AVO MK4- tekst meeting Vraag (Techniek Overig)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 28.07.2018, 17:50 (2091 dagen geleden) @ John Hupse †

Blijft natuurlijk de vraag welke waarde een AVO 7 of 8 voltmeter laat zien wanneer je een pulserende gelijkspanning hierop aansluit in de DC stand. Ik kan je overigens verzekeren dat dit afhangt van de vormfactor van de meter, of wat je ook zou kunnen zeggen, dit hangt af van de onderliggende fysieke meting. Bij gebruik van een draaispoelmeter dus het meten van de gemiddelde waarde.

Een AVO 7, 8 of 9 in een stand waarmee gelijkspanning (maar ook stroom) wordt gemeten is voor 50Hz pulserend (en ook nog wel wat hoger) vanuit een sinus nagenoeg Ohms. Het aanwijsinstrument is een draaispoelmeter en die heeft absoluut de eigenschap de gemiddelde waarde van die gelijkspanning aan te geven. Dat is fundamentele eigenschap van een draaispoelmeter, niet alleen bij die van AVO.
Er is verder geen invloed van actieve elektronica (die is er niet) en de frequentie is dermate laag dat ook invloeden van parisitaire L's en C's verwaarloosbaar zijn.

Het gebruik van de afkorting rms in het meer theoretische deel van de manual komt in dit verband dus niet helemaal uit de lucht vallen.

Dat klopt, we zitten in een tijdperk waarbij je niet zonder meer meer een zuivere sinus uit het stopcontact haalt en met die harmonischen zou je meetfouten bij de calibratie van een buizentester kunnen introduceren.
De invloed daarvan, je hebt nog een aardig 'filter' in de vorm van de nettrafo('s) in de AVO buizentesters, is gelukkig verwaarloosbaar. Ik heb er in ieder geval nog nooit problemen mee gehad en 'het steekt hier doorgaans nogal nauw'.

Controle van de calibratie met een paar 'íjkbuizen' waarbij werkelijk alle spanningen en stromen minutieus 1 : 1 worden aangehouden onderstreept dat de AVO calibratie methode nog steeds goed werkt ondanks de vervuilde netspanning van tegenwoordig.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum