fotos techno nostalgica beurs emmen (Algemeen)

door MartijnR @, Groningen, 19.02.2018, 00:41 (2230 dagen geleden) @ richard1974

Hier nog een foto, https://www.dvhn.nl/drenthe/Likkebaarden-om-techno-nostalgica-in-Emmen-Heb-je-die-manne...
voor de tekst moet je helaas inloggen, daarom plak ik die even hieronder.

Likkebaarden om techno-nostalgica in Emmen:'Heb je die mannen gezien? Stapelmesjogge'

17 februari Leonie Sinnema Drenthe

Bezoekers van de techno-nostalgica beurs in Emmen bestuderen de koopwaar. Foto: Jan Anninga

Met gebogen hoofd stiefelt de liefhebber van ouderwetse techniek zaterdag in het Hampshire hotel in Emmen van kraam naar kraam. De verzamelaars delen een probleem: ruimtegebrek.

Serieuze aangelegenheid

,,Heb je die mannen gezien? Stapelmesjogge”, grinnikt een bezoeker van de techno-nostalgicabeurs in Emmen. De bezoekers, vooral man en de 50 gepasseerd, stiefelen met gebogen hoofden, voorzichtige passen, vaardige handen en eksterogen van kraam naar kraam. Voor een beurs waar vooral radio's worden verkocht is het, op een zacht muziekje en een verbaasde uitroep her en der na, opvallend stil. Verzamelen is een serieuze aangelegenheid.

'Niks heb je écht nodig'

,,Niks van wat je hier hebt heb je écht nodig”, lacht Emiel Stolp uit Hengelo. Hij demonstreert de werking van een vonkenladder, één van het vele voor de leek niet thuis te brengen koopwaar in de markthal. ,,Dit gebruikten ze rond 1900 in het klaslokaal om natuurkundeproefjes mee te doen. Had je nu maar wat beter opgelet bij natuurkunde”, grinnikt hij.

Stolp, zelf ooit natuurkundestudent, kan de koopwaar waarderen. ,,Ik heb al wat gekocht”, wijst hij op zijn rugzak. ,,Speeltjes, dingen om zelf in elkaar te knutselen om proefjes mee te doen, net als die vonkenladder. De spullen stapelen zich thuis aardig op. ,,Tsja”, glimlacht hij. ,,Er zijn mensen die veel en veel meer hebben.”

Volle kerk

Het blijkt een gedeeld probleem voor de kopers én verkopers op deze beurs. ,,Wat verzamel je? Niks? Heel verstandig”, zegt een verkoper uit Monnickendam. ,,Ik woon ik een kerk, die staat helemaal vol. Ik heb heel veel staande klokken en 32 metershoge staande engelenbeelden. Maarja, het geloof ligt op z’n gat, dat verkoopt niet.”

Om die reden valt de waar op zijn tafel wat uit de toon bij de rest. Radiobestuurbare auto's. ,,Dat vinden de jongeren leuk”, meent hij. Maar de jongeren zijn vandaag ver te zoeken en met een opbrengst van 36 euro heeft hij zijn retourtje Monnickendam-Emmen er nog niet uit en is de kerk nog bijna even vol.

'Intriest als het bij ons ophoudt'

In het huis van Henk Folkersma in het Groningse Krewerd valt het nog wel mee met de verzameldrift. ,,Er zijn erbij die hebben het hele huis vol staan”, zegt hij. ,,Ik heb twee slaapkamers vol." Samen met zijn maat Dolf van Dijk staat hij buiten een sigaretje te roken. De buizen die hij zocht heeft hij niet gevonden.

,,We gaan ervandoor, we hebben nog wat handel op te halen”, zegt hij. Met Van Dam op sleeptouw ('ik kijk alleen, dat is ook leuk') gaat Folkersma alle beurzen af. ,,Het is een aparte club hoor!”, lacht hij. Er is één probleem: de jongeren lopen er niet warm voor. ,,Het zou in- en intriest zijn als het bij ons ophoudt", stelt hij.

'Tot ik erbij neerval'

De 73-jarige Geert Schrik uit Valthe is al 27 jaar drijvende kracht achter de beurs in Emmen. Voor de beursdag wordt de hele familie ingeschakeld. Zijn dochter verkoopt de kaartjes, oomzegger en kleinzoon brengen de gemiddelde leeftijd van de mannen aardig omlaag. Zijn zij de toekomst? ,,Ik denk niet dat ze het willen overnemen als ik er niet meer ben. Dus er zit niks anders op: doorgaan tot ik erbij neerval!"

Rond twee uur begint de uittocht: de techniekliefhebbers lopen het voorzichtige lentezonnetje in met dozen in de handen of platen onder de oksel en hier en daar een voorzichtige grijns. De oudere mannen van nu genieten. En wat de toekomst brengt? Dat zien ze dan wel. ,,Ach, wat doe je eraan, de tijden veranderen", zegt Stolp pragmatisch.

Leonie Sinnema
Regioverslaggever voor de redactie Drenthe in Assen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum