiozenders gaat wil ik laten weten wat ik wil maken op een graetz grazioso meubel met buizen.op de fm afstemknop komt een tandwiel met omkeerinrichting en 2 microschakelaars daar bedien ik dan de up-down toetsen van een schotelontvanger mee.het tandwiel wordt zo gemaakt zodat de zenders precies op de 56 kanalen op de schaal passen.dan kun je 56 zenders in de favoritenlijst zetten en zo de zenders zoeken voor eventueel de middengolf moet het tandwiel dan met 9 kHz stapjes aangepast worden.met de afstandbediening kan evengoed de sat ontvanger bediend worden.de audio uitgang wordt aan de voet van de stereodecoderaansluiting aangesloten zodat hij via de fm toets werkt
gevolgen van glasvezelkabel
door huub.jak , 19.12.2017, 17:00 (2532 dagen geleden) @ Boudewijn
Boudewijn
Het is toch niet alvast een April grap ?
ik vind het wel kunstig van jou doen .
als dat zo zal werken .
huub
gevolgen van glasvezelkabel
door Boudewijn , 19.12.2017, 17:04 (2532 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door Boudewijn, 19.12.2017, 17:12
neehoor geen grapje het zal simpel op elke radio te maken zijn.ik heb al jaren sat ontvangers van strong in gebruik ,deze zijn niet zo snel met de up down toetsen.ik heb er ook een van medialink black panther die is veel kleiner en sneller en ontvangt radio zwitserland ook weer,dat moest ook zo nodig weer veranderd worden
gevolgen van glasvezelkabel
door ruudtx , 19.12.2017, 17:28 (2532 dagen geleden) @ Hans de Jong
Tja, ik ben nog een juridische procedure lopen in Hoger Beroep de middengolf te gebruiken door grotere en landelijke zenders, om zo de feitelijke afschakeling ( LPAM heeft de luisteraar niets aan) ongedaan te maken.
Ik zoek nog een goede techneut die mij bij de rechtszaak als getuige deskunige kan ondersteunen.
En wees blij dat je niet in Noorwegen woont, daar is de FM al uiteggaan.
gevolgen van glasvezelkabel
door wvogel57 , Eindhoven, 24.12.2017, 17:05 (2527 dagen geleden) @ ruudtx
Zie pb.
gevolgen van glasvezelkabel
door Hans de Jong , Kerkdriel, 26.12.2017, 11:22 (2525 dagen geleden) @ wvogel57
Wat is pb? Ben benieuwd, Hans de Jong.
gevolgen van glasvezelkabel
door Boudewijn , 26.12.2017, 12:40 (2525 dagen geleden) @ wvogel57
misschien persoonlijk bericht