Wat voor radio is dit ? (Algemeen)

door Gidi Verheijen ⌂ @, Buchten, 14.03.2018, 01:58 (278 dagen geleden) @ Maarten Bakker

Een licentieplaatje van Philips geeft geen informatie over het land waar het toestel verkocht is. Een toestel draagt een (Nederlands) Philips-licentieplaatje om één van de volgende 2 redenen:

1. Het toestel is in Nederland geproduceerd, gebruikmakend van Nederlandse octrooien in handen van Philips (eigen octrooien of aangekochte octrooien). Voorbeelden zijn toestellen van Waldorp en Erres. Deze toestellen kunnen vervolgens in Nederland verkocht zijn of naar het buitenland geëxporteerd. In het laatste geval hebben ze vervolgens ook nog te maken met octrooien die in het betreffende land geldig zijn.
In de praktijk was het niet mogelijk in ons land een fatsoenlijk radiotoestel te bouwen zonder van één van de Philips-octrooien gebruik te maken.

2. Het toestel is in Nederland geïmporteerd en maakt gebruik van Nederlandse octrooien in handen van Philips. Voorbeelden zijn toestellen van Blaupunkt, Kolster Brandes, Ekco, Mende, Nora en Radione. Voor al deze merken gold dat ze vaak van één of meer van de Nederlandse Philips-octrooien gebruik maakten.
Alleen in Nederland geïmporteerde Telefunken-toestellen droegen geen Philips-licentieplaatje, net zoals voor naar Duitsland geëxporteerde Philips-toestellen geen licentie aan Telefunken verschuldigd was. Dat was het gevolg van een overeenkomst tussen Philips en Telefunken van 1931.

Bij deze gelegenheid verwijs ik graag nog een keer naar mijn artikel "Radio-octrooien en radiolicenties in Nederland", in het RHT 153 van juni 2015.

Gidi


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum