Welk merk Philips ? (Algemeen)

door Jeroen Landman. @, Hollands Kroon, 07.04.2018, 00:24 (2211 dagen geleden) @ Hans R.

Beste Hans,

Mijn eerste indruk was ook Philips of een van de vele sub/dochter merken, periode 1938-1940.
De stijl, het gebruikte fineer met ingelegde band, de sokkel in zijdeglans zwart gelakt, het doek. Dan de latjes met lichte band er in ala bijvoorbeeld radiomeubel type 711A.

Huisvlijt? nee zeker niet, lijkt me heel sterk.

Wat mij verder opvalt; 1. het achterpaneel is in zogenaamde "tropen-uitvoering" dus een raamwerk met fijn metaalgaas, dit was standaard bij Philips radiomeubels en vloerluidsprekers tot circa 1933 ongeacht waar deze geleverd werden. Latere apparaten hebben standaard de kartonnen dan wel triplex achterwand(en)
2. De zwarte coating die Philips standaard op de randen/lijsten/binnenzijde van de door hun geleverde toestellen spoot tegen houtworm, termieten en ander gespuis ontbreekt hier.

Als ik de kast zo bekijk en ik denk aan een radio die qua ontwerp het dichts bij komt, dan denk ik direct aan de Philips 900X.

[image]

Plaats dit toestel op de kast en je hebt een fraaie combinatie die perfect bij elkaar aansluit.
Is jouw vloerluidspreker toevallig ook 58 cm breed?

Een extra luidspreker of vervangende grotere luidspreker(kast) was destijds gewenst in bijvoorbeeld een horecagelegenheid of grotere woonkamer, veelal samen met een schakelaar om de ingebouwde luidspreker van het toestel uit te schakelen en al het vermogen naar de grotere luidsprekerkast te brengen.

Ook was er vaak een luidspreker in de (woon)keuken aanwezig, een radio was een kostbaar bezit destijds en de goedkoopste manier om in andere ruimtes te luisteren was toevoegen van luidsprekers.

Het zou heel goed kunnen dat de eigenaar van een radio (900X?) bij zijn radiozaak een dergelijke luidspreker heeft besteld, als Philips iets dergelijks niet in het leveringsprogramma had dan werd zo'n opdracht aan een meubelmaker gegund en de benodigde onderdelen die specifiek benodigd waren voor een (vloer)luidspreker kwamen uiteraard uit de Philips magazijnen (beugels, luidspreker, kabel+stekker, doek, sluitingen achterpaneel)

Ook waren er destijds meer dan voldoende bedrijven zoals Brandsteder in Amsterdam die met gebruik van Philips chassis en overige onderdelen een eigen lijn van radio-, grammofoon-, luidsprekermeubels of combinaties leverden. Ook in opdracht van klanten die zelf met een ontwerp kwamen.

Omdat daar hoegenaamd geen documentatie van (overgebleven) is, worden dergelijke toestellen heden vaak als "exoot" of "zeldzame uitvoering" betiteld.

Hier zie je een Brandsteder radiogrammofooncombinatie gebaseerd op een Philips radiogrammofoon-meubel waarbij zelfs de originele kast als basis is gebruikt maar de sobere Art Deco vormgeving plaats heeft moeten maken voor een soort (neo)barok.

[image]

Je zult je een ongeluk zoeken om dit meubel in welk archief of zoekhulpmiddel als Philips produkt te vinden.

Weet je iets van de herkomst? Enkele "exoten" met Philips techniek in mijn verzameling komen uit Indonesiƫ, daar zaten uiterst bekwame meubelmakers. De meeste van deze toestellen kocht ik in Den Haag en omstreken wat ook weer klopt met de connectie met Indonesiƫ en de repatrianten.

Afbeeldingen geleend van het www.

Groet,
Jeroen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum