Buizentester "Superbe" T.4 (Techniek Overig)

door Evert Liewes @, Diemen, 03.02.2018, 19:45 (2271 dagen geleden) @ Michiel

Michiel

Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb een 6 volt 100 mA lampjes gekocht en er links en rechts er een ingeschroefd. Het linker lampje werkte prima tot ik een AZ1 wilde testen. Het 6 Volt lampje wordt namelijk met de schakelaar "gloeidraad controle" in serie met de gloeistroom van de buis geschakeld en dat is met een gloeistroom van 1 A geen houdbare zaak.

Het rechter lampje werkt niet, dus hier zit nog wat fout denk ik. Brandt het rechter lampje altijd of moet er een bepaalde schakelaar om?

Ik zal de schakelaars schoonmaken/testen en de mA meter controleren. Kijken of het dan beter wordt.

Moet ik voor het testen van buizen de "brug" over de 2 stekkerbusjes "doormeten" verwijderen?

In het apparaat dat ik heb zat een draad los vanaf de trafo, zowat eronder. Om goed te kunnen zien waar deze draad vandaan kwam heb ik de trafo gedemonteerd en meteen maar doorgemeten. Levert het volgende onbelaste spanningen op. Hierbij moeten de twee draden die naar connectie punt "1" leiden met elkaar zijn verbonden.


Draad Bevestiging Spanning VAC
0 gloeidraad 0
1 (twee draden) gloeidraad schakelaar 6.2
2 gloeidraad schakelaar 4.1
3 gloeidraad schakelaar 2.0
4 gloeidraad schakelaar 1.0
5 vacuum schakelaar 119
6 dioden schakelaar 181
7 mA potmeter 47.6

Daar alle draden dezelfde bruine kous als isolatie hebben is het moeilijk te zien wat wat is en heb ik ze dus arbitraire nummers gegeven. Ook is deze isolatie na 80 jaar redelijk fragiel geworden en is er kans op sluiting, als de draden dicht op elkaar zitten, wat rond de buisvoeten het geval is.

Verder heb ik een overzicht gemaakt van de connecties van de buizen die in de superbe getest kunnen worden. Dit om een beetje inzicht te krijgen in wat er te meten is aan de buisvoeten. De nummering is van bovenaf gezien op de buisvoet en niet zoals normaal van onderaf.

[image]

Ook bijgevoegd de 2 velletjes met meetgegevens. Ben benieuwd of deze hetzelfde zijn voor de Superbe T.4 die jij in je bezit hebt. Mogelijk dat bij apparaten met hogere serienummers er meer buizen op deze lijst staan.

[image]

[image]

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum