Trafo 1:3 vraag. (Techniek Overig)

door soundman2 @, Wouw, 19.07.2018, 09:17 (2105 dagen geleden) @ Ben

Het wikkelen hoeft geen groot probleem te zijn.
De oude wikkelingen tellen lijkt een probleem te zijn, maar snij ze er dan maar af met een stanleymes.
Neem vervolgens draad van dezelfde dikte. Omdat de trafo 1:3 is, kun je hem voor pakweg driekwart vol wikkelen . Tel daarbij het aantal omwentelingen. De tweede wikkeling krijgt dan een derde deel van het aantal windingen. Tussen de twee wikkelingen primair en secondair, komen een aantal laagjes wikkelpapier. Ik weet niet of het nog bestaat, maar in het verleden gebruikte ik daarvoor het zgn vliegerpapier. Het is dun, stevig en neemt nauwelijks vocht op. Snij stroken, die een fractie breder zijn dan het spoellichaam van de trafo. Door de opstaande randjes van het papier wordt voorkomen dat het wikkeldraad tussen de flens schiet
Werken met dun draad vereist wat aandacht. Één draadje naar buiten voeren is riskant. Beter is het om een bundeltje te maken van bijv vijf windingen. Draai die in elkaar tot een strengetje en voer dat naar buiten Het strengetje wordt vastgezet met (isolatie-)tape. Sellotape veroudert en de lijm tast het draad aan.
Voor het aansluiten op de buitenwereld, wordt het uiteinde van het strengetje van de lak ontdaan. Wel alle draadjes doorsolderen, wat slechts één is de echte winding.
Het einde van de wikkeling gaat op dezelfde manier. Het afwikkelen van de voorraadklos gaat ook niet op de normale manier. De klos heeft te veel massa en het op gang brengen daarvan is voldoende voor een draadbreuk. Het dunne draadje wordt lans de zijkant van de klos getrokken, zodat alleen de massa van het draadje in beweging komt.
Zorg ervoor, dat de flens van de voorraadklos absoluut braamvrij is. Als het draadje haakt, breekt het. Met fijn schuurpapier kun je de flens eventueel glad maken.
Mocht het draadje onverhoopt breken, las het dan door te solderen en vouw er een strookje wikkelpapier omheen. Je kunt dan gewoon weer verder wikkelen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum