Digitale TV-ontvangers verzamelen (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 08.03.2018, 16:39 (282 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door soundman2, 08.03.2018, 17:28

Ik snap het even niet
De ziggo kabel modems zijn geprogrammeerd voor die digitale TV kabeldienst.
Niet voor analoge deel dacht ik.

Dus hoezo bewaren?
Ik heb al enkele jaren glas met gratis 2 spec tv modems. 3e is 4eur/mnd.
Sluit ik via scart/modulator mijn oude ZW buistoestellen gewoon op aan.

Snap wel de dienst analoog er uit omdat zeer weinig nog echt CAI kijken.
Hoewel de truuk nu is PER tv lappen

ivm aanschaf tv decoders.

Bestaande toestellen die niet zijn voorzien van een zgn kabeltuner, kunnen ook niet omgaan met digitale signalen van de kabel. Het ziggokastje maakt van die digitale ontvangst weer gewoon video, naar scart, SVHS. CVBS etc. dat al dan niet met een modulator een Tv van signaal kan voorzien. Vooral voor verzamelaars is dat interessant, als ze hun toestellen weer willen laten werken. Ook videorecorders en dergelijke toestellen zijn zelden voorzien van een ontvangedeelte voor digitale uitzendingen.
Onder een kabeltuner wordt wezenlijk wat anders verstaan als een (normale) kanalenkiezer. Het begrip kabeltuner slaat tegenwoordig op de mogelijkheid om digitale signalen te ontvangen, hoewel die term voor ons techneuten wat aan de krappe kant is.
Het ziggo kabelmodem ken ik ook. Het is feitelijk een decoder met extra mogelijkheden als video on demand etc. Die dingen hebben tegenwoordig een digitale HDMI videouitgang en de tv dient alleen als monitor. Een gewone tv met kabeltuner en een smart tv hebben die decoder feitelijk niet nodig als je niet op allerlei extra's zit te wachten. Antennekabel aansluiten en de tv de zenders laten ophalen, opslaan en kijken maar.
Wel zullen veel mensen last krijgen van slechte ontvangst, omdat Nederland de laatste jaren is volgeplempt met inferieure coax kabels, plastic stekers en brakke versterkers.
Altijd als ik op een adres kom om eens te onderzoeken waarom die nieuwe digitale tv maar matig presteert, houdt ik een hoop van die zooi over in ruil voor goede coax en de juiste connectoren.
Nog niet zolang geleden heb ik in een kabel vier antenneversterker aangetroffen. Elke keer als de adviseur van de bouwmarkt raad gaf, werd er weer een versterker bijgeplaatst. Uiteindelijk is het een passieve splitter geworden met retour en drie uitgangen. Het antennesignaal was groot genoeg om voor perfecte ontvangst, analoog en digitaal te zorgen.
Overigens komen er nog wel enkele problemen aan, zoal ik laatst moest ervaren bij een cafebaas.
Zijn bestaande decoder werkte samen met een beamer via een S-video aansluiting. De beamer had daarnaast alleen nog een VGA aansluiting. Hij kreeg een nieuwe ontvanger. Na het aansluiten van de nieuwe ontvanger werkte het niet meer. Wat blijkt: De ontvanger had nog wel een SCART aansluiting, maar in tegenstelling tot wat er in de gebruiksaanwijzing stond gaf het ding geen S-video. Navraag bij Ziggo leerde dat het wel in het boekje kon staan, maar dat het zeker niet het geval was.
Zo zijn er vermoedelijk veel situaties, waar het aansluiten van een digitale ontvanger niet zonder problemen zal gaan.
Ook allerlei via het www aangeboden assortiment verloopkabeltjes zal niet werken.
De vakhandel is zowat uitgefaseerd, dus lang leve de lol.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum