Wat doet dit plaatje ? (Algemeen)

door Wolfgang @, 10.04.2018, 14:25 (500 dagen geleden) @ kris

Ik zie het zo;
een Alu plaatje heeft geen invloed op het statische strooiveld (afkomstig van de luidspreker magneet) maar door de optredende wervelstromen heeft het wel invloed op het wisselveld, geproduceerd door de stroom in de luidsprekerspoel.

Dat wisselveld kan zonder het plaatje LF "antennemodulatie" veroorzaken in de ferrietantenne ...... maar blijkbaar strooide de speaker voldoende rond en stond de antenne dicht genoeg om er iets aan te doen. Uiteraard heeft het alleen belang bij zwakkere zenders op de AM banden.
Kris

Ik denk dat Kris het bij het goede einde heeft!

Om dit te bevestigen heb ik een paar experimenten gedaan.
Een ferrietantenne gepakt en de inductiviteit met de Rohde&Schwarz LARU gemeten (resonantie methode). Die is 170┬ÁH. Dan een klein staaf magneet in de buurt gehouden wat een duidelijke verandering geeft!

[image]

Nu i.p.v. een speaker (maakt zoveel herri) een spoel genomen die een weerstand van 6,7 Ohm heeft en deze op een versterker aangesloten. Deze rechter spoel strooit nu een lf wisselveld op de linke spoel = de ferrietantenne. De LARU oscilleerd op ca. 149kHz en heb met een ontvanger (DRAKE R8) ontvangst. Hoe dichter ik de spoelen bij elkaar houdt hoe sterker wordt het 149kHz signaal in de amplitude gemoduleerd!
Zou men een oscillator met deze ferrietantenne opbouwen dan is zeker de frequentie gemoduleerd want door het wisselveld wordt de permeabiliteit van het ferriet verandert...

[image]

Voor de zekerheid nog de tegenproef gedaan:
I.p.v. de ferrietantenne een normale spoel zonder ijzer genomen met dezelfde induktiviteit.
Resultaat, geen beinvloeding mogelijk!

Mvg, Wolfgang


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum