resistief netsnoer (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 27.06.2018, 09:25 (2129 dagen geleden) @ David

Tegen de visie van Loek, gaan voor originaliteit, is natuurlijk niets in te brengen. Dat is namelijk gewoon een keuze die je voor je eigen toestel moet maken. Als je het wilt hebben zoals het toestel oorspronkelijk was, dan ga je voor een weerstandsnoer, met aan het einde een 115V stekker, en sluit je het toestel aan op een verhuistrafo.

Als je niet perse voor origineel gaat, adviseer ik een condensator. Tussen de diverse oplossingen die het toestel veranderen is natuurlijk het argument van Loek zinloos en tussen die alternatieven (trafo, diode, weerstand, condenstor, verhuistrafo) kun je denk ik alleen met rationele, technische argumenten een keuze maken.

En dan blijkt een condensator-oplossing heel veel voordelen te hebben. Je toestel zal NIET meer op gelijkspanning werken, maar dat is met geen van de alternatieven het geval en bovendien zullen we hier de komende honderd jaar wel 50Hz wisselspanning houden.

Een condensator ontwikkelt geen warmte, is het goedkoopst en reguleert de stroom vrijwel constant vanaf het inschakelen. De condensator is ook het kleinst, past gemakkelijk in het toestel dus geen extra kastjes nodig. In deze lezing over de AA5 worden diverse oplossingen met elkaar vergeleken. In jouw toestel is feitelijk sprake van een dubbele spanningsaanpassing. Als eerste heeft jouw toestel van origine de hot tail om de gloeiketen van 69V aan te passen voor 115V, en als tweede heb jij een aanpassing nodig om je 115V toestel op 230 te laten spelen.
Nadeel van weerstand: hitte en prijs.
Nadeel van diode: lost probleem maar half op, je hebt evengoed nog een weerstand nodig.
Nadeel van verhuistrafo: je netschakelaar zit in de secundaire kant dus altijd nog nullast van je trafo. Ongemerkt verbruikt je radio zo'n 3 a 4 Watt terwijl hij niet aan staat!

Probeer eens het Sanshui schema op dia 20 van de serie. Daarin wordt de B+ afgenomen over de spanning over de seriecondensator. Het is onlangs hier besproken. Bereken je seriecondensator met capcalc, gebruik 630V condensatoren, een paar parallel om de stroom te verdelen, plaats een 400mA zekering, en check of je B+ niet te hoog wordt, eventueel nog een weerstand erbij.

En bedenk dat je AA5 ontworpen is om electrisch veilig te zijn bij 115V en dat ALLE oplossingen de netspanning van 230V op het chassis brengen!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum