Het testen van een 83 gelijkrichtbuis (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 15.07.2018, 17:48 (2105 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Slechts een enkele tester is hiervoor direct geschikt, met de Philips Cartomatic kan dit, al heb ik het niet getest vanwege de wat grove schaalverdeling.

iets te selectief gedacht, in werkelijkheid zijn verreweg de meeste testers emissietesters en daar kan je zonder meer dergelijke buizen mee testen.

Met toonbanktesters (Funke, Philips, Mullard) gaat het ook, maar moet je goed oppassen dat je de buis niet overbelast. Wanneer je 60 volt wisselspanning zet op een diode die door de bank genomen 15 volt (in doorlaatrichting) kan verdragen loop je nu eenmaal risico. Bij Funke zit er alleen een trafowikkeling als stroombegrenzer.

Dat je maar weinig verschil ziet tussen kwikdampbuizen met een verschillende gebruiksgeschiedenis komt omdat de stroom door zo'n buis voor een groot deel afhangt van de ionisatie van het gas. De gebruikelijke kathodeslijtage heeft daardoor veel minder invloed op de werking van een dergelijke buis. De Hickock testers maken daar weer dankbaar gebruik van bij de directe steilheidsmeting.

Een paar volt verschil tussen de ene en de andere diode maakt overigens niet uit.

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum