MBLE stereo versterke elco tjes (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 01.07.2018, 12:07 (2098 dagen geleden) @ kris

Bij rimpelmetingen in de voeding is het gebruikelijk dat men een scope aansluit om te meten over de voedingselco's. Dat spreekt boekdelen. Bij de andere elco's wordt deze methode ineens niet meer gebruikt, een beetje vreemd. Ontkoppel en bijv kathode elco's kun je prima onderzoeken met de scope. Alleen gebruik je dan geen muzieksignaal, maar een toongenerator. Je ziet dan meteen of de elco zijn werk goed doet. Esr metingen zijn nuttig, maar een lage esr is beslist niet altijd funest. De elco in het voorbeeld heeft een esr van 0,3 Ohm. Dat is in een snel schakelcircuit met grote stromen wellicht een probleem, maar als kathode elco waar hooguit een paar mA loopt, is het absoluut geen probleem. Die elco staat in serie met een buis, waarvan de weerstand zoveel hoger is, dat de esr waarde van de elco verwaarloosbaar is. Bovendien is dat ook nog eens frequentieafhankelijk. De elco zal het er zeker niet warm van krijgen en daardoor (versneld) uitdrogen. Het is maar net wat voor schakeling achter de elco zit, of ESR
belangrijk is of niet.
Capaciteit is ook belangrijk voor de schakeling die erachter volgt. Hij komt in serie met de impedantie van die schakeling en de gewenste laagste frequentie bepaalt uiteindelijk welke capaciteit een elco moet hebben.
Omdat elco's in een vrij kleine E-reeks vervaardigd worden kiest een ontwerper meestal voor de eerstvolgende grotere waarde. Met het gegeven dat een elco bij produktie al een grote tolerantie kan hebben is een elco die zelfs tientallen procenten verlopen is, nog niet altijd een probleem.
Bij metingen aan versterkers etc is een toongenerator weer een prima middel om te meten of het vermogen gehaald wordt en of de volledige weer te geven bandbreedte gehaald wordt. Uitgedroogde en daardoor capaciteitsloze elco's vallen daarbij altijd door de mand. Zonder alles na te meten en te slopen , meet je met een scope de versleten condensatoren er zo uit.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum