Hulp met Grundig RT50-tuner omg. Delft (Gezocht)

door humfred ⌂ @, Dubai, 05.04.2018, 09:17 (2206 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door humfred, 05.04.2018, 09:25

Een boel dingen kun je al vaststellen zonder enig meetinstrument.
1) Hoe is de AM ontvangst? Is daar alles in orde en naar behoren dan heb je al een idee over de "gezondsheids" toestand over een groot deel van het toestel.
2) Geeft het katteoog goed licht? Dan is waarschijnlijk de hoogspanning in orde.
3) Is er brom in het geluid? Geen brom, dan zijn de afvlak elko´s over het algemeen wel goed.
4) Nu het belangrijkste. Hoe is de FM ontvangst? Heeft het toestel goede gevoeligheid?
Dan is het FM frontend in orde en de FM-MF waarschijnlijk OK.
5) Hoe is de afstemming. Stemt het toestel prettig af en heb je geen vervorming op het midden van de afstemming? Dan is de FM-MF waarschijnlijk OK en de ratio-detector ook goed. Een geoefend oog en oor merkt vrij snel dat er wat niet goed is. Kijk hoe de AVR regeling het doet. Geeft het oog een goede dynamiek. M.a.w. sluit het bij een sterke zender en geeft het maar een beetje indicatie bij een zwakke zender? Heb je werkelijk de beste ontvangst bij maximaal gesloten oog of neem je vervorming waar?
6) Als 1-5 allemaal goed scoren dan blijft de stereo-decoder over. Waarbij het ook zijn kan dat de FM middenfrequenten niet voldoende bandbreedte hebben door een defect onderdeel of iemand heeft aan de MF´s gedraaid zonder kennis van zaken.
Te controleren is de MF doorlaatkromme want is die te smal dan is er voor het volledige MPX signaal geen doorkomen aan en de 19 kHz piloottoon dringt niet door in de stereo decoder.
Hier gaan dan meetinstrumenten een rol spelen.
7) Is misschien alleen het stereolampje stuk? En heb je wel degelijk stereo ontvangst.
8) Hoe is het met de drempel van de stereo-decoder? Staat die misschien te hoog? Is er aan gedraaid?
9) Controleer met een scoop of de 19 kHz in de decoder überhaupt aanwezig is in sterkte en vorm.
Fouten in de stereo decoder zijn minder eenvoudig te localiseren en voor het goed afregelen heb je een stereo-coder nodig. Voor fouten in de MF en ratiodetector een oscilloscoop en wobbulator/meetzender.

Dit zijn zo de punten waarop ik zou kijken en horen en dan meten.

Werkt het toestel vlekkeloos en heb je alleen geen stereo dan zou ik in eerste instantie de voeding van het toestel (nog) niet verdenken. Maar natuurlijk wel controleren met een multimeter en vooral de -Vg1 in de diverse trappen. Maar moet wel opmerken dat als ergens een -Vg1 niet goed is, de buisinstelling een goede algemene ontvangst wel degelijk beinvloedt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum