Wie herkent deze Philips radio ? (Gezocht)

door Oldtimer @, Oegstgeest, 19.06.2018, 13:04 (2136 dagen geleden) @ Ben Schoon
Bewerkt door Oldtimer, 19.06.2018, 13:30

geen politionele actie in Indonesië.

Dat denk ik ook.
Volgens onderstaande bron is de radio in 1951 geschonken door Philips. de beide politionele acties waren toen allang voorbij.

https://www.buizenradioclub.nl/forum/raad-het-apparaat/23446-zoekplaatje-philips-wereld...

Politionele Acties

Nederlandse benaming voor de twee grootschalige militaire acties die het Nederlandse leger en het KNIL hebben uitgevoerd tijdens het dekolonisatieconflict met de Republiek Indonesië. De eerste Politionele Actie (Operatie Product) begint in de nacht van 20 op 21 juli en eindigt op 4 augustus 1947. Doel van de operatie is in de eerste plaats de verovering van de economisch belangrijke gebieden om de financiële druk op de Nederlandse schatkist te verminderen. Aan de eerste actie komt een einde na een oproep van de Veiligheid van de Verenigde Naties om de strijd te staken. Militair en economisch gezien is de eerste Politionele Actie een succes.
De tweede Politionele Actie (Operatie Kraai) gaat van start in de nacht van 18 op 19 december 1948. Doel van de operatie is de uitschakeling van de politieke en militaire leiding van de Republiek en de bezetting van de belangrijkste regeringscentra op Java en Sumatra, waaronder de Republikeinse hoofdstad Djokjakarta. Operatie Kraai eindigt op Java op 31 december 1948 en op Sumatra op 5 januari 1949. De tweede actie loopt na aanvankelijke successen - Djokjakarta wordt bezet en president Soekarno wordt gevangen genomen - voor Nederland uit op een politiek, diplomatiek en militair fiasco. De Veiligheidsraad veroordeelt de militaire actie, Nederland raakt internationaal geïsoleerd en de militaire kracht van de Republiek wordt niet gebroken.

bron: http://www.afscheidvanindie.nl/archieven-onderwerpen-p-acties.aspx

Gezien het Amerikaanse voertuig en de kleding (o.a. de combat boots) gaat hier waarschijnlijk om vrijwilligers van het Nederlandse Detachement Verenigde Naties (NDVN) die deelnamen aan de Koreaanse oorlog (1950-1953).
Met de radio konden ze op de KG naar de Wereldomroep luisteren:

[image]

bron:
https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=nederlands+detachement+verenigde+naties&am...

Willem

afkorting NDVN - na advies - gecorrigeerd door Forumbeheer.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum