Graetz Sinfonia 4R, o.a. verschoven FM ontvangst (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 09.04.2018, 20:10 (501 dagen geleden)

Hallo radiovrienden,

Al een hele tijd op (en onder) de operatietafel een Graetz Sinfonia 4R.
Was nogal veel zoekwerk veroorzaakt door oververhitting/kortsluiting van C148 en R152 die tegen mekaar geplakt waren, R138 was oneindig waardoor de EABC anode stroomloos was, gelijkrichter vernieuwd, koppel/knal en andere condensatoren vernieuw (ERO's).

Maar toen kwam er mooi geluid uit op de Korte, Midden en Lange Golf.

[image]

FM was een ander verhaal, kreeg eerst alleen een lokale zender door op 94 MHz die eigenlijk op 105 hoort te zitten en voor de rest een hoop gekraak. ECC85 verwisseld. Zo goed als mogelijk FM doos schoongemaakt en bekeken maar geen rare dingen. Ten einde raad voorzichtig aan een paar spoelen gedraaid en teruggezet op dezelfde plek. Waarempel toen ik L37 heen en weer draaide verdween het gekraak en kwamen zenders goed door, dit is de spoel waarvan de uitgang naar de ECH81 gaat. Ik dacht kat in het bakkie maar niets was minder waar. Op de schaal van 88.5 tot 95 MHz krijg ik de zenders door van 98 tot ong. 108 MHz. En van 95 tot 100 Mhz niets (niet verwonderlijk omdat er boven 108 MHz niets in de lucht is, toch?).

Is er een makkelijke manier om de schaal/ontvangst terug te zetten naar waar die hoort of moet ik een expert te hulp roepen met een wandvol apparatuur??

Nog een laatste vraag, zie ook de foto, de bovenste en onderste koperen sierstrippen zijn links en rechts met een draadje verbonden. Was dit om de antenne ontvangst te verbeteren??

[image]

Ik hoop dat ik jullie geen slapeloze nachten ga bezorgen :).

mvg
Frans Maessen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum