censuur (Algemeen)

door Pieter Vos @, 29.03.2018, 22:08 (2192 dagen geleden) @ jan s

niet direct iets over buizen condensatoren en weerstanden, maar wel over de signalen via je antenne en aardstekkertje van je radio kon ontvangen en de manier van censuur in het buizentijdperk. Mooie zenders en antenneparken.
https://www.youtube.com/watch?v=nXV4nTfGHuI&t=53s

Een interessante documentaire. Wat een hoop elektrische energie kostte dat verstoren van radio, wel 5 keer de energie die de te verstoren zenders gebruikten. ("Och ja, dan bouwen we toch een extra kerncentrale erbij" moet bij de regering van de sovjet-unie gedacht zijn. "we kunnen de opgewekte kernstroom ook goed gebruiken voor onze 'over the horizon' radar', de beruchte 'Russian Woodpecker' die op ongeveer 10 MHz werkte. Bij Tjernobyl was zo een 'radio specht' in bedrijf totdat de lokale kerncentrale aan een 'meltdown' ramp ten onder ging.)

Maar zo als de documentaire aan het einde opmerkt, het radio jammen is ook vandaag de dag zeker nog aanwezig door met name China en Iran. En deze landen kunnen er ook flink wat van aangaande het verstoren van internet! De geschiedenis herhaalt zich, dictatoriale regimes doen graag hun best de bevolking van hun landen tegen de door hen ongewenste informatie uit het buitenland te "beschermen".

Pieter.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum