koppeltransfo's (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 26.11.2008, 15:01 (5843 dagen geleden) @ markmeijboom

toch niet waarom de buizen van toen minder versterken dan de latere buizen.

De techniek heeft niet stilgestaan, Mark. Men werd steeds handiger in het maken van buizen, bijvoorbeeld de uitvinding van de pentode in 1927 was een doorbraak op het gebied van versterking. Maar ook de triodes versterkten steeds meer door beter kathodemateriaal en nauwkeuriger fabrikagemethodes.

aardlussen. Wat is dat en eerlijk gezegd heb ik vele moderne versterkers gezien maar ik heb er tot nu geen enkele met een transformator gezien.

In studio's e.d. worden allerlei versterkers (aanpassings- en verdeelversterkers, lijn- en microfoonversterkers, mengpanelen, equalizers, echo apparaten enz.) met elkaar verbonden. Om brom te vermijden, en lange verbindingsdraden mogelijk te maken, is het noodzakelijk om de verbindingen tussen deze toestellen galvanisch te scheiden. Dit betekent in de praktijk dat de verbindingen tussen de apparaten gemaakt worden via een koppeltransformator. Deze transformator zit vrijwel altijd aan de "kop" van de versterker, en is vaak symmetrisch uitgevoerd.

Het geluid dat je thuis gebruikt, en meestal afkomstig is van een grammofoonplaat of CD, is in het algemeen vele malen een koppeltransformator gepasseerd alvorens het wordt toegevoerd aan de "transformatorloze" huiskamerversterker. Kenners kunnen vast horen hoe vaak, ikzelf hoor helaas het verschil tussen b.v. 6 of 7 koppeltransformatoren niet meer zo precies :-D

Hele dure moderne huiskamerversterkers met eindtriodes (b.v. Audio Note) gebruiken ook koppeltrafo's.

[image]

Wel is het zo dat de moderne digitale versterkertechniek het in principe zonder analoge koppeltransformatoren af kan. Maar dat verhaal valt wellicht buiten de kaders van dit forum.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum