AA5 (All American Five) toestel van 110 naar 230V (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.03.2018, 11:09 (2220 dagen geleden) @ gerard

Graag ga ik nog in op een paar reacties op mijn bericht van gisteren.

Per email kreeg ik de vraag, hoe je de waarde van die condensator kunt berekenen. Als je puur een gloeiketen in serie zet met een condensator, kun je de C berekenen met CapCalc en voor een AA5 krijg je dan 2,34uF. Je kunt ook zien dat over de condensator niet de halve netspanning staat, zoals over de gloeiketen, maar 204V! Spanningen over een weerstand en condensator in serie zijn uit fase, waardoor het totaal meer is dan de spanning over het geheel.
In de schakeling die ik gisteren heb gepromoot, krijgt de gloeiketen niet alleen de stroom door de condensator, maar ook, na opwarmen, de stroom door de B+ voeding. Daarom kan de C iets kleiner zijn, maar hoeveel kleiner dat kan ik echt niet uitrekenen! Daarvoor moet je iets kunnen zeggen over de effectieve waarde van de B+ stroom.
Nu heb ik deze schakeling niet zelf bedacht, maar overgenomen van de Sanshin waar een mooi schema bij in zit.

[image]

De condensator staat op het schema naast de netschakelaar en volgens de opdruk is een 2uF condensator gebruikt. AA5-jes verschillen onderling zo weinig, dat je die waarde dan wel meteen voor allemaal kunt gebruiken.
Natuurlijk heb ik wel even de stroom opgemeten: er loopt volgens mijn meter 145mA. Ik neem dat met een korreltje zout, want de golfvorm is onregelmatig dus de effectieve waarde zou iets hoger kunnen zijn (bv 150, hoera!).

Piets idee om een voorzetstukje te maken met een condensator en een bruggelijkrichter vind ik ook wel leuk. Ga ik misschien een keer proberen. Omdat daarbij de stroom door de condensator juist wordt gesplitst over de gloeiketen en de B+, zou je hier misschien een iets grotere C gebruiken. Welke waarde is nodig, Piet?

Een transformator heb ik ook wel staan, bv deze Modis. Dat vind ik wel een aardige oplossing om toestellen te demonstreren of uit te proberen, maar voor permanente opstelling niet. Om te beginnen, heb je dan natuurlijk per radio een trafo nodig. De trafo heeft ONBELAST een sluipverbruik van 3,5 Watt dus dit apparaat in het stopcontact laten zitten kost je 7 euro per jaar.
Over "origineel" kun je eindeloos discussieren, maar dat ze in 1948 in Amerika zo'n trafo NIET naast hun radio hadden staan weet ik wel 100% zeker. De Teletone die ik vorige week heb omgebouwd was overigens al niet origineel meer, hij was immers omgebouwd met weerstanden.
Verder, het gaat hier om het toevoegen van 1 condensatortje! En je gaat natuurlijk ook een europese stekker monteren die in een 230V stopcontact past. Qua verandering is dat echt minimaal en je krijgt dan weer een toestel dat op normale, dus originele wijze is te gebruiken.


De opmerking van K van Hulsen is zeker serieus te nemen en ik heb meteen 630V condensators besteld. De rating van de C uit de Sanshin is 250W.V.AC. Die condensator was overigens in waarde TOEgenomen tot 2.4uF en bij gebruik werd hij in enkele minuten warm en dan begon de stroom verder op te lopen. Die condensator heb ik dus ook vervangen.

@Armand, ja een beveiliging kan natuurlijk wel, een zekering van 200mA bv. De ontwerpers van de Sanshin vonden dat niet nodig, maar in die tijd waren vervangbuizen nog wat makkelijker te vinden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum