Lafayette / Honor TE-46 - Mij gebeurt het niet meer (Techniek Radio/TV)

door kris @, Gent België, 27.05.2018, 23:47 (2154 dagen geleden) @ Maurice
Bewerkt door kris, 27.05.2018, 23:53

Maurice,

heb dat ding ook al jaren en is heel handig, maar ook enkele "vieze" (intermitterend) fouten er in gehad.

1) met momenten straalde het ding tot dik in de FM. Kan niet, maar toch.. blijken de schroeven van de draaischakelaar ook voor massa te moeten zorgen en de kast is geverfd + er zit een rubbertje tussen... Met momenten vormde zich daar een boogje (niet hoorbaar, tenzij in de radio)

2) soms gingen de beentjes van de indicatorbuis niet meer of slecht dicht : slechte kontakten in de buisvoet (die aan de buis gelijmd). Pennen gedesoldeerd, buisvoet eraf, draadjes proper gemaakt (oxidatie), buisvoet er weer opgesoldeerd en sindsdien ok.

3) ik las dat bij vele van deze toestellen de gevoelige meter verbrandt zit. Vroeg me af hoe dat kon, aangezien alle weerstanden zodanig berekend zijn dat er nooit een te grote stroom door de meter gaat. Na wat denken en zoeken de reden gevonden hoe je de meter in een slag naar de hemel helpt. BVB door een elco te formeren op 500 V en dan heel snel naar lagere bereiken te gaan of naar een andere mode. De elco ontlaad zich dan in de heel gevoelige draaispoelmeter. Dus zeker twee dikke diodes anti parallel over het metertje zetten om het te beschermen tegen te wild draaien op een verstrooide dag...

4) door al dat geknutsel merkte ik de levensgevaarlijke opstelling van de zekeringhouder. De soldeerlippen komen op minder dan een millimeter van het chassis, ook bij jouw exemplaar...(aan de onderkant) Die heb ik geïsoleerd.

zie foto:[image]

tot nu toe geen rooksignalen uit de trafo, maar toch bedankt voor de waarschuwing.

groeten

Kris


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum