de bouw van een AM modulator / stand van zaken (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 15.03.2018, 09:08 (2450 dagen geleden)

Beste forumleden

Bij deze wil ik ingaan op een onderwerp aangesneden in een vorige draad. Zie: https://www.nfor.nl/index.php?id=250398

De zoektocht naar methodes om onze oude toestellen zo goed mogelijk aan de praat te houden bij dalend zender aanbod is al enkele jaren mijn hobby. De bouw van een toestel dat tussen internet en een groep oude radio’s kan worden gezet staat al lange tijd op mijn programma.
Bedoeling is in 1 klap een reeks stations uit het internet te plukken en in de MG band moduleren.

Ik kan goed nieuws melden. Een modulatortje dat gelijktijdig 8 stations uit internet plukt en in de MG band moduleert werkt. (foto in hoger vermelde link). Dit prototype is niet meer dan een mijlpaal in een project. De zoektocht gaat verder naar een kleiner en goedkoper type. Ik heb goede hoop dat zoiets in orde komt.

De bouw is een mengsel van moderne elektronica en software. Het forumbeheer staat vermelding van zulke technieken toe maar details zoals schema’s zijn hier niet toegelaten. Ik houd me aan de spelregels. Wie meer wil weten over die dingen verwijs ik naar “De marconist”, het ledenblad van het Olens radiomuseum. Een samenvatting zal ook eerstdaags verschijnen in “Radiofil Magazine”.

Op de vraag van Berto wil ik hier verder ingaan: Zondag 22 april ben ik tussen 14 en 18h in het Olens radiomuseum. Bert zit dicht bij de waarheid met zijn vermoeden dat de cpu een raspberry pi is. Dat kan perfect maar die is veel te duur. Op de printen zit een Orange Pi Zero. Voor 8 euro brengt de Chinees die aan huis.

De bouw van de modulator is een open project. De inbreng van lezers met kennis over raspberry bare metal en FPGA is meer dan welkom.

Om voor de hand liggende vragen te beantwoorden geef ik hier een tekstfile zoals die op de processoren aanwezig is:

#927, http://icecast.vrtcdn.be/radio1-high.mp3 //Brussel1
#1512, http://icecast.vrtcdn.be/ra2ant-high.mp3 //VRT2 Antwerpen
1440, http://sc-rtllive.newmedia.lu:80/ //Luxemburg
#648, http://bbcmedia.ic.llnwd.net/stream/bbcmedia_radio1_mf_p //BBC
#540, http://icecast.vrtcdn.be/ra2vlb-high.mp3 //VRT Brabant
#747, htxp://icecast.omroep.nl/radio1-bb-mp3 //Hilversum1
1008,http://icecast.omroep.nl/radio2-bb-mp3 //Hilversum2
#864, http://direct.francebleu.fr/live/fbnord-midfi.mp3 //Paris1

Links de draagolffrequentie in kHz, daarna de gekoppelde url.

Bij belangstelling houd ik jullie op de hoogte van de vorderingen.

Vriendelijke groeten,

Eduard

de bouw van een AM modulator / stand van zaken

door Oldtimer @, Oegstgeest, 15.03.2018, 10:44 (2450 dagen geleden) @ Eduard

Eduard,

Ik wacht in spanning het verdere verloop af. :OK:

Willem

de bouw van een AM modulator / stand van zaken

door Armand @, 15.03.2018, 18:28 (2450 dagen geleden) @ Eduard

Eduard, :OK: ziet er veelbelovend uit en blijf het met interesse volgen!

Groeten, Armand

de bouw van een AM modulator / stand van zaken

door Piet Kralt @, Rotterdam, 18.03.2018, 14:56 (2447 dagen geleden) @ Eduard

Ik ben bijzonder geïnteresseerd in de techniek, software, schema's en dergelijke. Die kunnen inderdaad niet op NFOR, maar op het transistorforum is dit geen enkel probleem. (Niet voor het forum in elk geval.) Als dat bezwaren oplevert, wil wel graag weten hoe ik aan de desbetreffende nummers van "De Marconist" kan komen. (Mijn budget voor lidmaatschappen en abonnementen is beperkt en wordt er met de tijd niet ruimer op.)

Pieter Kralt

de bouw van een AM modulator / stand van zaken

door Eduard @, 18.03.2018, 21:42 (2447 dagen geleden) @ Piet Kralt

Dag Piet,
Bijna al die verdwenen MG zenders hebben nog een vervangende audio stream op internet. Door die op te halen en , AM moduleren op de oorspronkelijke frequentie, kan je weer ouderwets zenders zoeken met de varco. Ik heb het idee aangepakt als een informatica project. Eerst een functionele analyse, daarna een technische analyse en een haalbaarheidsstudie. Het eerste idee was de streams centraal ophalen, voorverwerken en vervolgens opnieuw het internet insturen naar een simpel toestelletje tussen internet en de radio. Technisch zal dat wellicht kunnen maar wettelijk mag het niet. Het verhaal over het prille begin staat hier: http://www.radiomuseum-olen.be/kanda.pdf
Gelukkig is niet alles kommer en kwel. De reuze meevaller is het feit dat het decoderen van een audio stream heel weinig rekenkracht vraagt. Hoogstens een paar procent van een modale pc. Dat maakt het haalbaar de eerder geplande centrale voorwerking lokaal uit te voeren.
Al vlug werd duidelijk dat de technische haalbaarheid geen probleem stelt. Met de bouw van een werkende 8 kanaals modulator werd dat aangetoond. Jammer genoeg is die schakeling moeilijk handmatig te solderen. Fabrieksmatig laten bestukken is een optie maar ik ben overtuigd dat het eenvoudiger en goedkoper moet kunnen door meer functies van hardware naar software te verhuizen. Vandaar mijn oproep naar lezers met kennis van Rpi bare metal of FPGA. Het zal nog een hele tijd duren maar ik sluit niet uit dat er een oplossing komt die weinig soldeerwerk vraagt.
Schema en software komen vrij beschikbaar. Uiteraard wacht ik hiermee tot de artikelen in het blad van het Olens radiomuseum en in Radiofil Magazine zijn verschenen.
Het Olens radiomuseum is steeds blij met nieuwe abonnementen. Omdat de reeks artikeltjes al meer dan een jaargang overspant komen losse nummers duurder dan een abonnement. Als je niet in de buurt woont en niet deelneemt aan de activiteiten van het museum is een abonnement niet erg rendabel. Als u me een mail stuurt dan stuur ik alvast het artikel uit het laatste nummer. (toestand september 2017).
Vriendelijke groeten,

Eduard

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum