Werden kristalontvangers ook 'serieus' gebruikt? (Algemeen)

door Patrick2 @, Antwerpen, 30.05.2018, 17:38 (2151 dagen geleden) @ Laurens

Als ik hier even op mag inpikken... Zo een keer of twee drie per jaar flans ik eens zo'n kristalontvanger in elkaar met een varco uit een oude Philips radio en een spoeltje van een ferrietantenne. Verder een 1N69 diode die aangesloten is naar een koptelefoon waarvan ik de 2000 Ohm oortjes in serie heb gezet en waar 220 pF over staat. De basics, dus. De antenne is een 6,5m lange, soepele montagedraad op bijna het tweede verdiep, zeg maar zes à zeven meter hoog. In de tuin, net aan de rand met het terras zit een aardingspen van twee meter in de grond specifiek voor radioproefjes.

Tot verleden jaar kon ik met zo'n constructie 2 à 3 zenders ontvangen in het Antwerpse waarbij de RTBF natuurlijk het beste doorkwam.
Tegenwoordig ontvang ik niks meer... De brom die er vroeger ook wel was, ik veronderstel van verschillende huishoudelijke toestellen, verdween als er een zender doorkwam. Die brom is er nog steeds en op de stand van de varco waar de RTBF zou moeten zitten verandert de brom een beetje.
Dan maar op een wc rolletje een spoel gewikkeld met draad van een industriele relais (contactor) met 120 wikkelingen en aftakkingen op 80 en 100 wikkelingen. De diode is vervangen door een AA118 maar dat brengt geen soelaas, de brom blijft en verandert een beetje als ik probeer op die RTBF af te stemmen.
Ik heb me laten wijsmaken dat ik de spoel per sé met Litzedraad moet maken. Klopt dat? En hoeveel adertjes moet die dan hebben? Ik heb wel wat liggen met 5 adertjes er in, zou dat beter werken? Trouwens, waarom kan ik plots niks meer ontvangen?
Enfin, ik zit met de handen in het haar, gelukkig heb ik dat nog, want ik vind kristalradiootjes heel leuk om te bouwen.

Groeten,
Patrick


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum