Tesla transformatoren en vonkontladingen (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 02.06.2018, 11:59 (359 dagen geleden) @ Eduard

In een ver verleden heb ik wel eens aan pacemakerelektronica gewerkt, niet aan een compleet apparaat maar aan een stukje van een IC voor een pacemaker (zie https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:59af4dad-c9ea-4030-8596-73c0d561496... ) dat overigens nooit in productie genomen is. Ik herinner me nog dat de EMC- en ESD-eisen behoorlijk extreem waren, maar dat gebruikers toch werd aangeraden voorzichtig te zijn. De gevolgen als er wat mis gaat kunnen natuurlijk heel erg zijn.

Sterke wisselstromen met de verkeerde frequentie kunnen spanningen induceren in de elektroden die de pacemaker verkeerd kan interpreteren. Dan kan een pacemaker met automatische defibrillator iemand gaan defibrilleren terwijl het helemaal niet nodig is, met alle risico's van dien. Waarschijnlijk is dat het probleem bij elektrisch lassen.

Ik neem aan dat de stromen bij een Tesla-spoel veel lager zijn, en dat het daarbij dan ook niet om magneetvelden gaat maar om elektrische ontladingen die de pacemakerelektronica kunnen beschadigen. Dan gaat het er dus gewoon om dat de patiƫnt in ieder geval geen schok krijgt. Overigens is dat maar een aanname van mij, want ik heb slechts zijdelings met deze zaken te maken gehad.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum