100 jaar geleden: het eerste Nederlandse radiotijdschrift (Algemeen)

door Herm Willems @, Maastricht, 05.01.2018, 21:28 (2275 dagen geleden) @ ruudtx

Dat lijkt mij niet erg aannemelijk Ruud. Nederland stelde in WOI op radiogebied nog niets voor. Idzerda begint zijn Technisch Bureau Wireless op 4-4-1914 in de C. Jolstraat te Scheveningen. Of hij toen ook al radio-onderdelen op de markt bracht weet ik niet. Voor zover mij bekend gebeurde dat pas toen hij in de Beukstraat in Den Haag woonde en werkte.
Philips maakte aanvankelijk alleen nog maar gloeilampen, de productie van radiolampen werd in Eindhoven pas in 1918 op beperkte schaal ter hand genomen op aandringen van Idzerda, nadat de al eerder genoemde Leonard Bal er een had gedemonstreerd op de eerste Nederlandse radiotentoonstelling in Den Haag. Ook de NSF begon pas ontvangtoestellen te produceren in de zomer van 1918.

Omgekeerd zou wel het geval kunnen zijn geweest want de contacten met Duitsland waren er al langer. Kuststation Scheveningen Radio (SCH) startte op 19 december 1904 met proefuitzendingen 'op Scheveningen' in een houten keet bij de Noordpier in de duinen aldaar. Er werd naast de door H. J. Nierstrasz zelf gebouwde apparatuur onder meer gebruik gemaakt van een 'secundaire unit' (antennespoel en daarin gemonteerde condensator) van de Duitse firma Telefunken. En ook in Frankrijk werden al heel vroeg onderdelen voor ontvangtoestellen vervaardigd, door Ducretet b.v.

Kortom: de oorlogvoerende landen hadden in die jaren op radiogebied een fikse voorsprong op Nederland.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum