uitzonderlijke restauratie van een 10kW-KG-zender (Techniek Overig)

door Eduard @, 24.03.2018, 10:38 (2435 dagen geleden) @ MarcelvdG

dag Marcel,

Uw uitleg klopt als een bus. Ik zette de essentie van de schakeling in 2 tekeningen. Hierbij werd even de DC voeding buiten beschouwing gelaten. Enkel het HF gebeuren werd getekend. Links is de schakeling van de werkelijke zender. Rechts een iets andere voorstelling. Zoals je schrijft heeft het naar HF werking van de losstaande oscillator geen belang waar het massapunt wordt gelegd. Op HF gebied is de rechtse schakeling dezelfde als de linkse. De rechtse schakeling heeft alles aan boord om te kunnen werken als een TPTG oscillator. Karel kan op 2 oren slapen, het is een TPTG.

[image]

Ik heb geen idee over de isolatie (galvanisch en capacitief) tussen de anode en het koelwater. Beroepshalve was ik nooit met zulke zendvermogens aan de slag.
De anode staat op + 10kV DC. Heeft zo’n buis externe koespiralen nodig die op hoge spanning tov de aarde kunnen staan ? In deel 4 van het Rens & Rens handboek staan dergelijke spiralen afgebeeld. Als er een behoorlijke galvanische of capacitieve koppeling bestaat tussen het koelwater en de anode is het een groot voordeel dat de anode op HF gebied is geaard.

Hoe gaat een omroep zender om met die koeling? Zit daar de trillingskring ook in de kathode om geen HF in het koelcircuit te brengen?

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum