Nieuw & hulpvraag (omg. Arnhem) (Techniek Radio/TV)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 18.01.2018, 21:29 (865 dagen geleden) @ Aadvp
Bewerkt door Anton van den Oever, 18.01.2018, 21:39

Duidelijk! dan gaat mijn voorkeur toch uit naar een potmeter ertussen. wil niet alleen maar condensatoren die bedoeld zijn voor 250 volt doormeten. morgen ga ik alle onderdelen halen bij radiopiet.

De belangrijkste les is misschien wel dat elektronica onderdelen op rook werken, zodra deze er uit is werkt het dus niet meer. ;-)
Om te voorkomen dat je tester gaat roken moet je er wel aan denken om bij radiopiet voor de potmeter een draadgewonden exemplaar van minimaal 2 Watt te vragen.
Als je schakeling voedt met 250 V dan wordt er in de serieschakeling van de potmeter en de weerstanden R2 & R3 ca. 2 Watt verstookt (U² / R) waarvan 5/6 deel in de potmeter (1,74 Watt).
Een goedkope koolpotmeter houd het niet lang vol, de belastbaarheid ervan is meestal maar slechts 0,25 Watt.
Voor de weerstanden neem je het beste 1 Watt exemplaren, niet dat je die belastbaarheid nodig hebt maar anders heb je van die ielige dingetjes en dat werkt niet fijn voor een eerste bouwsel.
Hoewel met de potmeter tot ca. 40 V terug kan worden geregeld is het bereik toch niet heel groot, de meeste neon pitjes ontsteken bij ca. 90 -100 V.
Voor laagspannings condensatoren is de schakeling dus niet geschikt.
Het zwarte rechthoekje in het schema geeft aan dat de verbinding met het gestel oftewel de massa is verbonden maar dat raad ik je af, beter neem je een goed geïsoleerd kunststof kastje. Deze zijn vaak voor een paar euries al te verkrijgen.
Veel plezier met het knutselen en de radiohobby.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum